Romania Military

Din nou despre vanatori de tancuri

Daca ne-am referit la vanatoare de tancuri dotate cu tunuri cu cateva zile in urma, astazi discutam despre Polonia si programul sau “Ottokar-Brzoza” care are in vedere achizitionarea de noi vanatoare de tancuri. 

Din informatiile de pana acum, ministerul apararii de la Varsovia s-a hotarat asupra unui vanator dotat cu rachete AT. Polonia detine, ca si Romania de altfel, vanatoare de tancuri sovietice bazate pe platforma BDRM 2 cu rachete Malyutka sau Konkurs, ambele deja imbatranite moral si fizic. 

In acest context, polonezii s-au orientat catre un nou vanator de tancuri, de aceasta data pe o platforma locala. Inca nu cunoastem ce platforma va fi aleasa, dar ne putem face o idee daca ne uitam ca Rafael a prezentat doua platforme, fiecare dotata cu cate opt rachete AT cu raza mare – Spike NLOS. 

Rafael a prezentat sistemul pe platforma senilata – BWP-1 si 8×8/6×6 – Rosomak, ambele fiind produse in Polonia. 

Avantajul rachetei Spike NLOS este dat in primul rand de raza formidabila, pentru o racheta AT lansata de sol, de pana la 32 de km. De asemenea, sistemul de ghidare nu presupune iluminarea tintei cu laser, racheta nu este dependenta de GPS, fiind ghidata electro-optic, adica intr-un mod pasiv care nu permite sistemelor anti-racheta inamice s-o detecteze imediat. 

Evident, data fiind raza de actiune, NLOS poate ataca atat tinte la vedere cat si tinte aflate departe de vehiculul lansator, coordonatele tintei fiind transmise catre lansator de cercetarea avansata, drone, sateliti, inainte sau dupa lansare, prin legatura de date in timp real. 

Una dintre cerintele clare ale programului polonez este capacitatea rachetei (sistemului in ansamblul sau) sa poata angaja tinte dincolo de raza vizuala, la o distanta rezonabil de mare, dar in mod clar se are in vedere ca vehiculul lansator sa fie in afara razei de actiune a tancului vizat si cat mai departe posibil de infanteria mecanizata de insotire a coloanei blindate. 

Si bineinteles ca lansatorul Spike NLOS este perfect compatibil si cu rachetele Spike aflate deja in dotarea armatei poloneze – Spike LR, astfel ca nu trebuie sa folosesti mereu o NLOS, poti avea un mix de rachete Spike in lansator, in functie de tinta vizata. 

Ca sa ne facem o idee, un pluton de tancuri pe model rusesc are patru vehicule, astfel ca – teoretic – un Rosomak cu opt rachete poate opri macar un pluton, daca nu chiar mai multe tancuri. Iar un pluton de Rosomak poate da cep unei companii de tancuri rusesti aflate in ofensiva. 

Rosomak 6×6 amfibiu antitanc

Sigur, doar simpla comparatie a numerelor este lipsita de relevanta pe teren, acolo unde diferiti factori pot duce la diferite rezultate, totusi un vehicul de mare mobilitate dotat cu opt rachete AT cu raza de 32km il poate face pe comandantul unui regiment de tancuri sa se gandeasca de mai multe ori ce sa faca, il poate convinge ca prudenta este mai buna decat viteza, iar daca reusesti, chiar fara sa tragi o singura racheta, sa incetinesti avansul unei unitati de tancuri, tot ai facut o afacere foarte buna. 

Dupa cum am vazut si in articolul dedicat Centauro II, variante de lupta impotriva superioritatii inamicului in tancuri si vehicule blindate medii exista, ai nevoie doar de vointa si ceva inteligenta. 

Si nici macar nu costa mult, sau – ma rog – nu ne depaseste barierelele pungii noastre nici macar la vreme de criza. In Romania se folosesc rachete Spike LR montate pe vehicule Vamtac. Intrebarea este cate Vamtacuri are Romania disponibile? Probabil ca nu prea multe.

Si aceasta solutie ofera o foarte mare mobilitate, costuri mult mai reduse, ramane insa de remarcat ca polonezii doresc un vehicul care sa poata lansa in succesiune rapida opt rachete AT. Si mai ramane si diferenta de raza intre NLOS – 32km si LR – 4 km.

GeorgeGMT 

Exit mobile version