Romania Military

Cu ce se mai ocupa romanii prin strainatate

Pe 3 martie, site-ul space.com a publicat un articol intitulat “Introducing Space.com’s New Satellite Tracker from N2YO” in care descrie un program, lansat de site-ul N2YO.com, prin care poate fi urmarita online traiectoria satelitilor, se poate oferi o vizualizare a pozitiei lor, suprapusa pe harta terestra, precum si momentul cand satelitii urmariti vor ajunge deasupra zonei utilizatorului pentru a putea fi urmariti cu ochiul liber sau cu alte unelte “de vazut”, fie ca vorbim despre Statia Spatiala Internationala, telescopul Hubble, sateliti comerciali sau militari.

Despre solutia tehnica propriu-zisa va da detalii articolul pentru ca eu nu ma pricep: http://www.space.com/32072-introducing-space-satellite-tracker.html

 

Cel care a dezvoltat programul se numeste Ciprian Sufiţchi (Cip sau Sufi pentru prieteni) si mi-a fost coleg de liceu si de armata. Genul acela pe care parintii nostri il numeau:  “un copil bun”.

Modest, educat, pasionat de fizica si, in special, de electronica. In timp ce faceam stagiul militar, a dat examen si a intrat la Academia Tehnica Militara, specializarea Electronica pentru Transmisiuni si Radiolocatie.

Undeva dupa revolutie, a plecat in Statele Unite si a studiat Managementul Sistemelor Informatice la George Mason University.

Acum locuieste cu sotia (romanca) si copiii in Virginia si lucreaza ca Senior Software Developer la Man Tech International Corporation.

 

Firma este lider in tehnologii si sisteme C4ISR, avand printre clienti: DOD, toate ramurile fortelor armate americane, Missile Defence Agency.

Un alt domeniu de top este cel al securitatii cibernetice, din nou cu nume grele printre clienti: comunitatea de informatii, FBI, toate ramurile fortelor armate ale SUA, programul  Joint Strike Fighter, Missile Defense Agency, Department of State, Department of Homeland Security.

Despre multe alte lucruri pe care le face compania gasiti informatii suplimentare aici: http://www.mantech.com/solutions/Pages/default.aspx

 

In timpul liber, este un radioamator inrait, denumirea site-ului fiind chiar indicativul sau de radioamator si, dupa cum vedeti, se ocupa tot cu pasiunea lui de o viata, mesterind tot felul de “chestii”.

Revenind la programul de urmarire a satelitilor, l-am intrebat daca poate urmari si sateliti rusesti (stiti ca nu puteam intreba altceva 😉 ) si mi-a zis ca poate urmari orice satelit, ca e american, rusesc, indian, chinezesc.

Ba mi-a zis ca poate urmari si sateliti romanesti, cand va fi cazul 😉 . Va dati seama ca a trebuit sa-i spun ca, de fapt, noi am lansat deja un satelit doar ca nu stim unde s-a dus 🙂 )))))

Alte detalii despre programul de urmarire a satelitilor gasiti aici: http://www.space.com//32054-satellite-tracker.html si aici: http://www.n2yo.com/ . La momentul cand scriu articolul, site-ul urmareste 17592 obiecte din care 1759 traverseaza spatiul de deasupra mea.

 

Dincolo de faptul ca sunt foarte mandru sa cunosc un asemenea om, nu pot sa nu ma intreb cati oameni ca el am pierdut in ultimii 25 de ani din cauza unor politicieni imbecili, hoti si tradatori.

 

Cristian Ganciu

Exit mobile version