Romania Military

Coviltirul rusesc are un nume: sistem (pasiv) de protectie anti-drona

Si de aceasta data este o chestie oficiala, prezentata pe la expozitii, pare ceva standardizat, asadar lucru serios, departe de otel-betonul sudat direct pe turele, de la inceputul razboiul din Ucraina.

Iar rusii au devenit maestri in proiectarea si realizarea unor astfel de dispozitive de protectie pasiva. Cat or fi dansele de eficiente nu stim, dar simplul fapt ca le dezvolta si ca din ce in ce mai multe vehicule cu “coviltir” sunt vazute prin Ucraina, ar trebui sa ne dea de banuit. Mai ales daca avem a face cu drone kamikaze.

Ei bine, la Moscova a avut loc de curand o expozitie de tehnica militara, un fel de BSDA rusesc, ocazie cu care au fost prezentate variante ale “coviltirului” anti-drona si anti-racheta AT.

Army-2023, pe numele ei de scena, n-a avut prea mare ecou printre eventualii clienti externi, se stie ca doar sapte tari au fost prezente sa vada tehnica de lupta ruseasca, asta si poate pentru ca intreg mapamondul a putut sa vada aceasta tehnica tavalita rau de tot prin Ucraina si atunci la ce sa mai bati drumul de pomana pana la Moscova?!

Revenind la coviltire, aceasta au evoluat si de la o simpla plasa de sarma de tip “Buzau” au ajuns sa aiba forme mai sofisticate si extravagante.

Nimeni n-a scapat de custiile de teava ale rusilor: tancurile T 80, T 72B3 si T 90 au fost prezentate cu custile pe ele, MLI-urile si ele, ba chiar si temutul TOS 1A si-a primit bine-meritata cusca de protectie.

Au fost prezentate custi deasupra vehiculului, custii pe lateralul acestora, dar aici trebuie sa fim corecti, grilaje de protectie impotriva sistemelor de lansatore de grenade reactive au aparut si pe la altii, americanii foloseau astfel de grilaje prin Afganistan, iar francezii l-au montat pe partea din spate a tancurilor Leclerc (zona motorului) intr-o versiune de modernizare pentru Emiratele Arabe Unite.

Asadar, ivanii nu sunt originali si nici total batuti in cap, doar ca de aceasta data “coviltirele” numai sunt prezentate ca sisteme de protectie impotriva rachetelor AT care ataca de sus ci impotriva dronelor.

Pana la urma fiecare face ce face ca sa-si salveze viata pe front sau macar incearca pentru ridicarea moralului (ne mai aducem aminte de imaginile cu tancurile Sherman americane “dotate” cu saci de nisip sau galeti de senile pe partea frontala, desi realitatea frontului arata ca acest tip de “blindaj” suplimentar ajuta prea putin in fata “88ului german sau a tancurilor Tiger si Panther), dar o intrebare tot rasare: unde este mai ivanilor faimosul vostru sistem activ de protectie “Afganit”? Ala de ni se explica ca face arsice nu numai rachetele AT, munitia de tip RPG ci chiar si proiectilele anti-tanc de tip sageata trase de tancurile inamice? Unde sa fie Afganitu” daca voi va chinuiti cu profile metalice pe tancuri precum romanii in anii “90 cand isi inchideau balcoanele?!

Ce performante avea, la nivel de pliant, Afganitul rusesc puteti afla dintr-un articol mai vechi AICI.

GeorgeGMT

Exit mobile version