Romania Military

Bangladeshul are ambitii mari…

Astfel, in presa locala  – Dhaka Tribune – un expert local isi da cu parerea despre iminenta modernizare a fortelor aeriene din sus-numita tara si este de parere ca Eurofighter Typhoon ar fi de preferat cu Dassault Rafale in plan secund.

Dar Ash Rehman sustine ca Bangladeshul ar trebui sa aiba in vedere achizitia unui avion care nu se afla in dotarea vecinilor sai: Suhoi Su 30 in India si China, sau Rafale in India si mai sustine ca achizitia de Rafale ar duce la dependenta fortelor aeriene din tara sa de… Franta.

Prezumtia este corecta, dar intrebare care-ti rasare in minte este: daca cumpara Eurofighter nu vor avea aceeasi dependenta dar de aceasta data de producatorii ET?! Logica aparenta ar fi ca ET are patru constructori si ar fi imposibil sa te certi cu toti odata, necazul – spunem noi – este ca oricare dintre cele patru tari producatoare ale Eurofighter, daca se supara pe tine, te poate lasa fara o parte din piesele de schimb necesare si atunci ce faci?!

Asta pe langa faptul ca relatiile dintre India si Bangladesh sunt la un nivel foarte bun, practic cele doua tari sunt foarte bune amice, iar un razboi intre ele este cu totul exclus, lasand la o parte disproportia masiva intre armata Indiana si cea din Bangladesh. Iar cu China tara din Golful Bengal n-are efectiv nimic de impartit.

Bangladeshul este o tara dincolo de saraca, in linii mari, India este o tara bogata fara de vecina sa de la est, dar beneficiaza in ultimii ani de o crestere economica sustinuta, dar sustinuta cel mai adesea de industria cancerigena a lohnului.

In Bangladesh se fabrica confectii si incaltaminte atat pentru marile companii cat si produse ieftine, insa una peste alta acest gen de crestere economica este foarte paguboasa si se bazeaza fix pe o forta de munca exceptional de ieftina, practic pe un fel de sclavie moderna. Pentru ei insa conteaza problema vine de la faptul ca acest gen de “dezvoltare” nu are un final fericit, adica tara respectiva nu va trece de la lohn la altceva mai bun, iar cand salariile vor creste companiile respective vor pleca pur si simplu catre alte zari.

Ne aducem aminte de episodul Nokia de la noi…

Revenind la fortele aeriene locale, acestea beneficiaza de aparate de lupta MiG 29 (sub 12 bucati) si clone chinezesti de MiG 21 (F-7 in mai multe variante), dar se lauda cu o academie pentru fortele aeriene impresionanta si in 2010 au fondat o scoala (institut) pentru pregatire pilotilor, extrem de bine dotata ( printre altele au 16 Yak 130 si 23 de PT-6, plus alte aparate, inclusiv C-130 Hercules). Se doreste ca intr-un viitor cat mai previzibil fortele aeriene sa dispuna de 60 de aparate de lupta supersonice sau pe-acolo.

Acest articol n-are a face cu o posibila achizitie de ET de catre Bangladesh, n-au cum sa fie atat de naivi incat sa-si cumpere avionul cu cel mai mare pret per ora de zbor – ci are a face cu faptul ca tot felul de imbecili isi dau cu pararea si culmea, chiar sunt luati in seama, presa le publica opiniile, la fel ca in cazul lui madam Sosoaca care ne explica cum ca daca ne vaccinam trei generatii ramanem infertili…

Pai cum dracu mai ajungi la trei generatii daca esti infertil? Dar sunt destui romanii care o asculta pe „stimata doamna” si-i dau dreptate: ”Uite domne oculta mondiala cum vrea ea sa ne vaccineze si sosoaca ne apara de satan.”

PS Orice comentariu despre sosoaca si anti-vaccinism va fi prompt sters si autorul spamat de nu se vede.

PPS Dar daca intradevar cetatenii din Bangladesh cu atributii pe zona luptei aeriene si-ar dori Eurofighter solutia lor este simpla si se numeste Austria. Cel mai probabil ca inventatorii snitelului ar fi gata sa le ofere cele 15 ET la un pret competitiv, probabil sub 1 euro bucata, inclusiv transportul pana la destinatie…

GeorgeGMT

Exit mobile version