Romania Military

Apocalipsa prostilor…

Apocalipsa dupa Nokia, sau cand tot felul de neaveniti se dau de ceasul morti ca a plecat Nokia.

Economia Romaniei in 2012

Ca orice Apocalipsa care se respecta, facuta de a acelasi tip de “profeti”, ca si cele clasice (adica pacalici)…nu a venit! Ba, as sustine ca dimpotriva, Nokia ne-a facut o favoare alegand sa nu mai faca lohn industrial la noi, sa nu mai plateasca salarii “indiene”, de 6-800 lei/luna si sa nu ne mai fericeasca cu un fantastic si nemaiauzit export real de …200 milioane de euro. Adica export de forta de munca…

Bine ca a plecat. In articolul „Nokia pleaca, ce ne facem fratilor?!” explicam ca “faimoasa” investitie finlandeza a fost de fapt o porcarie! Iar “faimoasele” sale exporturi, care au ajuns si la peste 1,5 miliarde de euro, erau de fapt un mare bluf, praf bun de aruncat in ochii pitpalacilor care-si dau cu parerea despre orice pe la televiziunile de stiri.

Si acum imi mai rasuna in urechi chelalaielile, cu iz apocaliptic, ale respectivilor pe umarul economiei nationale, dupa anuntarea plecarii  unei investitii atat de “stategice”! Acum imi este foarte greu sa nu folosesc un vocabular mai colorat la adresa “investitiei strategice” si la adresa fraierilor care urlau de spaima plecarii Nokia de la noi. Gasca de prostii.

Cand folosesc un astfel de limbaj, o fac din doua motive mari si late: primul este ca aia ori chiar nu stiu ce vorbesc, adica sunt pitpalaci, dar erau sinceri, iar al doilea, ca stiu ce vorbesc si atunci incercau sa induca frica in mintea romanilor, pe o motivatie politica.

In articolul mentionat mai sus aratam ca faimosul export al Nokia, era de fapt un amarat de lohn industrial. Practic la noi doar se asamnblau telefoanele, datorita manoperei ieftine, cu componente aduse din toata lumea.

Rezultatul investitiei Nokia la Jucu, undeva la 60 de milioane de euro, a constat intr-o amarata de linie de asamblare, numita pompos fabrica si care genera cam 2000 de locuri de munca, foarte prost platite. Salariile in fabrica, erau in medie de 800 de lei, salarii normale pana la urma, si asta datorita faptului ca munca prestata era de slaba calificare.

Exporturile nete ale Nokia (importuri de componente minus pretul telefoanelor), se situau la maximum 200 milioane de euro!!! Pentru doua sute de milioane de euro toata presa intrase in fibrilatie. Se faceau calcule cum ca PIB-ul Romaniei a pierdut peste 1%, iar daca adugam si industria orizontala?!?! Care…orizontala?!…e jale mare fratilor! Eu spun acum ce am scris si atunci: Nokia…duca-se, si sa nu se mai intoarca!

Acum aflam ca in locul lohn-ului Nokia, in Jucu vor veni doua companii intradevar serioase, ale caror investitii vor fi duble fata de preamarita companie finlandeza. Astfel producatorul italian de electrocasnice De Longhi, va investi 30 milioane de euro, iar compania germana Bosch (la a cincea fabrica in Romania), va investi 70 milioane de euro intr-o fabrica pentru componente auto.

Ambele investitii vor fi facute in FACILITATI DE PRODUCTIE  si nu in linii de asamblare!

Asadar Apocalipsa dupa Nokia nu numai ca nu se intrevede, dar daca ne duce un pic capul si chiar stim ce inseamna anumiti termenii precum, lohn industrial, reexport, etc, putem sa aplaudam disparitia fabricii finlandeze, iar in paranteza, le putem chiar ura…faliment placut, nu de alta dar Nokia este unul din cele mai bune exemple de aroganta industrial si management culcat pe laurii victoriei, pe o urecche se spune pe la noi. Anii de zile Nr. 1 pe piata telefoanelor mobile, cu parascovenia aia de Symbian (eu insumi am fost mare fan!), au presupus ca isi permit sa tina preturile sus si tehnologia pe loc, ca deh, ei sunt Nokia!

Acum se misca cu mult talent spre locul 4 al pietei de smartphone-uri si au mari probleme cu calitatea telefoanelor proprii. In acest moment colacul de salvare al finlandezilor sunt telefoanele low-cost( ca cele fabricate in Romania) ! Ironia sortii este ca Nokia isi facuse un nume tocmai din telefoane scumpe si solide, telefoane ultra moderne. Sa nu uitam ca primul telefon cu camera foto, comercial cel putin, a fost un Nokia!

Economia Romaniei la inceputul lui 2012

Asadar Romania nici nu se scufunda ca a plecat Nokia, ba ii merge chiar mai bine, nici falimentul Tarii nu bate la usa! Impotriva unei adevarate campanii de presa, in care ni se explica cu lux de amanunte, ca in 2012 mai bine plecam in munti, Romaniei ii merge binisor, ba ii merge chiar trasnet, devenind un exemplu invidiat de cam toti vecinii nostri.

La inceputul saptamanii Romania a lansat prima serie de obligatiuni in dolari pe piata din Statele Unite! Spre marea dezamagire a cioclilor de serviciu si spre totala lor neintelegere, emisiunea de obilgatiuni a fost un succes. A fost chiar un succes foarte mare in termenii pietei si asta deoarece suma pe care noi vroiam s-o obtinem, 1,5 miliarde dolari, a fost suprasubscrisa de…patru ori!

Mai pe intelesul tuturor, Romania a cerut 1,5 miliarde de dolari la o dobanda maxima de 7% si ii s-au oferit 6 miliarde de dolari. Dobanda efectiva pe care o vom plati va fi de 6,87%. Destul de mare, dar asta este astazi piata!

In timp ce Ungaria sta cu mana intinsa la FMI si la UE pentru a-si putea cumpara o paine, in timp ce Ucraina va disparea practic ca stat, lipsita fiind de orice sursa de finantare si cu latul FMI strans in jurul gatului, cand Grecia e in genunchi, iar Turcia ar putea-o lua si ea la vale, Romania sta inca bine. Bine mai ales in contextual acestor vremuri.

Mai mult decat atat, tara noastra a devenit un pol economic in zona ei, fiind principala placa turnanta a comertului in zona, si e pe locurile 1-2 , ca partener comercial pentru toti vecinii nostri.

Iar in 2011 am avut o crestere economica de 2,5%, destul de incurajatoare, iar ca o adaugire FMI, UE si Banca Centarala Europeana cer guvernului grec sa taie pensile si salarile bugetarilor cu…a-ti ghicit, 25%, iar compania aeriana ungara Malev, practic nu mai exista si sta la sol de vineri din lipsa de bani!

Romania devine o placa turnanta a comertului din zona sa, asa cum reisese din datale statistice prezentate mai jos de prietenul nostru Franck. Pe aceeasi idee vom reveni mai tarziu cu un articol mai amplu care va prezenta exacat aceasta situatie: Romania versus vecinii sai, economic vorbind!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

O sa vin cu o abordare ceva mai optimista. Nu cred ca vom avea probleme sa ne imprumutam in 2012: avem nevoie de 70 mld. lei (cam 16 mld. euro) pentru rostogolirea datoriei + deficit, deja MFP a luat aproape 5 mld lei din piata in primele 19 zile din ianuarie la un cost rezonabil (intre 6 si 7% dobanda). Datoria publica externa de rambursat anul asta e mai mica decat in 2011 (in iulie 2011 am avut de dat 2,5 mld euro si n-am avut nicio problema). Exista insa o evolutie nebagata de nimeni in seama, care s-a accelerat in 2011. Pentru vecinii nostri am ajuns una din cele mai mari piete de desfacere, in conditiile caderii altor parteneri comerciali (Grecia mai ales). Pentru Bulgaria suntem a doua piata de desfacere (dupa Germania – exporta in Romania cat 3/4 din exporturile in Germania). Am depasit Grecia si Turcia, in conditiile in care si exporturile noastre in Bulgaria merg bine (locul 4 ca furnizor pentru Bulgaria, aproape la egalitate cu Italia, care e pe locul 3). Pentru Serbia, am ajuns al 5-lea partener comercial, cu o crestere puternica in 2011 – probabil la anul ajungem pe locul 4 sau 3. Pentru Moldova suntem a 2-a piata de desfacere, cu 18% din total exporturile moldovenesti , si al 3-lea furnizor. Pana si cu Ucraina si Rusia comertul a crescut puternic in 2011, iar pentru Ungaria am ajuns deja a doua piata de desfacere, dupa Germania, oricat ar parea de uluitor (am luat datele de pe site-urile birourilor de statistica din tarile respective). Ca sa inchei, Romania, ca cea mai mare economie din zona (PIB mai mare cu 20-30% fata de cel al Ungariei sau Ucrainei, vecinii nostri cu cele mai mari economii dupa a noastra), a devenit un hub economic al zonei, in mod natural. Si in afara de Ungaria, cu toti ceilalti vecini avem excedent sau balanta echilibrata (Bulgaria). Sa nu mai vorbesc ca aproape tot nordul Bulgariei a devenit dependent de Romania, iar Ruse a devenit un fel de suburbie a Bucurestiului (o spun chiar bulgarii – cei de acolo iau si avionul de la Bucuresti, iar cand ies cu copii “la oras” merg la Bucuresti – o sa va mirati cate poze gasite pe net cu familii de bulgari la plimbare in Bucuresti   ). Concluzie: nu stam chiar rau, dar se putea mai bine. Daca nu ne oprim din reformele care mai trebuiesc facute, mai ales in energie – privatizare si eficienta!!! – si sanatate, o sa dominam economic si politic zona mult timp, chiar si fara sa vrem!

 

……………………………………………………………………………………………

Franck

Desi articolele cu teme economice sunt o obisnuinta pe RoMilitary, acesta in special, ca de altfel cam toate, sunt intr-un fel un raspuns la gloata de cioclii pe  care ii gasesti pe toate mijloacelor media: de la TV la ziare, de la radio la sit-uri si bloguri personale! Peste tot acelasi scenariu apocaliptic, sfarsitul lumii cunoscute, tsunami economic si toate bineinteles nu-i vor lovi pe vecinii  nostri, care  sunt: care prin reanimare, care direct cu popa la capatai, ci in Romania, tara din UE cu una dintre cele mai mici datorii suverane, fara miscari serioase de strada, cu un somaj rezonabil (chiar daca nu real), cu un buget cat de cat stabilizat si libertatea de a se imprumuta de pe pietele libere de capital. Voi ce suma credeti ca strangea Ungaria sau Ucraina, in locul nostru pe piata din SUA?! Sau, asa doar ca exercitiu de imaginatie, la ce dobanzi?! 15-20%?! 🙂

De Grecia nu mai intreb sa nu credeti ca va iau la vale!

Problema mea apare atunci cand aproape toata lumea spune si sustine ca nu vor mai fi bani de pensii, de salarii, ca insusi Statul este cu un picior jumate in gropa…Atunci ma enerveaza si asta  deoarece astea nu sunt decat arme ideologice si de propaganda politica, la care se adauga si prostia publicului, mereu doritor de dezastre, crime si violuri in grup. Si cu cat mai mare grupul, cu atat stirea se vinde mai bine, face un rating mai mare. Marea majoritate nu inteleg insa ca NU se vorbeste doar de un Guvern trecator si plin de ratati, ci se vorbeste de Tara lor, de vietile lor. Nu inteleg ca daca aceste profetii apocaliptice s-ar infaptui si la 50% din potential, viata lor ar deveni un iad!

O intrare in neplata a pensilor, sa spunem, ar lovi nu numai pensionari, deveniti brusc muritori de foame, ci ar merge pe tot lantul economiei reale si ar lovi in primul rand in sectorul privat. O cadere a consumului, a 5 milioane de oameni, ar baga in colaps intreaga economie romaneasca si i-ar distruge in primul rand pe cei care cred ca sistemul privat ar avea ceva de castigat din astfel de masuri.

Una peste alta, din cand in cand, cred ca simtiti si voi nevoia unor vesti bune, datatoare de speranta, o licarire de lumina si siguranta, ca Tara voastra nu este chiar cea mai slaba din zona ei, ci chiar dimpotriva. Si mai ales a unor stiri reale!

Din cand in cand mai trebuie sa cititi si economie adevarata, informatii reale despre starea economica a Romaniei, despre viitorul vostru. Oricat de bine s-ar vinde stirile catastrofice, tot cele reale va influenteaza viata, asa ca fiti atenti! Sperati in viitor, faceti-va planuri pentru urmatorii ani! Romania va iesi mult mai intarita si mai lider regional din acest marasm, dacat era inainte, pentru ca in astfel de vremuri de restriste, cei mai buni si mai puternici supravietuiesc si mai mutl decat atat, prospera!

Fiti mandrii ca sunteti romani! Si fiti increzatori in voi insiva si in economia romaneasca, pentru ca oricum, daca economia noastra se duce la vale, ne ducem si noi cu ea, dar din fericire, sau din pacate 🙂 pentru “expertii” in economie de tot populeaza posturile TV, Romania se incapataneaza sa urce si sa devina Nr.1 in zona ei geografica, economic si chiar militar…

Nu ma credeti?! 🙂 🙂 Mai vorbim la sfarsitul anului…asta daca-l apucam, of course!

De Longhi si Bosch vin la Jucu

Exit mobile version