Romania Military

Armata Romana – Problema resursei umane

Armata Romana dispune de 75000 de soldati profesionisti si de vreo 70000 de rezervisti, ceea ce inseamna ca in caz de razboi am putea ridica vreo 140000 de soldati. Aceasta cifra este mult mai mica decat posibilitatile armatei din perioada comunista, care avea 300000 de soldati+700000 de membrii ai garzii patriotice+rezervisti.

Acum sa luam exemplul Greciei: aceasta tara, cu o populatie de doua ori mai mica decat cea a Romaniei mentine o armata profesionista de 170000 de soldati, are un serviciu militar oblicatoriu de 9 luni si pe langa asta are si un sistem foarte interesant al rezervistilor, astfel, spre exemplu fortele terestre, daca pe timp de pace au 90000 de soldati, pe timp de razboi efectivele se ridica la peste 250000 de soldati.

RECRUTI AUSTRIECI

Intr-adevar, fortele armate ale Romaniei dau majoritatea bugetului apararii pe solde, insa putem sa facem in asa fel incat sa avem o baza de rezervisti numeroasa si fara sa cheltuim vreun ban. Cum? Foarte simplu: se intalnesc frumosii nostrii parlamentari si voteaza o lege prin care sa instituie serviciul militar obligatoriu astfel: 1 an la activ in care esti platit cu solda obisnuita(cred ca un an este mai mult decat suficient ca sa inveti sa tragi cu AKM-ul, sa conduci un TAB etc. si sa mai fi si scos sa pui un sac cu nisip la inundatii), urmat de 2-3 ani in rezerva (poate chiar mai mult)  fara plata dar cu obligatia de a te prezenta la trageri si exercitii de cel putin doua ori pe luna, iar in momentul in care esti mobilizat vei fi platit ca un soldat cu norma intreaga. Acum sa facem calculele, in fiecare an 100-150 de mii de tineri ajung la varsta la care pot sa faca serviciu military, deci din start baza umana s-a marit, iar daca calculam si surplusul la rezerva, ne ies intre 300 si 500 de mii de “voinici” care sa aiba cat de cat pregatire militara.

SOLDATI ROMANI IN TERMEN IN TIMPUL REVOLUTIEI DIN 1989

Acum sa enumeram beneficile unui astfel de sistem:

-baza umana mai solida in caz de razboi

-capacitate de reactie mult mai rapida in caz de dezastre natural (e si normal, doar o sa fie tara plina de rezervisti)

-scutirea soldatilor profesionisti de anumite sarcini (punem bibanii care fac serviciul obligatoriu)

Si acum o sa puteti spune ca zic prostii, dar pana la urma armata iti formeaza caracterul… Cum credeti ca o sa se comporte baietii din spatele blocului dupa un an de suturi de la domnu’ caporal?

Acum atat armata cat si societatea romaneasca au nevoie de initierea unui astfel de program, iar dintre toate nevoile armatei (avioane/tancuri/tab-uri/nave/camioane/munitii/combustibil etc.) cea de personal poate fi rezolvata cel mai repede printr-o simpla lege.

De mentionat ca o astfel de lege exista de peste 4-5 ani in parlament, insa nu este bagata de nimeni in seama! In respective lege nu se introduce serviciul militar obligatoriu, dar se ofera cadrul legislativ pentru crearea unor rezerve cu adevarat valoroase, prin simplul fapt ca un militar trecut in civilie continua sa fie platit cu 25% din solda tot timpul anului, in schimbul obligatiei ca un anumit numar de zile pe an sa fac instructie. Bineinteles pe perioada concentrarii primeste solda intreaga.

Cum situatia economica a Tarii este cum este sunt absolut convins ca pentru 25% din solda de grad, bani primiti lunar, ar fi foarte multi doritori…

 

Vioniribu

Exit mobile version