Romania Military

Bani irositi? Boeing spune F-35 nu este chiar atat se stealth

unnamed
F-35 in Arizona, 15 martie 2014
Cel mai scump program din instoria Pentagonului,  F-35 Joint Strike Fighter, starneste critici atunci cand vine vorba de capacitatile produsului. In teorie se asteapta ca Departamentul  Apararii al Statelor Unite sa isi cheltuiasca cele 1.000 de miliarde pe o flota de lux din familia F-35. Apar semne de intrebare si rapoarte ce sugereaza ca atentia se va indrepta si spre alte modele de avioane.
Vineri, site-urile militare (Military.com) au publicat decizia US Navy de a reduce comanda (pentru urmatorii cinci ani)  de F-35C de la 69 la 36 de aparate, iar pe lista au fost adaugate 22 de Growlers EA – 18G noi. In ultima luna s-au facut cunoscute problemele de software ale F-35, fapt ce intarzie realizarea flotei, iar Boeing ofera o portita de scapare cerand Marinei sa cumpere mai multe avioane  F/A-18 SuperHornet si Growlers.

O alta controversa ar fi legata de capacitatea stealth  lui F-35, lucru ce permite lui Boeing sa apese cu bocancul pe gatul celor de la Lockheed Martin si sa-si promoveze linia de avioane F/C 18 SuperHornet.
Boeing EA-18G Growler in Oregon, 12 octombrie 2012
Mike Gibbons, vicepresedintele Programelor Super Hornet si Growler, stie ca mai putini bani pentru F-35-ul celor de la Lockheed Martin inseamna mai multi bani pentru compania sa. El afirma ca F-35 nu este o aeronava atat de stealth cum se pretinde si este mai putin eficient decat Growlers atunci cand vine vorba de combaterea unui spectru larg de sisteme anti aeriene.
Gibbons este de parere ca Rusia si China au facut progrese uriase in dezvoltarea unor sisteme de aparare anti aeriana ce sfideaza tehnologia stealth.
No-fly Zone peste Rusia
Baterie S-500
In clipul de mai jos puteti urmari simularea unei campanii No-fly Zone orchestrata de SUA impotriva Rusiei. Scenariul este prezentat din punctul de vedere al rusilor si se desfasoara in jurul anului 2020. Sistemele SAM sunt S-400/500, BUK M2E si Tor, inclusiv versiuni navale.
Alte sisteme ce au fost omise in clip, dar sigur vor fi in arsenalul Rusiei, sunt Pantsir S1, Morfey (sisteme cu raza scurta de actiune) si S-350 Vityaz.

NeroFlash
Exit mobile version