Romania Military

Daca S 200 pare sa aiba problem”, poate S 300?

Ivanii sunt oameni practici si invata din greseli (ca de succese suntem toti satui 🙂 ), asadar, daca au constat ca S 200 le doboara propriile avioane, incearca acum cu mai tinerelul S 300 pe ideea ca asta va face diferenta intre propriile avioane si cele imperialiste.

Cum spera ivanii ca va merge treaba de acum incolo. Sursa: Sputnik de limba spaniola

Plictisiti probabil sa-i tot vada pe israelieni zburdand pe cerul Siriei si cu necazul Il-ului 20 doborat de S 200 proaspat in suflet, rusii au anuntat (deocamdata) ca vor livra armatei siriene S 300, nu se stie inca in ce configuratie [unii sustin ca ar putea fi S 300 model mai vechi sau S 300V4 (S 300V este o varianta dedicata luptei impotriva rachetelor de croaziera, dar care poate duce si razboiul antiaerian)]. Pe 24 septembrie, ministrul apararii de la Moscova a facut anuntul, adaugand ca sistemele anti-aeriene vor ajunge la destinatar in maximum doua saptamani.

O intrebare rasare totusi, daca transportul lor catre Damasc nu reprezinta o mare problema, operarea lor este alta mancare de peste, imposibil ca sirienii sa invete in cateva zile sa foloseasca un sistem atat de complex, de unde ne putem pune intrebarea daca S 200 era operat de arabi cand Il 20 s-a prabusit in flacari, pentru ca S 300 singur nu va fi operat de sirieni…

Cu ocazia anuntului, Sergei Shoigu a adaugat ca Moscova va livra Siriei (catre Siria mai probabil) si sisteme de comanda si control complexe (care sa poata identifica avioanele rusesti) si de asemenea sisteme de razboi electronic moderne vor fi desfasurate de armata rusa, urmand ca orice aparat care ar ataca teritoriul sirian dinspre mare sa fie bruiat.

Rusii ii avertizeaza pe israelieni si asupra unui eventual atac asupra sistemului S 300 ce urmeaza sa fie dislocat, pe surse ivanii maraie ca orice astfel de atac va avea repercusiuni foarte serioase asupra atacatorului, adica atentie mare. Practic, daca evreii ataca totusi S 300, rusii vor trebui sa faca ceva in acest sens altfel vor cadea in ridicol. Nu mai merge doar cu latratul, acum trebuie sa si muste, daca vor ca cineva sa-i mai ia in seama…

Revenind la sistemul antiaerian rusesc, Damascul are un acord semnat pentru achizitionarea S 300 inca din 2010, dar rusii au suspendat livrarile dupa negocieri cu Tel Avivul. De aceasta data sosirea S 300 in razboiul din Siria este aproape certa.

Dislocarea sistemului anti-aerian este importanta din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte rusii cam lasa masca jos, ei vor opera S 300, pe de alta parte israelienii stiu asta, astfel ca daca atacurile vor continua va fi o sfidare directa si la lumina zilei, iar Moscova poate lua masuri (atacand avioanele israeliene si sperand sa le doboare), se poate face ca nu le vede (pierzand din prestigiu), sau Israelul va da inapoi (lucru greu de crezut cu Hezbollahul dupa colt).

In oricare situatie una din parti va avea de suferit, iar rusii si-au cam pus – de acesta data – toate ouale intr-un cos, daca Israelul ca continua sa lanseze raiduri in zona litorala siriana va trebui sa faca ceva, tocmai pentru ca au spus ca o vor face.

Ramane de vazut daca tehnologia ruseasca, sau presiunea politica, chiar ii va speria pe israelieni sau dimpotriva Moscova se va face de ras, asa cum au patit si cu Pantisr livrat sirienilor si care a fost luat la tinta de aviatia israeliana cu succes.

Pe de alta parte, daca israelienii vor continua sa-si vada de afacerile lor obisnuite prin Siria, iar S 300 se va dovedi capabil sa-i doboare [sau macar sa creze o zona de interdictie aeriana – Anti-Access Area Denial (A2AD)], mare prestigiu pentru tehnologia ruseasca, cresc vanzarile, iar orgoliul Moscovei creste logaritmic.

PS In ultimele zile o parte importanta din flota rusa de la Marea Neagra a luat-o si ea catinel, catinel catre estul Mediteranei, sa-i intareasca (mai mult moral probabil) pe ivanii de pe tarm. Din pacate pentru rusi, navele lor nu dispun de sisteme antiaeriene cu raza lunga si pot ajuta cel mult la detectie si razboi electronic, in rest greul cade pe umerii sistemelor AA cu baza la sol si eventual pe aviatia de lupta.

La nivel de flota, in Mediterana, ivanii nu sperie absolut pe nimeni, deocamdata cel putin.

GeorgeGMT

Exit mobile version