Romania Military

Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman a trecut în administrarea MApN

Crucea-Eroilor-Caraiman

Ministerul Apărării Naţionale a preluat astăzi, printr-un Memorandum, Monumentului Eroilor – Cruce, de pe Masivul Caraiman, din domeniul public al Oraşului Buşteni, în domeniul public al statului şi în administrare, pentru finanţarea reabilitării monumentului din bugetul ministerului.

Monumentul Eroilor necesită lucrări de reabilitare, acestea fiind estimate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Culturii, la suma de 6 milioane de lei. Primăria Buşteni a transmis o scrisoare de intenţie Ministerului Apărării Naţionale pentru identificarea unor soluţii de finanţare la nivelul instituţiei militare pentru restaurarea monumentului.

Având în vedere importanţa deosebită a monumentului şi participarea în cadrul Programului Naţional “România 100” pentru aniversarea, la 1 decembrie 2018, a 100 de ani de la crearea statului naţional unitar român, a fost identificată ca soluție finanțarea lucrărilor de reabilitare de la bugetul anual aprobat MApN.

La 14 septembrie 1928, de Ziua Sfintei Cruci, a avut loc inaugurarea și sfințirea monumentului Crucea Eroilor Neamului

Acest monument a fost construit între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 m, pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuți în Primul Război Mondial.

Munţii Bucegi reprezentaţi prin vârful Caraiman au fost stropiţi de sânge românesc în Primul Război Mondial. Pentru construcţia monumentului s-a ales vârful secundar al Caraimanului (2291 m), deoarece, dacă s-ar fi construit monumentul pe vârful principal (2325 m), Crucea nu ar mai fi fost vizibilă decât din apropiere, de pe platou.

Crucea Eroilor Neamului este unică în lume atât prin altitudinea amplasării, cât și prin dimensiuni: crucea propriu-zisă are o înălțime de 28 m și două brațe de câte 7 m fiecare. Monumentul era cea mai înaltă construcție din lume la vremea respectivă, de acest fel, situată la o astfel de altitudine.

Crucea este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 m. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

Proiectul ansamblului a fost realizat de către arhitecții români Georges Cristinel și Constantin Procopiu. Regina Maria a urmărit îndeaproape execuția până la finalizarea ei.

Construcția a fost realizată de către Societatea Cultul Eroilor, fiind mobilizați și un număr mare de tineri. În anul 1939, Crucea a fost racordată la sistemul energetic național.
Acest monument istoric a fost desemnat de către Guinness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Cinste Eroilor Neamului căzuţi în Primul Război Mondial pentru apărarea Patriei!

ArmataRomâniei

 

Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, la Mormântul Ostaşului Necunoscut

Cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează în România, Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, a depus o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, simbolul eroilor anonimi care au murit pentru Întregirea României.

În prezent, colaborarea dintre România şi Republica Moldova în domeniul mormintelor şi operelor comemorative de război se realizează în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti, situate pe teritoriul Republicii Moldova, semnat la Iaşi, la 3 martie 2012.

Pe teritoriul actual al Republicii Moldova, potrivit evidenţelor Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, sunt înhumaţi peste 8000 de eroi români, majoritatea morţi în Al Doilea Război Mondial. Mormintele eroilor români figurează în 378 de locuri de înhumare, pe raza a 286 de localităţi.

Cel mai mare loc de înhumare a eroilor români din Republica Moldova este la Ţiganca, amenajat prin implicarea financiară a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor şi inaugurat în prezenţa Regelui Mihai, la 1 iunie 2006, cu prilejul Zilei Eroilor.

Până în prezent, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a restaurat, pe teritoriul Republicii Moldova, cimitirele eroilor români de la Cania, Feşteliţa, Neculăeuca, Micleuşeni şi Vărzăreşti, troiţa eroilor din Dealul Epurenilor şi a instalat o troiţă tradiţională în stil maramureşean la Vărvăreuca.

ONCE

 

Program special de Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi“ – 140 de ani de la nașterea sculptorului

Primăria Municipiului Târgu Jiu organizează în perioada 18-20 februarie 2016 o serie de manifestări dedicate împlinirii a 140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși. Pe 19 februarie va fi organizată Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi“.

Pentru prima dată, în acest an, ziua de 19 februarie este legiferată ca zi de sărbătoare națională în România, iar în 2016 aniversăm 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Cele trei mari evenimente pe care Primăria Municipiului Târgu Jiu le organizează sunt: Colocviile Brâncuși, în colaborare cu Universitatea «Constantin Brâncuși», o ședință solemnă a Consiliului Local Târgu Jiu și a Consiliului Județean la Teatrul „Elvira Godeanu“, unde se vor prezenta mesajele instituțiilor centrale care vor fi reprezentate la Târgu Jiu în data de 19 februarie, și o expoziție de sculptură Max Dumitraș la Muzeul Județean“, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu. Tot pe 19 februarie, de la ora 20.00, pe insuliţa de pe Jiu va avea un spectacol susţinut de Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaş şi Ansamblul „Doina Gorjului“.

Parteneriat cu ICR

Doru Strîmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu, a declarat că instituţia a semnat un parteneriat cu Institutul Cultural Român pentru a promova acţiunile dedicate sculptorului Constantin Brâncuşi. „Am reușit în perioada anterioară evenimentelor să încheiem un parteneriat destul de important cu Institutul Cultural Român, care, în această perioadă, în toate centrele din lume organizează manifestări dedicate împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Va fi prezentat la sediile ICR din lume filmul «Brâncuși» al regizorului Cornel Mihalache, se vor ține conferințe, simpozioane, comunicări la Chișinău, Budapesta, Varșovia, la Paris și în toate centrele ICR. Centrul Brâncuși va derula anul acesta, împreună cu ICR, o serie întreagă de programe menite să pună în valoare și să promoveze orașul Târgu Jiu ca destinație culturală. Sperăm ca la Colocviile Brâncuși să fie prezenți și reprezentanți ai Ministerului Culturii, pentru că noi am adresat o invitație și ministrului culturii“, a declarat Doru Strîmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu.

„Drumul lui Brâncuşi”, subiect de film

Sculptorul Constantin Brâncuşi nu este omagiat numai  în România şi de către români, în anul „Constantin Brâncuşi“. Astfel, călătoria de 18 luni, pe jos, până la Paris a lui Constantin Brâncuși este subiect de film pentru un regizor britanic. Filmul „Walking To Paris“ va fi lansat în toamna acestui an și este regizat de britanicul Peter Greenaway. Marele artist a traversat prin Ungaria, Austria, Germania şi Elveţia, iar în lunga sa călătorie Brâncuși a avut parte de numeroase  aventuri care l-au inspirat. Filmările au început, iar în rolurile principale sunt distribuţi actorii Emun Elliott şi Carla Juri.

Gazeta de Sud – Eugen Măruță

Exit mobile version