Romania Military

De ce?! Probabil de frica…

rs26_rubezh_l1

Dezvoltarea unei noi rachete balistice intercontinentale (ICMB) este o chestie foarte, foarte scumpa. De exemplu, rusii au bagat multe miliarde de dolari in dezvoltarea SLBM Bulava. In linii mari o astfel de racheta nu-i lucru de joaca si implica sume imense pentru dezvoltare si mai apoi pentru fabricatie, astfel ca n-o sa vedeti noi rachete balistice rasarind prea des in arsenalele celor doua superputeri.

Dar rusii sunt o exceptie in aceste zile si tocmai ce au anuntat ca sunt gata sa inceapa testele finale cu o noua ICMB – RS-26 Rubezh. Aceasta este o varianta cu raza mai mica a RS 24 Yars si va fi destinata numai lansatoarelor mobile pe roti, nu si silozurilor.

In opinia specialistilor Moscova incerca sa-si acopere o “gaura” pe zona rachetelor ICMB cu raza medie, RS 26 dipunand de o raza operationala de aproximativ 6000km, cam jumatate din raza RS 24 Yars, fiind astfel destinata Europei si Chinei si numai in secundar SUA. Pe de alta parte o racheta ICMB este cu atat mai putin vulnerabila cu cat petrece mai putin timp in aer si o racheta cu raza mai mica isi atinge tinta intr-un timp mai scurt, astfel ca RS 26 Rubezh ar putea fi una dintre solutiile rusesti in fata dezvoltarii de noi vectori anti-balistici de catre americani. De altfel RS 26 este vazuta ca o incercare ruseasca de a dezvolta un nou vector intercontinental care sa poata depasi sistemele anti-balistice americane, aflate si ele in plina dezvoltare.

Daca o ICMB clasica, cu raza de 12000km (RS 24 Yars), isi atinge tinta in 25-30 minute, RS 26 poate face acest lucru in 15 minute, lansata pe o traiectorie polara, astfel ca si sistemele anti-balistice au mult mai putin timp la dispozitie. In acelasi timp rachetele balistice cu raza medie sunt sub embargo (rachete cu raze cuprinse intre 500 si 5500km), dar RS 26 poate lovi – probabil – si tinte din Europa, la o distanta de maximum 2000 km, asadar ar putea fi foarte utila.

In linii mari Rubezh este o Yars mai mica si mai usoara (doar 36 de tone si 12 metri inaltime), va transporta mai multe focoase si va fi destinata exclusiv uzului pe TELuri. In timpul testelor s-au lansat atat rachete cu o singura incarcatura de lupta cat si cu incarcaturi multiple.

Prima lansare a RS 26 a fost efectuata in 2013 si se asteapta ca anul acesta racheta sa intre in dotare.

Asadar lupta intre balistic si anti-balistic s-a aprins, desi astazi este aproape impropriu sa discutam despre scuturi anti-blaistice care ar putea avea o eficienta, chiar si limitata, intr-un razboi intre SUA si Rusia, dar tehnologia este abia la inceput.

Rusii pe de alta parte au avut pana acum doua idei in privinta combaterii sistemelor americane:

Tot pe acest criteriu – al timpilor de reactie – submarinele purtatoare de rachete balistice nu se vor apropia niciodata prea mult de tarmurile inamice, pentru ca un astfel de gest va fi interpretat intotdeauna ca un semnal pentru un atac prin surprindere.

Asadar faptul ca rusii au revenit la rachete balistice cu raza medie nu-i un motiv de bucurie, ci dimpotriva un foarte serios semnal de alarma. Tehnologia este veche inca din anii „60, dar faptul ca Moscova face acest pas arata ca in realitate Kremlinul se simte in inferioritate si apeleaza la o tactica aproape sinucigasa.

E semn de slabiciune.

GeorgeGMT

Exit mobile version