Romania Military

AUKUS prinde contur

AUKUS prinde contur

Astfel, dupa ce australienii si britanicii au demarat deja finantarea comuna pentru viitorul submarin de atac pe care cele doua tari il dezvolta impreuna, a venit randul americanilor sa puna lucrurile pe calendar.

Marea Britanie a anuntat in octombrie ca trei companii britanice au primit impreuna 4 miliarde de lire sterline (aproximativ 5 miliarde de dolari) pentru a proiecta si construi viitorul SSN AUKUS. Cele trei companii sunt: BAE Systems, Rolls-Royce si Babcock.

Planul este ca prima nava sa devina operationala in Royal Navy spre sfarsitul anilor ’30, in timp ce prima nava destinata Australiei va fi livrata la inceputul aniilor ’40.

Dar pana atunci australienii urmeaza sa primeasca trei submarine de atac nucleare Virginia-class de la americani, Senatul SUA aproband pe 13 decembrie vanzarea celor trei nave catre Australia astfel: 1 x Virginia-class Block IV in 2032, 1 x Virginia-class Block IV in anul 2035 si 1 x Virginia-class Block VII in 2038. Deocamdata discutam despre trei submarine, dar in final ar putea fi vorba despre cinci Virginia-class.

Nu cunoastem inca pretul pentru cele trei nave, dar stim ca pe le langa toate costurile implicate, Australia va investi alte trei miliarde de dolari in industria americana de submarine, suma fiind parte a intelegerii pentru a nu disturba capacitatea respectivei industrii de a asigura navele necesare pentru US Navy.

Cele trei miliarde vor fi puse la dispozitie de Australia pentru primii patru ani.

Planurile insa sunt foarte ambitioase si prevad trei etape: mai intai este vorba de achizitia de submarine nucleare din Statele Unite, mai apoi apoi operarea acestora de catre australieni si intr-un final apoteotic, Australia ar ajunge sa aiba capacitatea de a construi singura submarine de atac nucleare.

Evident ca intre timp va avea loc transferul de tehnologie, pregatirea echipajelor si a santierelor navale, personal, baze navale etc, iar costurile sunt pur si simplu neverosimil de mari, estimate intre 268 si 368 de miliarde de dolari australieni (posibil ca in final sumele implicate sa fie mai mari), pana in anul 2055. In euro, suma ar fi intre 165 miliarde de euro si 227 miliarde de euro, pentru un total de opt, poate 12 in final, submarine.

Chiar daca impartim o suma medie de 196 miliarde de euro la 33 de ani, avem cheltuieli de 6 miliarde de euro pe an, ceea ce nu pare chiar asa de mult, dar daca privim cifrele in ansamblul programului nu putem sa nu ne intrebam daca chiar merita sa arunci cu sutele de miliarde de euro pe cateva submarine (impreuna cu industria necesara din spatele lor), cand stim ca un submarin nuclear, cat o fi el de performant poate fi scufundat de o torpila lansata de un avion, o nava de suprafata sau chiar de un submarin clasic, diesel-electric, din clasa Kilo, fara absolut nici o problema.

Cata securitate pot oferi Australiei opt, chiar si 12, submarine in raport cu costurile necesare? Adica, discutam totusi de sume colosale cheltuite pentru o singura arma, care arma are la dispozitie rachete de croaziera si torpile, plus senzori.

Dar pana la urma banii lor, submarinele lor si trebuie precizat ca australienii arunca cu banii pe mai multe fronturi:

Insa trebuie spus ca Australia are un buget pentru aparare decent, care in 2024 va fi de 52,588 de miliarde de dolari australieni sau 35,8 miliarde de dolari americani, sau 32,28 miliarde de euro. Ca procent in PIB, bugetul din 2024 va fi de 2,04%.

Mergem pe euro si constatam ca chiar si pentru un buget de +32 de miliarde de euro, sase miliarde pe an alocate pentru un singur program (dotarea cu submarine nucleare) este cam mult si inseamna aproximativ 19% din bugetul apararii, sau aproximativ 0,4% din PIB.

GeorgeGMT

Exit mobile version