Romania Military

Assad is the best!

syria-Bashar-al-Assad-pos-007

Daca erati nelinistiti de soarta prietenilor nostri, rebelii sirieni, puteti sa va relaxati! Nu mai au mult si vor afla raspunsul la eterna si fascinanta (nu, nu vin in excursie cu grupul in Romania 🙂 ) intrebare daca exista viata pe dupa moarte, moarte pe care Assad milostiv le-a promis-o gratis.

Iar omul, adica Assad, este un barbat de cuvant si se tine cu strictete de planul cu livrarea catre Imparatia lui Allah a drept-credinciosilor jihadisti, cat mai repede si in loturi cat mai mari si mai compacte…

In ultimele trei luni armata guvernamentala siriana, sustinuta puternic de experti si militari iranieni ca si de livrarile tot mai substantiale de armament ale Rusiei, a facut prapad printre drept-credinciosi, mai ales membrii unitatilor iraniene, recrutati dintre fanatici musulmani de religie shiita, care duc in Siria un razboi foarte personal impotriva rebelilor care sunt in general suniti.

De asemenea si zanzania, din ce in ce mai pronuntata, dintre grupurile de rebeli a ajutat cauza guvernamentala. Insa in Siria razboiul nu se duce clasic, in sensul ca nu exista o linie clara a frontului sau tabere extrem de bine delimitate, ci are mai mult caracter zonal. Astfel rebelii, in diversitatea lor 🙂 , au inca zeci de locatii intarite unde stau bine-merci, dar au pierdut controlul unor zone cheie, cum ar fi: zona Damascului, Aleppo si zona de granita cu Libanul si Iordania, mai ales granita siriano-iordaniana era extrem de importanta.

Iar Iranul, desi are un nou presedinte si are la randul sau probleme economice serioase, continua sa faca din sustinerea regimului lui Assad o chestiune de importanta Zero. Astfel principalul sprijin financiar vine de la Teheran, practic Bashar al-Assad lupta in acest moment si isi aprovizioneaza armata si populatia cu bani cash trimisi din Iran. De asemenea armamentul livrat de Rusia este platit de catre Damasc cu bani ghetata primiti cu avioanele tot din Iran.

Si aici trebuie sa facem o paranteza. Majoritatea banilor, bunurilor si tehnici de lupta, plus personalul militar care sunt trimise din Iran ajung in Siria pe calea aerului, mai ales banii, traversand Irakul. Bineinteles ca oricat de slab ar fi regimul de la Bagdad ar putea fara probleme sa opreasca acest flux vital pentru Damaasc si practic sa sufoce capacitatea militara si financiara siriana destul de repede. De altfel americanii, care vad pe radare zborurile regulate intre Teheran si Damasc, au facut nenumarate diligente pe langa guvernul irakian exact in aceasta ordine de idei, numai ca irakienii in loc sa stopeze ajutorul iranian catre Siria, au facut chiar un pas in fata si si-au trimis trupele sa protejeze convoaiele rutiere cu destinatia Damasc si de asemenea sa vaneze la liber orice rebel sirian care ar incerca sa puna piciorul pe nispul irakian, sprijinind astfel cu arma in mana Siria.

Cvasi-totalitatea traficului rutier intre Siria si Iran are loc prin provincia irakiana Anbar care este majoritar sunita, adica devotata cauzei rebelilor sirieni si tinand cont de aceste fapte, ca si de desele atacuri asupra convoaielor, Bagdadul a trimis in zona nu mai putin de 30 de mii de politisti si militari pentru securizarea acestei artere vitale de transport…

Revenind acum la situatia din Siria, luptele dintre fortele guvernamentale si rebeli au luat un curs mai putin obisnuit pentru inceputul razboiului. Astfel rebelii au cam pierdut controlul principalelor sosele si s-au axat pe rezistenta in zeci de locatii urbane intarite, revenind la vechile tactici cu atacuri teroriste, asupra unor obiective mai mult civile decat militare, in sectoarele controlate de catre Assad. De asemenea si Damascul si-a nuantat strategia in lupta cu rebelii. Astfel zonele majoritar sunite, care in principiu sprijina rebeliunea, au fost pe cat posibil izolate, nu primesc nici un fel de provizii, apa, alimente, curent electric sau alimente, fortand astfel populatia sa fuga din tara.

Pana acum ONU estimeaza ca peste 9 milioane de sirieni, majoritar suniti (40% din populatia Siriei) au nevoie stringenta de alimente de baza, medicamente generice sau acces constant la o sursa de apa, iar situatia lor este din ce in ce mai disperata. Cam 3 din cele 9 milioane sunt inca in casele lor, dar sunt izolati de lumea exterioara si sunt practic in pragul infometarii…

Iar regimul lui Assad incepe din nou sa prinda puteri. Astfel daca in urma cu doar trei luni rata de schimb intre dolarul american si lira siriana era de 1$-300 de lire siriene, astazi asistam la o redresare spectaculoasa, cursul la zi fiind de 1$-115 lire siriene, cu efect imediat asupra nivelului de trai al populatiei loialiste, in conditile in care rata de schimb inainte de inceputul razboiului civil era de 1$=50 de lire, desi inflatia se pastreza la un procent de 200%/an, mai mica oricum decat hiperinflatia anilor „96 din Romania.

Aceasta revenire galopanta a cursului de schimb arata increderea oamenilor intr-o victorie rapida si nediscutabila a armatei guvernamentale, precum si cresterea fluxului de bani gheata iranieni catre regimul Assad. Astfel ca troica Rusia-Iran-Irak resusesc nu doar sa tina in viata regimul sirian, ci chiar sa-l duca, pe un val de dolari si tehnica de lupta ruseasca, catre castigarea razboiului si inabusirea in sange a rebeliunii, iar acest lucru transmite deja un mesaj extrem de puternic in lumea araba: Rusia si-a revenit, este din nou puternica, merita sa te aliazi cu ea si s-o crezi pe cuvant!

Iar odata cu previzionata ridicare partiala a embargoului asupra Iranului, situatia financiara a regimului Bashar al-Assad se va imbunatatii si ea…

 

GeorgeGMT

 

Exit mobile version