Romania Military

Columbia ar dori 16 aparate Rafale C

Stirea a fost confirmata de presedintele tarii, Gustavo Petro, intr-o declaratie publica. Costul achizitiei urmeaza sa atinga suma de 3,15 miliarde de dolari, aici fiind incluse multe altele, pe langa aparatele in sine.

In prezent, Columbia opereaza aparate la mana a doua Kfir israeliene, ale caror costuri de intretinere sunt din ce in ce mai mari, iar riscurile asociate cu exploatarea lor tot foarte ridicate.

Piesele de schimb sunt din ce in ce mai greu de gasit, atat datorita vechimii avioanelor cat si a faptului ca sunt foarte putine Kfir disponibile pe piata.

Acestea fiind spuse, Columbia are trei oferte pe masa, Rafale fiind se pare favorita, dar ar mai putea alege si F 16 C/D la mana a doua, modernizabile la standarul Block 70, sau Saab Gripen E/F.

Cu toate acestea, 3,15 miliarde de dolari este o suma considerabila pentru tara sud-americana cu atat mai mult cu cat Columbia nu are dusmani naturali in proximitatea sa. Ministrul apararii, Ivan Velasquez, a declarat la randul sau ca daca oferta franceza va fi castigatoare, guvernul francez va finanta achizitia printr-un credit pe 20 de ani cu o perioada de gratie de cinci ani.

Celelalte doua oferte vin cu unele probleme.

Americanii ar avea unele ezitari in vanzarea anumitor tipuri de rachete aer-aer pe care columbienii le-ar dori si, evident, nici pomeneala de credit guvernamental sau perioada de gratie.

Gripen E este oferit in conditii financiare mai putin bune fata de oferta franceza si in plus se pare ca columbienii considera aparatul suedez unul mai putin capabil decat F 16 Block 70 sau Rafale. Saab ofera si ea o schema de finantare dar mai putin generoasa (nu 20 de ani) si cu o perioada de gratie mai scurta. Si desi Gripenul vine la un pret mai mic si exista si o oferta pentru Gripen C/D modernizat, columbienii par a nu fi convinsi deloc.

Situatia politica locala nu este una de speriat pentru Columbia desi nu se intelege prea bine cu Venezuela. Probabil, tara cea mai bogata din America de Sud (la nivel de potential), Venezuela are o flota de Suhoi Su 30 rusesti, in timp ce Columbia are, asa cum scriam, Kfir in aproximativ 20 de exemplare, aparat derivat din Mirage 5. Din pacate, dupa anul 2014 cand doua aparate Kfir s-au prabusit, restul flotei se afla sub restrictii de zbor.

Fata de costurile de exploatare, aflam din aceeasi postare a presedentiei columbiene, ca o ora de zbor pe Rafale C ar fi mai ieftina cu 30% fata de o ora de zbor pe Kfir. O ora de zbor Kfir = 89 milioane de pesos columbieni, aproximativ 17,667 euro, ceea ce ar insemna ca o ora de zbor pe Rafale ar fi cam 12370 de euro.

“The Rafale aircraft proposal is the best option for the country in terms of price, efficiency and operability. One hour of Rafale flight costs about 30% less than one hour of Kfir flight [estimated at 89 million pesos].”

Ori eu nu cred in valabilitatea acestei sume indiferent de ce spune domnul presedinte al Columbiei, Gustavo Petro.

Deocamdata, o prima runda de discutii intre cele doua parti nu a dus la niciun rezultat, iar pe de alta parte nu cred ca francezii isi mai permit sa vanda (daca s-a pus problema) avioane aflate deja in inventarul fortelor aeriene.

Si daca credeti ca achizitia a 16 aparate multirol noi ar putea fi o aventura pentru o tara precum Columbia, aflati atunci ca avioanele nu sunt singurele cumparaturi scumpe.

In octombrie, compania columbiana Cotecmar a semnat un contract preliminar cu Damen pentru adaptarea corvetei (ei le numesc fregate) Sigma 10514, conform cu cerintele marinei columbiene.

Un contract ferm se asteapta sa fie semnat in 2023, iar inceperea lucrarilor la prima nava spre sfarsitul anului 2023. Navele urmeza sa fie construite in Columbia, la Cartagena.

Suma pusa la bataie ar fi de doua miliarde de dolari, iar numarul de nave avute in vedere ar fi de cinci unitati.

Varianta pe care marina columbiana o doreste ar fi cea mai mare din familia Sigma 10514 de pana acum, Mexicul avand si el in dotare astfel de nave, la fel si Indonezia. Deplasamenatul navelor columbiene ar putea sa atinga 2800-2900 de tone.

GeorgeGMT

Exit mobile version