Romania Military

Consecintele unui atac asupra Siriei. Assad: ,,este o zona in care totul e la un pas de explozie!”

poza1

Ne aflam intr-o perioada de timp in care liderii Occidentului acuza trupele lui Assad ca a folosit arme chimice impotriva populatiei civile din Siria. Plecand de la aceasta ipoteza, presedintele american, Barak Obama, si-a exprimat intentia de a porni o campanie militara impotriva regimului Assad. In acest articol vom incerca sa vedem cum ar decurge un scenariu in care SUA/NATO actioneaza militar in Siria si care sunt urmarile.

Principalul obiectiv al interventiei (teoretic) este distrugerea centrelor de depozitare a focoaselor toxice si a elementelor (instalatii de rachete balistice, avioane) ce opereaza cu munitie chimica/bacteriologica.

Situatia este foarte complicata, deoarece Siria are capacitatea de a lansa atacuri chimice de la sol sau din aer chiar in timpul interventiei. Luand in calcul faptul ca rebelii controleaza cele mai largi arii din teritoriul Siriei, este de asteptat ca cele mai eficiente atacuri toxice sa fie cele care implica avioane.

Acest lucru ar face prioritar pe lista tintelor SUA/NATO aeroporturile, depozitele de munitii, institutii militare, guvernamentale etc. Analistii considera ca atacul nu are capacitati militare sau restrictii, SUA/NATO va folosi rachete de croaziera pentru a bombarda palatele lui al-Assad, institutii ce apartin serviciilor secrete, cladirea Ministerului Apararii, unitati de comanda ale fortelor speciale si multe alte obiective de acest gen.

In afara de tintele mentionate mai sus, SUA/NATO vrea sa distruga capacitatile lui al-Assad de a lansa atacuri toxice, dar desi acest lucru suna bine pe hartie,  al-Assad cunoaste acest plan si isi tine focoasele si rachetele ascunse in depozite subterane pe intreg teritoriul Siriei, in locatii necunoscute de agentiile occidentala de spionaj. Folosirea rachetelor de croaziera pentru lovirea fiecarui obiectiv suspect ar ridica foarte mult costul campaniei, aceasta insemnand o problema.

A doua problema ar fi lipsa trupelor terestre ce ar putea confirma/infirma daca tinta distrusa depozita incarcatura toxica, asa ca… intr-un fel sau altul… cineva trebuie sa trimita trupe in zona.

Distrugerea masinilor (ex MAZ-543) ce poarta arme chimice ar provoca pierderi de vieti omenesti, nu este cazul focoaselor cu sarin (otrava evaporandu-se imediat in aer dupa ce racheta a fost lovita), dar gazul mustar va fi purtat de vant si raspandit pe arii mari. Majoritatea tintelor se afla in apropierea zonelor populate, iar acest lucru ar insemna o catastrofa umanitara si o campanie de imagine foarte agresiva impotriva Americii, ceva de genul: ,,SUA a incercat sa opreasca armele chimice si au ucis mai mult decat ar fi reusit bombele sa faca…”

Acest lucru ar distruge reputatia si credibilitatea Guvernului American pe plan international.

O campanie aerina (doar cu avioane) pentru pedepsirea severa a lui al-Assad, ar lasa Siria fara cale de intoarcere, fara o ,,camera in care sa se retraga”. Ganditi-va ca singurul motiv pentru care al-Assad nu a folosit arme chimice a fost evitarea unei interventii SUA/NATO, dar daca americanii intervin – motivul nu mai are sens. Atunci sigur al-Assad va fi motivat sa apeleze la arsenalul chimic inainte sa fie distrus, aceste actiuni generand o spirala de probleme ce vor iesi de sub control.

Privind pe plan geopolitic, in afara Siriei, trebuie luat in calcul un raspuns din partea Rusiei, Iranului si gruparii shiite Hezbollah. Aceste tari (+ organizatia) au investit timp si multi bani in al-Assad. De exemplu, Hezbollah ar putea incepe o actiune de colectare de ostatici americani in Beirut, Rusia ar capata imediat credibilitate in Orientul Mijlociu si va livra rapid rachete din categoria high tech rivalilor Americii din regiune.

Analistii considera ca in aceasta situatie nu mai este vorba despre Siria. Siria a devenit un camp de lupta pentru alte tari. Problema este aceea ca SUA mai are putine optiuni si Obama lucreaza singur pus la colt. Daca SUA nu raspunde la incalcarea „Liniei Rosii” atunci credibilitatea Americii va scadea in ochi marilor puteri. Tari precum Iran, China, Rusia si Coreea de Nord ar putea sa vada lipsa reactiei americane ca pe un semn de slabiciune si ar incuraja incalcarea „Liniei Rosii” impuse in regiunile lor.

In geopolitica integritatea pare sa fie totul, incercati sa va imaginati ce s-ar fi intamplata daca in vremea Razboiului Rece, SUA si URSS ar fi depasit „Liniile Rosii” impuse intre ele.

 

 

„SUA trebuie sa se astepte la orice daca decide sa atace Siria” – Presedintele al-Assad

 

 

Presedintele sirian, Bashar al-Assad, ameninta SUA cu represalii masive in cazul in care se decide atacarea tarii sale. Acesta a facut afirmatia ca SUA trebuie ,,sa se astepte la orice” in cadrul unui interviu publicat luni de televiziunea CBS.

,,O sa platesti pretul daca nu esti intelep. Vor fi repercusiuni… e o zona in care totul este la un pas de explozie. Trebuie sa va asteptati la orice!”

 al-Assad a mai adaugat ca in cazul unui atac din partea SUA, regimul sau nu va fi singurul vinovat pentru reactia cu arme chimice: ,,Trebuie sa va asteptati la orice… Guvernul (regimul Assad) nu este singurul jucator in aceasta regiune. Ai partide diferite, formatiuni diferite, ideologii diferite. Ai totul in aceasta decizie, acum.”

al-Assad subliniat ca un atac militar impotriva Siriei ar insemna un ajutor masiv pentru gruparea al-Qaeda, filiera din Orientul Mijlociu. Senatul SUA va vota cu privire la autorizarea interventiei militare pe teritoriul Siriei in cursul acestei saptamani.

 

Sursa: Press TV

 

 

NeroFlash

Exit mobile version