Romania Military

Cateva lamuriri pe marginea alegerii NSM in programul bateriilor de coasta

Coastal Battery in Europe Exocet MM 40 Block 3C

In urma surprizei atribuirii contractului pentru dotarea Marinei Romane cu o baterie de coasta de rachete anti-nava am cerut cateva lamuriri domnului Philippe Didier, vice-presedinte al MBDA, mai ales din perspectiva ” argumentelor” cu care MApN si-a justificat alegerea rachetei, asta dupa ce au avut loc doua runde distincte de discutii.

 

Nu putem dezvălui informații despre specificațiile tehnice, acestea fiind clasificate. În schimb, cel care poate da astfel de informații este Ministerul Apărării și chiar vă rog să îi întrebați dacă au primit o scrisoare din partea Kongsberg în care explicau motivele pentru care nu au putut înainta o ofertă. (Nota RoMilitary – in cadrul primei licitatii)

 

Nu putem exclude acest pas ca fiind parte din acest complot, având în vedere flagranta distorsionare a competiției bazată pe distorsionarea adevărului.

 

Franța, ca și SUA, este o putere militară cheie în NATO și tot la fel ca și cu SUA, România are un parteneriat strategic cu Franța care permite ca aspecte sensibile să fie tratate în cel mai eficient mod posibil.

 

La fel ca toate rachetele de ultimă generație ale MBDA, Exocet B3C a fost proiectată să aibă un cost foarte redus de operare și mentenanță datorită utilizării extensive a testelor incorporate. Testarea celei mai noi generații Exocet este recomandată să se facă o dată la 5 ani. MBDA implică direct Romarm / Electromecanica Ploiești precum și alte companii românești cum este Interactive pentru realizarea cu succes a programului bateriilor de coastă. Aceasta va permite industriei românești să fie implicată și în alte programe MBDA.

 

Racheta propusă este cea mai recentă generație a Exocet, și anume B(lock)3C. Aceasta beneficiază de cea mai modernă tehnologie a radarului capului de dirijare, furnizată de partenerul nostru Thales, companie care după cum știți este prezentă industrial în România și contribuie la creșterea PIB-ul țării.

 

In opinia mea nu alegerea rachetei este problema ci a modului cum a fost facuta. Ce racheta trebuie sa avem in dotare este treaba Minsterului Apararii, doar ca – ca si in cazul altor achizitii G2G – isi puteau face publica decizia fara sa mai explice si de ce. Daca taceau filosofi ramaneau.

GeorgeGMT

 

Exit mobile version