Romania Military

Buletin naval… SF. Proiect de dronă navală de luptă – partea a II-a

Vorbeam într-un articol mai vechi pe care îl puteți reciti aici despre potențialul dronelor navale și despre cum ar putea acestea să-și găsească un loc în cadrul Forțelor Navale Române. Mulțumită cititorului nostru – Cristian Goila, astăzi vă putem prezenta o serie de imagini cu drona respectivă așa cum ar putea ea arăta în realitate.

În principiu, conceptul rămâne același, nava putând opera atât cu echipaj redus la bord cât și fără. A fost crescută lungimea la 24 m în timp ce lățimea a rămas tot de 6 m pentru a obține acel raport lungime / lățime ideal – 24/6 = 4. Din punct de vedere al planului de forme am trecut de la o navă în regim tranzitoriu (Eng. „semi-displacement hull/semi-planing hull”) la una în regim de glisare (Eng. „planing hull”) pentru a obține o viteză cât mai mare.

Echipajul rămâne redus dar datorită dimensiunilor crescute drona va putea opera cu un echipaj de 4 oameni. Automatizarea navigației și o interfață om – mașină avansată va reduce gradul de încărcare a echipajului.

Armamentul principal este constituit din cele 4 (patru) rachete navă – navă NSM, rachete pe care România le-a achiziționat pentru dotarea bateriilor sale de coastă. Performanțele acestor rachete sunt bine-cunoscute de toată lumea, așa că nu voi insista.

Concomitent, navele vor putea lansa și muniții autonome kamikaze Switchblade 600. Acestea sunt lansate din tubul propriu, au o rază de 40 km (obiectiv stabilit pentru creșterea ei la 90 km) și o autonomie de peste 40 minute. Caracteristicile tehnice pot fi lecturate aici. De funcționat, funcționează ca în clipul de mai jos.

Sunt două modele, amândoua au dimensiuni și performanțe similare.

Cele două modele imaginate în patrulare în zona Midia. O altă posibilitate de utilizare este de a folosi una dintre nave cu echipaj la bord în timp ce cealaltă funcționează fără echipaj, sub controlul imediat al primei

Modelul cu număr de bordaj 19 are containerele rachetelor NSM amplasate în borduri cu lansare în față în timp ce modelul cu numărul de bordaj 24 are containerele mascate în suprastructura navei, cu lansare în spate, spre pupa. Mai jos avem desenele cu navele privite din mai multe planuri.

Vederi de sus, din lateral, din prova și din pupa

Și o altă imagine cu nava în marș. Dimensiunile crescute au permis adoptarea GAU-19/A în calibrul 12,7 mm în locul M134. Stațiile sunt escamotabile și, evident, stabilizate și asigură apărarea apropiată a navei atât împotriva țintelor navale de mici dimensiuni cât și împotriva celor aeriene.

Versiunea cu containerele NSM în suprastructuri și camuflaj

În încheiere, variațiuni pe aceeași temă.

Trapele dreptunghiulare de pe suprastructură din dreptul NSM-urilor conțin câte 4 tuburi pentru munițiile kamikaze Switchblade 600

O versiune cu containerele NSM dispuse lateral. Pentru lansare, containerele se escamotează în plan vertical și orizontal. Este cea mai ”complexă” modalitate de lansare a NSM-urilor

Sistemul cu gatlingul de 12,7 mm este stabilizat, escamotabil, se poate roti la 360 de grade și are o elevație mare pentru a permite și angajarea țintelor aeriene. Principalul armament antiaerian rămâne însă sistemul Simbad RC cu Mistral 3.

În încheiere, aș dori să adaug că aceste nave sunt o expresie cât se poate de clară a „mosquito fleet” recomandată de SUA și Marea Britanie marinei ucrainiene. Mai multe informații despre acest concept al țânțarilor navalizați puteți găsi într-un articol pe care l-am scris mai demult și care poate fi recitit aici.

Exit mobile version