Romania Military

CEO-ul Serghei Cemezov: Washington a tradat Moscova in afacerea S-300 pentru Iran

poza1

 

Moscova incearca sa convinga Teheranul sa opreasca procesul intentat exportatorului rusesc, Rosoboronexport, care se face responsabil de anularea contractului ce trebuia sa asigure furnizarea de instalatii S-300. MApN iranian si Aerospace Industries Organization (tot din Iran) au intentat un proces companiei Rosoboronexport la Curtea de Arbitraj International de la Geneva pentru despagubiri in valoare de 4 miliarde $.

CEO-ul Russian Technologies (Rostech), Serghei Cemezov, a spus ca sansele ca rusii sa castige procesul sunt foarte mici. ,,Noi incercam sa ajungem la o intelegere amiabila cu Iranul, dar nu s-a putut pana acum”.

Potrivit oficialilor iranieni, Teheranul va retrage plangerea doar daca se va respecta contractul initial: 800 milioane de dolari in schimbul a 5 baterii S-300PMU-1 (4 au ajuns in Algeria si posibil 1 in Siria – zilele astea) acord semnat la sfarsitul anului 2007.

La data de 22 septembrie 2010, presedintele rus Dmitri Medvedev a reziliat contractul, in baza Rezoluției Consiliului de Securitate ONU 1929 ce interzice Rusiei sa livreze echipament militar convențional, inclusiv sisteme de rachete, tancuri, elicoptere de atac, avioane de vanatoare si nave de razboi.

Teheranul a insistat ca sistemele S-300 nu intra sub incidenta ONU, acestea fiind considerate arme defensive. Cemezov a acuzat joi SUA pentru lipsa de sprijin in acest caz, spunand ca Washingtonul a facut presiuni asupra Moscovei pentru a opri transferul, iar mai tarziu americanii au schimbat retorica declarand ca rezolutia ONU nu a specificat S-300, lasand Rusia sa actioneze pe cont propriu: ,,Americanii acum sunt de acord ca acesta este un echipament defensiv si Rusia ar trebui sa fie responsabila pentru incalcarea contractului” a incheiat oficialul rus.

 

O vorba romaneasca spune, domnule Serghei Cemezov: ,,Si fu… si cu banii luati”.

 

Sursa: ria.ru

Personal nu ii inteleg pe iranieni cu insistenta lor, China este cu ,,foamea-n gat” mai tot timpul.

 

 

FD-2000, versiunea pentru export a HQ-9, este un sistem AA cu raza lunga de actiune ~200km. Performantele sunt similare cu cele ale instalatiilor rusesti, diferenta o face sistemul de lansare: la rece pentru S-300, la cald pentru HQ-9/FD-2000.

 

 

Racheta HQ-9/FD-2000 este o copie dupa modelul S-300V, masa toatala ~2 tone, lungime 6.8m, focos 180kg, viteza Mach 4.2.  Bateriile FD-2000 vin la pachet cu radarul YLC-20, un senzor pasiv ce incorporeaza modelul ucrainean Kolchuga.

Tot de la cinezi ar putea spera si la o licenta.

 

 

Citeste si

Wikileaks: Rusia si Israel si-au tradat aliatii

 

NeroFlash

 

Exit mobile version