Romania Military

BTMP-84, un altfel de Oplot

btmp-84l

BTMP-84

Vecini si amici nostri, intru Marea Neagra si Canalul Bastroe, isi dezvolta paleta de produse militare mai repede dacat suntem noi in stare sa ne inchidem fabicile. Abia scapati de faliment total si nefiinta Statului, ucraineni fac pe dracu in patru sa vanda si sa produca, nu neaaparat in aceasta ordine, cam tot ce industria lor produce.

Si cum la divortul de URSS a ramas cu o ditamai industrie militara, pe asta s-au axat. Acum nu am stat sa urmaresc exporturile Ucrainei, dar in afara de materii prime si semifrabricate, adica cereale, minereuri si table sau oteluri laminate, mai stiti voi ceva exporturi cu valoare adaugata mare, altele decat cele de armament?!

Arme au, arme vand si se descurca din ce in ce mai bine, dezvoltand mai tot timpul noi sisteme sau modernizand altele mai vechi. Vand la prieteni si dusmani, oricui are cativa dolari diponibili. Produsele noi dezvoltate de ei nu sunt high-tech, , dar nici de proasta calitate, ci potrivite cu tarile carora le sunt destinate: Irak, Cambodgia, tarile africane si celor asiatice mai sarace.

Ucraina, la fel ca Romania aniilor “80, nu exporta varfuri de gama, nu face concurenta “greiilor”, nu vinde in cantitati mamut, ci ciuguleste de ici de colo, prinde contracte de nisa, de modernizari si piese de schimb, are pana la urma o tactica adecvata unei tari medii, care vrea si ea sa traiasca la unmbra gigantiilor care stapanesc piata de armament.

Iar cu aceasta ocazie isi mentine industria militara functionala, mai face rost de ceva bani pentru propria ei dotare, dezvolta noi sisteme de armament pe banii altora. Un exemplu foarte bun de urmat si de noi.

Ultima gaselnita a ucrainenilor este o masina de lupta a infanteriei croita pe modelul Namer si derivata din cel mai modern tanc produs in Ucraina: T84 Oplot.

Numita BTMP-84 MLI-ul ucrainean, ofera aceeasi protectiv precum tancul mama, aceeasi mobilitate, folosind acelasi sasiu, numai ca spre deosebire de tanc BTMP-84 are si alte calitati.

Greutate – 48.6 tone

Echipaj – 3+5

Armament:

-Tun KBA-3, calibrul 125mm, cu 36 de lovituri

-Doua mitrailere: una coaxiala calibrul 7.62, cu 1250 de lovituri si alta AA, calibrul 12.7, cu 450 lovituri

 

Motor, acelasi ca la Oplot, 6TD-2, de 1200cp, diesel, motor care ofera vehicului o viteza maxima de 70km/h si o viteza de croaziera de 35-40km/h, plus  o autonomie, la viteza de croaziera de 450 kilometri.

In rest poate trece peste aceleasi obstacole precum si fratele ei mai mare T-84.

Fata de Namer-ul israelian, BTMP-84 are cateva diferente semnificative. In primul rand numarul de oameni pe care ii poate trasporta, este mult mai mic, 5 oameni, fata de Namer care poate duce 12 soldati. In acelasi timp si-a pastrat armamentul initial al Oplotului, in timp ce Namerul nu dispune de un tun. Prin prisma acestor caracteristici, as asemana noua MLI ucraineana mai mult cu MBT Merkava, care si acesta poate lua la bord cativa infanteristi, dacat cu un IFV veritabil, asa cum este Namerul.

Cel mai probabil ucraineni au incercat sa obtina un produs versatil, cu o minima chetuiala, produs pentru care ei vad o piata de desfacere, cu toate ca, prin prisma numarului de militari posibil de ambarcat, IFV-ul ucrainean este lasat in urma chiar si de un tanc dedicat, cum este Merkava, “greul” israelian avand o capacitate de pana la zece pasageri, in functie si de echipamentul acestora, oricum semnificativ mai mare decat cei cinci pe care BTMP-84 ii poate duce.

Una peste alta, aceasta noua masina de lupta nu va rupe gura targului, nici nu va revolutiona tehnica si strategia militara, dar este demn de remarcat efortul continuu, pe care industria militara din Ucraina il face in incercarea de a-si diversifica plaja de produse, de a supravietui intr-o piata extrem de dura. Exemplul Ucrainei arata foarte clar ca pe o piata foarte tehnologizata si dominata de contracte sustinute politic, exista loc si pentru producatori mici, fara veleitati de mari puteri, exista loc destul chiar si pentru tarile care nu au o influenta politica remarcabila.

 

Sursa + foto: morozov.com

 

GeorgeGMT

Exit mobile version