Romania Military

“Cel mai silentios submarin din lume!”

Picture_117

Si bineinteles ca “onoarea” de al avea pe cap pe “cel mai silentios submarin din lume” revine – printre altii – si Romaniei atat timp cat toate cele sase nave din clasa Varshavyanka-class (Project 636.3) vor fi alocate Flotei Ruse din Marea Neagra.

Acum rusii au anuntat ca tocmai ce a fost lansat la apa ce de-al patrulea submarin din serie, in timp ce primele doua (Novorossiysk si Rostov-on-Don) se afla in teste pe mare si vor deveni operationale in cadrul Flotei Marii Negre spre sfarsitul acestui an…

Un Kilo modernizat – asa cum este prezentat –  Varshavyanka-class este un submarin dedicat operarii in ape de mica adancime si are la dispozitie 18 torpile si opt rachete anti-nava Kalibr 3M54 (Club). Nava are la bord un echipaj format din 52 de oameni si dispune de sase tuburi lans-torpila de 533mm cu incarcare automata (15 secunde), totul la un deplasament submers de 3100 tone.

Conform presei ruse autonomia submarinului este de 45 zile pe mare si este o nava proiectata special pentru lupta anti-nava si anti-submarin.

Cele sase submarine vor avea ca port-baza Novorossiysk-ul nu Sevastopolul asa cum poate ne-am fi asteptat.

In linii mari aceste nave vor patrula rutele maritime la viteza mica – 5-6 Nd – fiind in esenta ceea ce un coleg de blog le numea “mine marine” mobile. Asadar Rusia va dispune in cativa ani   (probabil maxim 2-3) de sase submarine moderne, foarte silentioase si greu de detectat, astfel ca ar fi timpul ca si Romania sa se gandeasca serios la o modernizare ampla a mijloacelor sale ASW.

Dar deocamdata singurul program despre care se vorbeste macar este acela de modernizare a celor doua fregate Type 22, modernizare care nu stiu cat de mult ne va ajuta, mai ales daca tinem cont de suma maricica pe care ar trebui s-o platim.

Poate ca ar fi timpul sa fim seriosi si sa demaram achizitia celor patru corvete multirol in primul rand.

Varshavyanka-class va sta la panda si isi va patrula careul repartizat la viteza foarte, foarte mica, atent la tot ce misca. O astfel de nava chiar daca ar vrea sa fuga tot nu ar putea depasi o fractiune din viteza unei Type 22, asadar nu cumva prioritar in dotarea Marinei Romana ar fi vanatoarele de submarine dedicate si nu fregatele hibrid foarte scumpe?!

Poate o modernizare a senzorilor celor patru Tetal (1 si 2) ar fi mai indicata, chiar daca cele patru nave nu pot fi dotate cu elicoptere, doar Tetal II avand o punte heli? Tetalul, asa batran cum este si cu viteza lor mai modesta, dar modernizate la nivelul senzorilor si al armamentului ar putea, cred eu, sa fie mai utile decat doua nave mari.

Sigur ca astazi principalul inamic al unui submarin clasic este elicopterul, iar Tetalul nu poate opera independent o astfel de aeronava, dar pe de alta parte submarinele rusesti vor sta pe langa coasta, in zona liniilor de comunicatii maritime, care in cazul nostru pleaca din Constanta si se indreapta toate spre sud, dea lungul tarmului, astfel ca Puma Naval ar avea o paine de mancat chiar decolat de la tarm…

Zic si eu nu dau cu parul, dar din intentiile rusilor la Marea Neagra se intrevede tot mai mult ca bataia pestelui va fi – pentru noi cel putin-  pe zona luptei anti-submarin, acolo unde astazi suntem cam golasi si nici planul de modernizare a celor doua fregate nu pare a fi chiar ceea ce ne trebuie.

De prisos sa mai adaug ca cel mai bun mijloc ASW este tot un alt submarin, dar noi nu avem si probabil ca nici nu vom avea submarine, pentru oricum am purta discutia despre Flota Romaneasca de la Marea Neagra ajungem la aceeiasi concluzie: Type 22 nu sunt chiar asa utile, insa foarte scump de operat si cele mai utile nave pe care le-am putea cumpara sunt in ordine: vanatoare de submarine, urmate imediat de puitoare de mine si baterii de coasta dotate cu rachete anti-nava moderne, plus cateva elicoptere cu capacitatea de a sta mai mult in aer, iar la sfarsit intr-o lume ideala 2-3 submarine.

Deocamdata nevoia unor nave mari, oceanice, dotate cu rachete anti-nava nu prea reiese de nicaieri, cu atat mai mult cu cat din experienta celor doua razboaie mondiale, navele de escorta ASW trebuie sa fie mai multe decat submarinele atacatoare, ori cu doua fregate impotriva a sase submarine rusesti putem intelege foarte bine ca rusii ne-ar scufunda cele doua nave oricand ar dori ei…

GeorgeGMT

Exit mobile version