Romania Military

Cum s-au impartit pe teritoriul Romaniei un milion de voturi pe liste suplimentare.

Topul judetelor cu cei mai multi turisti electorali

de Victor Cozmei

La alegerile prezidentiale din 2 noiembrie, aproape 1 milion de romani au votat pe liste suplimentare, adica in alta localitate decat cea de resedinta. Pe langa marile judete cu centre universitare sau zone urbanizate/industrializate, performere la votul pe lista suplimentara sunt multe din judetele din sudul tarii precum Olt, Calarasi, Teleorman. Pe langa acest aspect care ridica semne de intrebare si aminteste de turismul electoral, o analiza statistica in comparatie cu alegerile din 2009 arata inca ceva: in multe judete precum Vaslui, Alba, Bacau, Hunedoara, Bistrita Nasaud, Salaj s.a. – numarul votantilor pe listele speciale a crescut de aproape 2,5 ori.

Pe 3 noiembrie, HotNews.ro atragea atentia asupra unui aspect controversat al alegerilor prezidentiale de duminica: 10% din voturi au fost in sectii speciale / De unde au venit turistii care au votat in Ilfov, Giurgiu, Mehedinti, Olt si Calarasi?

La alegerile din 2 noiembrie, nu mai putin de 963.987 de voturi au fost pe listele speciale. Din acest total, 111.632 voturi au fost in Bucuresti. Restul de peste 852.000 de voturi pe liste suplimentare s-au impartit in judetele din tara.

In topul judetelor cu zeci de mii de voturi pe listele suplimentare sunt judete puternic rurale, fara multi studenti, fara multi turisti si nu foarte industrializate (gradul de industrializare este un indicator pentru existenta navetistilor).

In harta de mai jos sunt simbolizate judetele din tara dupa procentajul de voturi pe listele speciale raportat la totalul votantilor din judet. Media pe tara a fost de 10,08%.

Nu se vede harta pe mobil? O poti accesa aici: Proportia voturilor pe listele suplimentare – pe judete

O alta situatie controversata in legatura cu numarul votantilor din sectiile speciale o reprezinta cresterea spectaculoasa in unele judete fata de turul I al alegerilor prezidentiale din 2009.

In general, fata de 2009, numarul votantilor pe listele speciale a crescut in toata tara si asta se datoreaza unui sistem diferit de vot. La alegerile din 2 noiembrie 2014,  listele suplimentare au existat in toate sectiile (gratie unei decizii a Guvernului), pe cind in 2009 ele existau doar in sectii speciale, mult mai putine (3.359 sectii).

Cu toate acestea, cresterile in unele judete au fost extrem de mari. Pe langa judetele cu mari centre unievrsitare sau cu potential turistic – acolo unde cresterile sunt de asteptat – sunt si alte judete care au cunoscut cresteri semnificative.

In harta de mai jos sunt simbolizate judetele din tara dupa procentajul cresterii numarului de voturi pe listele suplimentare in 2014 fata de 2009. Media pe tara a cresterii este de 101,17%.

Nu se vede harta pe mobil? O poti accesa aici: Voturi pe listele suplimentare 2014 vs 2009

De remarcat cateva cazuri: Judetul Vaslui a contabilizat o crestere de 143,68% a numarului de  voturi pe listele speciale. Adica la alegerile de acum a inregistrat cu 8.545 de voturi mai mult decat cele 5.947 de voturi din 2009. Nu avem explicatii inca pentru acest fenomen: nu stim sa se fi deschis vreo universitate sau vreo statiune turistica noua.

Asemanator, in Hunedoara numarul votantilor pe listele speciale a crescut cu 138,77%, contabilizand cu 16.102 voturi mai mult decat cele 11.603 inregistrate la alegerile din 2009.

In Salaj si in Bistrita Nasaud numarul votantilor pe listele speciale a crescut cu 132,53%, respectiv cu 123,04%, iar in Mures s-a inregistrat o crestere de 136,5%.

Tabelul de mai jos contine toate informatiile relevante despre toate cele descrise mai sus in articol:

HotNews

Exit mobile version