Romania Military

Ciudatenii…

Mil Mi 24 HIND polonez cu tun si doar PRNDuri

Asa cum scriam in articolul dedicat Mi 24HIND din Polonia, Bulgaria si Ungaria, am ramas foarte surprins afland ca polonezii, lideri absoluti in ceea ce priveste modernizarea armatei intre tarile fost comuniste, au cam lasat HINDul asa cum il aveau de pe vremea cand erau Republica Populara, adica nu prea s-au gandit sa-l modernizeze adaugandu-i extrem de necesarele rachete anti-tanc.

Ori astazi un elicopter nu prea poate fi numit „de atac” daca nu poate angaja blindatele inamice cu rachete AT, astfel ca HINDul polacilor este un fel de elicopter aproape de atac cu majore dizabilitati, o aeronava pe care mai bine o tii in spatele frontului „sa care cartofi”, ca tot ne ciorovaim noi ce-o sa facem cu H 215M-ul cand il vom avea, daca-l vom avea la MApN…

Motivul pentru care Varsovia nu si-a modernizat HINDurile pare sa fie… optimismul, in sensul in care polonezii au fost prea bine-dispusi cand si-au croit planul pentru  intrarea in dotare a noilor elicoptere de atac prin programul „Kruk”, program care nu numai ca nu s-a materializat inca dar n-a fost nici macar demarat, in acest moment Polonia neavand discutii serioase cu niciun producator de elicoptere de atac dedicate, la ei inca se mai gandesc de la cine, cate, cand etc…

Rosomak M1 (IFV) in Afganistan cu turela italiana OTO Melara Hitfist-30P

Socul a venit insa cand am aflat ca nici Rosomakul nu-i mai breaz ca HINDu’ , n-are nici el rachete AT integrate. De fapt polonezii nu au integrat rachetele Spike pe absolut nimic altceva decat pe infanteristul de rand. Ba chiar au (culmea… ciudateniei 🙂 ) o varianta speciala de Rosomak dedicata transportului a doua grupe de vanatori de tancuri! Adica transportorul… transporta infanteristii, aia coboara din TAB cu Spike-u-n dinti si… cum le-o fi norocul. Transportorul in cauza se numeste Rosomak-S…

OTO Melara Hitfist-30P

Acum facem o mica paranteza, in primul rand – desi urmarim Polonia inca de la inceputul RoMilitary – una e imaginea de la distanta alta cand te uiti in ochii omului, astfel ca odata cu demararea programelor de dotare din Romania, presa poloneza sta cu ochii pe noi, cum stam si noi pe ei si astfel am ajuns sa-i citesc si eu pe ei cum ne citesc si ei pe noi. Inchidem paranteza…

Tot rasfoind articolele despre Romania (pe zona militara) am aflat ca polacii nu si-au integrat Spike-ul pe absolut nimic, avand doar stramoseasca grupa de infanterie cu lansatorul lor si cam atat, desi Varsovia isi fabrica transportoarele blindate plus o linie de asamblare pentru rachetele AT Spike, dar cu toate astea Rosomakul nu are astazi Spikul integrat pe turela. Or fi certati unu’ cu altu’…

Din ce am citit pe la ei problema ar fi chiar socanta, „demna” mai repede de noi, sistemul opto-electronic al turelei nu „vorbeste” aceeasi limba cu racheta si de aici beleaua. Una peste alta,  a iesit un talmes-balmes de nu se mai vede blocul optoelectronic cu racheta si astfel Rosomakurile IFV au doar tun si mitraliera, Spike-ul nefiind prin preajma, repet acest lucru, nici macar pe un amarat de Humvee.

Rosomak prototip dotata cu turela ZSSW-30 cu lansator dublu pentru rachete Spike LR

De mentionat ar mai fi si faptul ca Polonia a achizitionat doar rachete Spike LR (raza 4 km), spre deosebire de Romania care are in dotare si rachete ER (raza 8km pe Puma Socat). De asemenea armata poloneza opereaza Rosomakul (in anul 2002 s-a semnat contractul cu Patria) de foarte multi ani (Spike-ul cam tot de atunci, primele rachete primite in 2003, productia in Polonia inceputa in 2004), iar integrarea rachetei pe transportor ar fi trebuit sa fie facuta din prima zi. In 2005 erau chiar optimisti dar se vede treaba, cand si-au integrat turela care echipeaza Rosomakul IFV (OTO Melara Hitfist-30P cu tun ATK Mk44 Bushmaster II de 30mm), ca au uitat tocmai de Spike…

Facem si precizarea ca armata poloneza si-a impartit flota de Rosomak in transportoare grele – neamfibii – cu rol de MLI (IFV) – M1, vehicule care au turela mai sus amintita si Rosomak M2/M3, transportoare de trupe dotate cu o turela deschisa care are in standard o mitraliera calibrul 0.5 si, in functie de nevoi, un lansator de grenade calibrul 40mm.

Turela poloneza ZSSW 30, se remarca lansatorul de rachete AT pe latura dreapta

Acum, nu avem motive sa suradem prea sarmant pe acesta tema, uimitor pentru mine este faptul ca exista astfel de probleme intr-o tara care chiar si-a dat tot interesul si banii pentru a avea o armata cat mai moderna si bine dotata.

Probabil ca si la ei, ca si la noi, ar trebui retezate niscai capete de politruci ca si de generali. Este cu totul inadmisibil ca din 2005 pana astazi sa nu fie in stare sa introduca rachetele AT ghidate pe IFVuri, desi prin 2013 s-a semnat un acord cu compania poloneza Huta Stalowa Wola S.A pentru dezvoltarea unei turele alternative la cea italiana, turela numita ZSSW-30. Turela poloneza pastreaza cam toate caracteristicile celei italiene dar aduce in sfarsit un lansator dublu pentru rachetele Spike LR.

Din pacate programul a ramas in coada de peste, reusindu-se doar construirea unui prototip in 2015.

Pentru noi ar fi doar de bagat la cap si de invatat din greselile altora.

Daca privim acum dotarea noastra din punctul de vedere al puterii de foc putem constata ca Romania detine singurul elicopter care poate fi numit de atac (Puma Socat cu tun de 20mm si pana la opt rachete AT Spike) si cel mai puternic MLI (MLI 84M, dotat cu tun automat calibrul 25mm si rachete AT Spike), dintre tarile foste comuniste.

Pentru ca degeaba ai tu tun Mk44 Bushmaster daca 84Mul te poate angaja de la patru km cu o Spike, iar daca ne uitam la rusi constatam ca acestia si-au umplut toate transportoarele si MLI-urile de tunuri rapide in tandem cu rachete AT.

Ce-or astepta polonezii? Daca la elicoptere sa spunem ca au fost prea optimisti si nu si-au modernizat HINDurile asteptand noul elicopter de atac, in cazul Rosomak aceasta scuza nu mai este deloc valida…

PS Imi aduc aminte cum un coleg de site ne intreba daca ZSSW 30 n-ar fi buna pentru Pirahna 5 romanesc. Nu stiu daca ar fi buna sau rea, deocamdata nici polonezii n-au cumparat-o, sa fim noi primii clienti?! Foarte putin probabil…

PPS Iar daca noua ne iese pasenta cu Pirahna 5 si Agilis, ambele dotate cu turele cu lansatoare de rachete AT Spike, am dispune atunci de o forta de lovire, in cadrul fortelor terestre, demna de tot respectul si nu ma refer aici la vecinii nostri.

GeorgeGMT

Exit mobile version