Romania Military

China, Siberia si razboiul ruso american prin media

Americanii arata pisica (China) Moscovei…

Acest articol  a aparut in The New York Times sub semnatura lui Joe Burgess

RoMilitary publica varianta tradusa si adaptata

„Un teren fără oameni pentru un popor fără terenuri.” Acest slogan a fost promovat cu ocazia  imigrarii evreilor in Palestina la mijolcul secolului XX.  Putin reciclat ar putea sa justifice in viitor o invazie pasnica a Siberiei de catre Marele Popor Chinez din sud. Desigur, pamantul siberian din zona asiatica a Rusiei nu este cu adevărat gol (cum  nici Palestina nu era). Dar Siberia este plina de resurse si oameni săraci, in timp ce China este exact inversul acestei situatii:  bani cu nemiluita si un popor foarte numeros disperat dupa resurse si pamant!

Iar greutatea acestei logici sperie Kremlinul.

Rusii pe de alta parte declara triumfalist ca teritoriul care se intinde dea lungul fluviului Amur a fost, este si va fi al Rusiei, dar ca expresia “ a fost” nu-I – chiar istoric vorbind – foarte corecta, Moscova ingloband acele ateritorii doar in urma cu 150 de ani, iar pe de alta parte China nu este si nu fost vreodata de acord cu sintagma ruseasca “va fi inotdeauna”…

Iar Siberia chiar este un teritoriu imens si probabil cel mai bogat din lume. Astfel prin Siberia intelegem teritoriul rusesc de la est de Muntii Urali si care teritoriu ocupa cam ¾ din intreaga Federatie Rusa. Ca si in vechime si astazi acest imens teritoriu este foarte slab populat si industrializat, fiind in foarte mare parte destul de virgin.

Incercarile tarilor rusi si mai tarziu ale bolsevicilor de al coloniza fortat au esuat lamentabil, ultima incercare fiind facuta in anii “60 cand Hrusciov a avut ambitia de a cultiva cereale in Siberia si a ramas doar cu ambitia…

Revenin la Rusia si China, actuala granita dintre cele doua tari masoara 2738 de mile si a fost statuata in anul 1860, la finalul celui de-al doilea razboi al opiului, atunci cand China a fost efectiv distrusa ca mare putere ajungand la mila marilor puteri europene, care si-a luat fiecare ce- i-a trebuit.

Si acum cifre!

China are o populatie de 1,35 miliarde de oameni, Rusia cam 144, in Siberia vietuiesc cam 38 de milioane de rusi, dar pe zona granitei commune sunt doar 6 milioane de ivani, in timp ce pe partea chineza sunt “doar” 90 de milioane de chinezi! 6 milioane de rusi vs 90 de milioane de chinezi!

Pe de alta parte investitiile si migratia chineza in Siberia creste in fiecare an, chinezii fiind amatori sa cumpere orice si sa se extinda spre nord, iar pana una alta Beijingul este mult mai aproape decat Moscova.

Ofensiva chineza in Siberia este o problema cu care Moscova se confrunta de mai multi ani, capitalul chinezesc fiind dominant in cateva sectoare de activitate importante in zona, iar fabricile cu propietari chinezi sunt deja foarte bine integrate in economia chineza. Deocamdata nu se poate pune problema unei actiuni agresive a Beijingului in Siberia dar Rusia nu este totusi o tara puternica, dovada ca o simpla scadere a pretului titeiului a cam lasat-o fara aer.

Iar mult trambitatul parteneriat intre China si Rusia este inca o dovada a slabiciunii Rusiei in fata rivalului sau chinez. Practic Rusia a ajuns, economic vorbind, exportatoare de materii prime pentru mult mai dinamica si puternica economie chineza. Daca nu punem la socoteala exporturile de tehnica militara ruseasca catre Beijing, grosul comertului intre cele doua tari se reduce la exportul rusesc de materii prime si importul din China a bunurilor manufacturate: confectii, electronica, IT, etc…

Cum a raspuns pana acum Moscova in fata expansiunii chineze in Siberia?! Clasic – am spune –  mutand mai multe trupe din districtele militare vestice (NATO) catre granita chineza si aratand intotdeauna “batul” nuclear catre China, ca si fata de restul lumii, arsenalul nuclear fiind se pare singurul “argument” al Rusiai in vremuri cand pretului titeiului scade..

Intrebare care se pune este insa urmatoare: cand Moscova va da cu adevarat semne de slabiciune ce va  face China?! Ce se va intampla peste 50 de ani? Dar peste 100? Cum va arata economia si armata Chinei peste cativa zeci de ani si cum va arata Rusia?

Care Rusia, in prostia ei imperialista, nu vede ca locul sau istoric este alaturi de Europa si impotriva Chinei. Dimpotriva, Kremlinul face ce face  si isi taie puntile cu Europa aruncandu-se apoi in bratele primitoare ale Chinei, care China nici nu cere altceva decat o Rusie slaba, nemancata, hulita de europenii si adusa in stare la orice compromis pentru supravietuire…

Exit mobile version