Romania Military

Au trecut europarlamentarele. Faceţi cărţile !

votat_1-465x390

S-au afişat rezultatele, ca la BAC: PSD – 37.60%, PNL – 15 %, PDL – 12.23%, Mircea Diaconu – 6.81%, UDMR – 6.48%, PMP – 6.2%.

Au picat: PP-DD, PRM, Forţa Civică, Noua Republică, PNTCD şi mulţi alţi anonimi.

 

Ce putem spune despre fiecare?

 

PSD

Aici, războiul Băsescu – Ponta şi-a facut efectul, mai mult din cauza reacţiilor greşite ale lui Ponta decât atacurilor lui Băsescu. Indiferent de mesajele lansate cu  “USL trăieşte”, tentativele de a rupe din PNL şi numirea lui Tăriceanu la Senat, PSD-ul a coborât sub 40%.

PNL

Oficial, PNL şi-a ratat obiectivul de 20% iar conducerea şi-a anuntat demisia. Ăsta să fie tabloul real? Mai degraba nu.

Dupa 90, bazinul electoral al PNL s-a situat in jurul lui 15%. Excepţie au făcut alegerile din 2008 când Tăriceanu a “spart banca” adică a prăduit miliarde de euro din privatizarea BCR şi i-a imprastiat pe zeci de mii de proiecte de şcoli, wc-uri şi alte investiţii la ţară, investiţii pe care nu avea nici intenţia şi nici banii să le termine vreodată. Rezultatul a fost creşterea la 20% dar şi mutarea pe un bazin electoral preponderent rural, segmentul urban fiind parţial pierdut, atunci, în favoarea PDL.

Şi atunci, cum de şi-a asumat Antonescu un astfel de obiectiv?

Păi Antonescu e puturos şi lichea dar nu e prost. De cca un an a mirosit că PSD-ul nu-l va susţine la prezidenţiale. Tot de atunci s-a gandit la Johannis pentru Cotroceni. Iniţial l-a adus la guvern, ca avertisment, iar PSD-ul a reacţionat rapid, refuzându-i numirea în guvern. De ce? Pentru că, prin simplă comparaţie cu Johannis, Ponta arată, vorbeşte şi se comportă ca un plod.

Imediat ce PSD a refuzat numirea, Antonescu a rupt pisica: a scos PNL de la guvernare şi a inceput să-şi construiască o ieşire onorabilă din cursa pentru Cotroceni: intâi a demisionat de la preşedinţia Senatului, arătând că nu se cramponează de scaun, a fixat un obiectiv foarte sus pentru europarlamentare, sub sancţiunea propriei demisii pe care şi-a anunţat-o deja, după afişarea rezultatelor, deschizând drumul lui Johannis pentru candidatura la şefia PNL şi, de aici, la prezidenţiale.

Simultan, a rupt definitiv căile de împăcare cu PSD, l-a dat afară pe trădătorul Tăriceanu şi a anunţat afilierea PNL la PPE, deschizând uşa larg pentru o alianţă cu PDL. Pe scurt: “n-aţi vrut să mă susţineţi, ok, nu voi fi nici eu dar nici voi”.

 

PDL

PDL-ul, cu Blaga, a mers din rău în mai rău dar măcar a avut inspiraţia s-o păstreze pe Monica Macovei pe lista pentru europarlamentare, altfel o sfecleau rău de tot. Blaga rămâne un secretar general bun dar o catastrofă de preşedinte de partid.

Nu trebuie uitat că Blaga şi-a asumat un obiectiv de 20% pe care l-a ratat din greu dar va uita sa demisioneze şi nimeni nu va avea curaj, în partid, să-i ceară demisia.

 

Mircea Diaconu

O victorie a Antenei 3 împotriva justitiei. Omul are interdicţie, pe trei ani, de a ocupa o funcţie publică. A avut dreptul să candideze dar s-ar putea trezi că, la Bruxelles, îl vor invita să revină peste trei ani să-şi valideze mandatul. După părerea mea, voturi aruncate pe geam.

Ar fi o discuţie dacă a greşit Antonescu scoţându-l de pe listă (cred ca nu) dar, odată ce a hotărât să marcheze revenirea către dreapta, respectarea legii şi actului de justiţie, Antonescu nu avea altă cale.

 

UDMR

În nota lor obişnuită. Nimic de comentat.

 

PMP

Aterizare în cap, în ciuda mesajelor optimiste şi autofelicitărilor pentru “succesul intrării în PE”.

Prima greşeală a fost că nu au cooptat-o pe Monica Macovei în partid. Nu ştiu cu cine a fost în conflict dar PMP trebuia sa renunţe la orice persoană pentru a o aduce in partid. Cu Monica Macovei în PMP, scorurile PMP si PDL ar fi arătat exact invers.

Războiul Băsescu-Ponta a avut ca obiective coborârea PSD în intenţia de vot şi aducerea PMP în primplanul dezbaterii publice. Primul obiectiv a fost indeplinit dar al doilea a fost ratat pentru că, în afară de Băsescu, mai trebuia să mişte şi PMP, iar PMP nu a mişcat.

Cred că venirea în partid a PDL-iştilor, în frunte cu Elena Udrea, i-a îmbufnat pe intelectualii puri şi imaculaţi încât nu s-au mai implicat in campanie (nu-i vorbă că nici nu ştiau ce să facă). Aşa se face că scorurile cele mai bune le-au scos Elena Udrea, la Bucureşti, Daniel Funeriu, la Timiş, şi Pinalti, la Neamţ.

Înainte de a trece la alte propuneri politice, vor trebui sa facă ordine în partid şi să scape de cei care au blocat venirea Monicăi Macovei.

 

Să trecem la picaţi:

 

PP-DD şi PRM:

Ducă-se pe pustii că numai de circari nu aveam nevoie.

 

Noua Republică şi PNTCD:

Cum spuneam, două partide compuse din câte un lider zgomotos şi atât. Cred că orice negociere sau construcţie pe dreapta ar trebui să evite cooptarea lor pentru ca nu au nimic de oferit şi mai mult se îngreunează negocierile.

 

Forţa Civică:

Cred că Ungureanu şi-a testat capacitatea de a organiza un partid şi de a atrage voturi, mergând singur. Eşec pe toată linia. Poate fi un prim ministru foarte bun dar nu va fi preşedinte pentru că, pur şi simplu, nu poate atrage voturi suficiente. Ar trebui ca partidele de dreapta să încerce să-l recupereze pentru că este valoros şi util pentru o construcţie guvernamentală dar nu-mi fac iluzii in privinţa asta.

 

Ce va fi de acum încolo?

Paradoxal sau nu, cheile câştigarii prezidentialelor, în defavoarea PSD, nu mai sunt la Băsescu ci la posibila combinaţie PNL-PDL.

Dacă pun la punct o alianţă electorală, pentru sprijinirea lui Johannis la prezidenţiale, au şansa să dea viitorul preşedinte.

Johannis are o imagine muuuult mai bună decât Ponta, poate atrage voturi atât de la stânga cât şi de la dreapta şi, în plus, poate, ca minoritar, să aducă voturi de la minoritatea maghiară fără să fie nevoie de concesii politice făcute UDMR-ului.

Mai mult, nu au nevoie nici măcar să facă vreo înţelegere cu Băsescu şi PMP.

Atât Băsescu cât şi electoratul PMP vor sprijini, pentru turul II, orice candidat împotriva PSD, chiar dacă vor scrâşni din dinţi.

Meritat sau nu (mai mult nu) Blaga se află pe cai mari, iar Antonescu are o ocazie mare să se răzbune pe PSD pentru piedica pusă la prezidenţiale.

 

Ce ar putea face Băsescu ?

Ar putea să-l sprijine în primul tur pe Cristian Diaconescu (PMP), un om credibil, dar cu notorietate mai mică decât a lui Johannis, încercând să negocieze sprijinul, în turul II, pentru Johannis.

Cum mă aştept să primească un refuz de la PNL şi PDL, îl va sprijini oricum pe Johannis, ocupându-se în principal cu demolarea lui Ponta, în ieşiri publice cât mai dese, lăsându-l pe Johannis să iasă în campanie doar cu mesaje pozitive, echilibrate, civilizate.

 

Ce ar putea face PMP?

Chiar nimic. Probabil vor merge în primul tur cu Diaconescu şi vor incerca, şi ei, să negocieze sprijinul pentru Johannis, în turul II. Vor lua flit şi vor rămâne bosumflaţi. Electoratul PMP va vota oricum împotriva PSD.

 

Despre candidaţi

 

Dacă ar fi după mine, aş vrea ca preşedinte pe Daniel Morar, Livia Stanciu (ICCJ) sau Monica Macovei.

Gândind realist, sunt doi candidaţi care ar putea lua voturi şi din stânga şi din dreapta:

Klaus Johannis şi Cristian Diaconescu.

Între cei doi, l-aş vota pe Diaconescu pentru că nu pot uita ce a facut Johannis la prezidenţialele din 2009: s-a afişat drept viitor prim ministru, cauţionându-l cu imaginea sa pe un Geoană inconştient, iresponsabil şi ocupat cu vizitele secrete la Moscova şi la Vantu. Am fost la 1mm de a ne pricopsi cu un preşedinte idiot si trădător. Ce este mai grav, Johannis nu şi-a asumat niciodată vreo responsabilitate pentru rahatul în care era să bage o ţară întreagă.

În afară de asta, nu am nicio garanţie că va sprijini, aşa cum a făcut Băsescu, reforma justiţiei, lupta anticorupţie şi parteneriatul cu Statele Unite. Chiar am îndoieli serioase.

Din păcate, are o notorietate mult mai mare decât Diaconescu şi ar atrage mai uşor voturile maghiarilor.

 

Exista mari şanse ca, la toamnă, să trebuiască să pun ştampila pe Johannis, evident, după ce voi inghiţi vreo două kile de lămâi.

 

Eroul Bula

Exit mobile version