Romania Military

China si bazele sale aeriene subterane

china-has-over-40-of-these-underground-hangars-it-started-building-in-the-1950s

Nu doar Coreea de Nord isi construieste baze militare si aeriene subterane ci si vecinii lor, chinezii. Astfel China este lider mondial in domeniul bazelor aeriene subterane, cu aproximativ 40 de astfel de facilitati.

Aceste 40 de baze subterane au capacitatea de proteja cam 1500 de avioane, asadar nu sunt simple structuri subpamantene, ci dimpotriva baze aeriene in adevaratul sens al termenului. Logica construirii unor astfel de facilitati este ca elemente cheie ale unei baze aeriene sa fie protejate in cazul unui atac aerian, sau cu rachete balistice. Pistele de decolare-aterizare nu sunt subterane, ci doar facilitatile de reparatii, mentenenta, depozitele de carburanti, piese de schimb sau munitii si de asemenea avioanele pot fi stocate in silozuri subterane.

In cazul unui atac, avioanele surprinse pe piste si facilitatile tehnice ale bazei, la care se adauga si depozitele, sunt mult mai importante decat bombardarea pistelor de decolare-aterizare. Pentru remedierea unei piste  sunt necesare cateva ore, dar daca baza respectiva isi pierde tehnicienii si capacitatile de reparatii si intretinere, depozitele de carburant sau piese de schimb, situatie este atunci cu adevarat dramatica.

Numai ca in fata intrarii chinezilor in adancul pamantului, americanii au dezvoltat o intreaga familie de arme care pot distruge un adapost subteran, asa numitele bombe anti-buncar. Ultima venita este JSOW-ER capabila sa atace tinte aflate la 500 de kilometri de locul de lansare. Aceasta arma, ca de altfel intreaga familia a bombelor de tip JSOW, sunt gandite sa atace obiective militare sau civile din zone puternic aparate de sisteme AA moderne si datorita acestui scop JSOW are capacitate de planare, avand practic o pereche de aripi si dispune de sisteme de navigatie GPS si inertial.

Ultima venita in familie, JSOW-ER (extended range) dispune si de un mic motor reactiv, gratie caruia poate plana 500 de kilometri de la lansare, permitand astfel avionului lansator sa ramana in afara razei sistemelor AA inamice.

Cum astfel de bombe sunt gandite specific pentru atacarea tariilor cu o aparare antiaeriena serioasa, singurele tinte pe care analistii le vad a fi in vizorul JSOW-ER ar fi: Iranul, Coreea de Nord sau China. Bineinteles ca si chinezii stiu pentru cine pregatesc americanii astfel de arme si atunci continua sa-si protejeze bazele aeriene prin facilitati extinse subterane. Aceste baze aeriene subterane sunt in mod clar gandite defensiv si au in vedere prevenirea unei lovituri preventive din partea unui inamic, lovitura care ar avea ca scop distrugerea la sol a aviatiei chineze si, poate mai important, distrugerea bazei tehnice de intretinere si reparatii a avioanelor.

 

Sursa: strategypage

GeorgeGMT

 

Exit mobile version