Romania Military

Da’ grupa, cat e grupa?

Mica, mijlocie sau mare, dupa nevoi !

Care grupa ?

Pai, cea de infanterie, ca doar cu infanteria a inceput orice armata !

Daca tot ne intrecem cu totii in sugestii cu ce echipamente si vehicule sa mai cumparam pentru draga noastra armata romana, poate ca ar trebui sa clarificam mai intai catre ce ne indreptam ca si conceptie a modului de utilizare a diferitelor categorii de forte.

Si cum infanteria a fost prima forma de existenta a unei armate, e natural sa ne intrebam ce ne facem cu a noastra… Cum vrem totusi sa ne construim grupa pe viitor? Catre ce ne indreptam?

Ne aliniem la standard NATO ? La care, mai precis ?

Piranha V si grupa, pe cand era in competitia FRES

Cum MApN, in stilul caracteristic al comunicarii, nu ne lasa sa intrezarim prea mult (in afara de o posibila aliniere la „standardele NATO”, care este, si ele, diverse si complexe)… incercam si noi o discutie pe marginea subiectului. Este deja binecunoscut ca pentru a transporta grupele de infanterie, MApN a stabilit un necesar de aproape 700 (628 noi) de transportoare blindate 8×8 (342 TBT flotabile şi 227 neflotabile, alaturi de cei 69 de B-33 Zimbru si 43 de Piranha IIIC), intre 3-400 de transportoare 4×4 si in jur de 2000 de vehicule 4×4 neblindate sau blindate usor (necesarul total cifrandu-se pe la 2842 de vehicule). MLI-urile le mentionam in trecere, fiind si la acest capitol recunoscut un necesar pe inventar de aproape 180 de vehicule, mai precis 173 (intentia de a cumpara MLI Puma in 2018).

 

Dar mai intai, care sunt categoriile de infanterie, cu specificul lor, si mai apoi rolurile in interiorul grupei si implicit dimensiunea recomandata a acestora?

In general se pleaca de la organizarea unei companii in functie de armamentul deservit (AG, mitraliere, aruncatoare de proiectile de calibru mic, rachete AT, arme de precizie, antimaterial, etc)

Istoric vorbind, grupa a fost construita pe urmatoarele criterii functionale:

De aici rezulta grupa minimalista de 7, folosita si pe sistemul sovietic, cea medie de 8 sau 9, folosita de mai multe armate NATO (uneori si 9+ 1) si grupa extinsa, de 13 militari.

Cu cat numarul de militari in grupa creste, capacitatea de transport (munitie, hrana, acumulatori, alte dispozitive) creste, este posibila integrarea unor specialisti iar capacitatea de lupta ramane integra pana la un anumit procent al pierderilor. In schimb complexitatea creste pentru comandantul de grupa, chiar si acompaniat de un loctiitor.

Sa ne uitam si mai in detaliu la cateva exemple in uz…

 

La noi, pe model sovietic adaptat pentru TAB-77/ B-33 Zimbru – grupa de 7: comandant + adjunct + RPK + PKM + AG-7 + 2 tragatori, unul fiind probabil si sanitar. Daca ar fi sa adaugam mitraliera grea in grupa, ar fi nevoie de cel putin 2 operatori. La care se poate adauga tragatorul de elita si eventual un al doilea operator in cazul unui lansator antitanc mai greu. Apoi ar putea exista dilema pastrarii unui aruncator multirol gen AG-7/ CarlGustav dar si a introducerii unui specialist (explozivi/deminari, drone). Pe masura ce intra in dotare noile tehnologii, este nevoie de utlizatori uneori specializati, cum este cazul operatorului de drona. Alta solutie este existenta unor grupe echipate diferit in pluton, cu misiuni complementare.

 

Modelul suedez – 8 militari (grupa echipata cu mitraliera grea si lansator antitanc) :

 

Grupa “standard NATO“ continand 7, 8 sau 12 soldati lasa marja de adaptare considerata potrivita de fiecare din membri, in functie de nevoile diverselor categorii de forte.

In cadrul aceleiasi NATO, infanteria marina a SUA beneficiaza de o grupa de 13 militari, cu perspective de a fi extinsa in viitor la 15. De unde cerinta pentru Iveco ACV: 13 militari + 3 membri ai echipajului (fata de AAV 7 cu o capacitate teoretica de 25), in timp ce Terrex 2 avea 12+2. Posibil ca si Patria Havoc sa fi avut o capacitate similara.

Structura grupei depinde si de specificul armei: infanterie usoara, infanterie grea, vanatori de munte, infanterie marina, parasutisti, genisti, forte speciale.

 

Daca ne uitam putin si la istoricul grupei ambarcate in vehicule, incepand cu perioada de dupa al doilea razboi mondial, in BTR-60 intrau 2+14 in versiunea fara plafon, si ulterior 2+12 (si cazul lui TAB-71).

BTR-152 putea duce 2+18 iar OT-64 SKOT tot 2+18 in versiunea initiala. Incepand cu BTR-70 incolo, efectivul a scazut la 2+7, iar TAB-77 se pare ca ducea 2+9… RN-94 6×6 era prevazut pentru 2+11, B33 Zimbru, adica derivatul local al BR-80 avea loc pentru 2+8 iar MLI-84 putea inghesui 2+8. Mai noile SAUR1 si 2 se lauda cu echipaj 3+9 iar Piranha IIIC si Piranha V in versiunea APC cu 3+6 pana la 8 in functie de echipare. Pentru TAB-C79 4×4, efectivul era 3 echipaj + grupa de 4.

Putem deduce ca, conform capacitatii Piranha V, grupa noastra este de 8 militari, eventual 9 daca echipajul este format doar din sofer si comandant.

La urma urmei cate transportoare blindate moderne pot duce grupe de peste 9 militari?

In afara de AAV-urile exemplificate mai sus pentru infanteria marina, mai este demna de mentionat familia GPV, devenita ulterior FNSS PARS in productie de serie (capacitate de 14 in varianta 8×8), cu variantele : Sergeant 4×4 (2+10 militari), Commander 6×6 (2+10 militari), Colonel 8×8 (4+10 militari), Captain 8×8 (2+14 militari), Colonel 8×8 (4+10 militari) si General 10×10 (4/6+14 militari).

Aranjamentul locurilor in GPV Sergeant 4×4, Captain  8×8 si Colonel 8×8 (Armyrecognition)

Cine isi doreste ceva cu adevarat amfibiu in mediu marin si cu capacitate mare de transport si desant personal, se poate uita la AAVP-7A1 (alias Landing Vehicle, Tracked, Personnel-7 abbr. LVTP-7), cu o capacitate de transport a 3+21 de militari, doar ca dracovenia e senilata si deci joaca in alta liga.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://www.historynet.com/developing-fire-team.htm
https://www.armyupress.army.mil/Journals/Military-Review/English-Edition-Archives/May-June-2018/Basic-Infantry-Building-Block/

https://www.marinecorpstimes.com/news/your-marine-corps/2019/08/09/15-marine-rifle-squad-an-exclusive-look-inside-the-future-infantry/

 

 

Exit mobile version