Romania Military

Editorial – Al -Qaeda made in USA, moral macar?!

Intrebarea poate parea macar ciudata, dar haideti sa ne aducem aminte de anul 2001, inainte de “demolarea controlata” a celor doua blocuri –turn, cine in lumea asta mare auzise macar de Al-Qaeda?!

OK, sa mergem mai departe si sa acceptam idea ca o organizatie terorista cu acest nume chiar exista pe atunci, totusi pana in acel moment nimeni nu prea avusese de face cu ea, astfel ca susnumita Al-Qaeda era un fel de IMM local, cu obiect al muncii terorismul in Afganistan. Nu avea ramificatii, nu avea sustinatori, era practic un mare Nimeni in lumea buna a terorismului islamic.

Mai mult decat atat, pana la declansarea prostiei numite “razboi impotriva terorii”, imediat dupa… demolare, Orientul Mijlociu era relativ calm si prosper, fara miscari de strada, tinut fiind in mana de o buna bucata de timp de catre familii dictatoriale locale, care erau ele insele mari luptatoare impotriva tendintelor islamiste, pe motiv de spirit de prezervare.

Astazi ne aflam, dupa mai bine de 12 ani de “razboi impotriva terorii”, intr-o situatie paradxoala!”Teroarea” nu numai ca nu a fost  deloc distrusa – macar speriata un pic sa fi fost- dar a crescut intr-un ritm logaritmic  nemaivazut niciodata! In tari unde miscarile islamiste practic nu existau, avem astazi nuclee foarte solide si bine organizate ale fundamentalistilor islamici. Al-Qaeda s-a transformat din ce-o fi fost pana in 2001, dintr-un amarat de IMM terorist, in ditamai multinationala, cu sute de mii de mujahedinii activi si milioane de sustinatori si simpatizati.

Trebuie sa recunoastem ca ineptia cu razboiul impotriva terorii a fost efectiv cel mai bun lucru care se putea intampla pentru dezvoltarea si internationalizarea terorismului islamic, ajungandu-se la situatia ca un numar mare de musulmani, altfel linistiti si la casele lor, sa devina militanti activi dupa cateva bombe cazute in cap sau dupa ce au ramas muritori de foame din cauza razboaielor duse fara nici un fel de discernamant.

Ce islamism militant era in Irak inainte de 2003?! Astazi in schimb celulele teroriste abunda pe teritoriul irakian si nu numai. Asadar daca un lider musulman fundamentalist si anti-crestin convins  ar fi creionat un plan secret prin care lumea islamica sa fie ridicata impotriva Occidentului, aceasta nu ar fi putut avea eficenta interventilor americane nici in cea mai optimista varianta.

Zone libere de islamism, asa cum era Africa de Nord, au devenit principalele focare de expansiune si iradiere a acestuia. Libia, Siria, Egiptul, s-au trasformat din tari stabile politic si economic, cu regimuri anti-fundamentaliste convinse, in focare de infectie de unde terorismul islamic razbate in toate zarile.

Tunisia, o tara turistica puternic pro-occidentala, a ajuns astazi intr-un accelerat proces de islamizare si radicalizare politica, de neinchipuit in urma cu doar cativa ani. Libia o tara foarte prospera, a devenit o regiune neguvernabila, impartita intre clanuri si in care viata de zi cu zi seamana foarte mult cu ce se intampla astazi in Siria, desi acolo “democratia” a triumfat de mai bine de doi ani.

Practic intreaga lumea musulmana a fost lovita de un val de instabiliate numit pompos Primavara Araba, dar rezultatele sunt cu totul si cu totul dezastruoase. Care este insa castigul occidentaliilor dupa acest val de distrugere?! De ce Occidentul continua sa sustina aceasta destructurare a tarilor din regiune?!

Razboiul din Irak si actiunea din Afganistan au costat contribuabilul american peste 1000 de miliarde de dolari si care ar fi rezultatul?! Ce castig are cetateanul francez din interventia tarii sale din Libia si Mali?! Cate sute de milioane de euro pierde Franta in urma celor doua interventii?! Bineinteleas ca actiunea franceza din Mali este necesara, dar a devenit stringenta in urma distrugerii echilibrului de forte din Africa de Nord, odata cu dezintegrarea Libiei. Caderea lui Kaddafi este motivul pentru care in Mali francezii au trebuit sa intervina.

Ciudat doar cum pe o parte a granitei trupele franceze lupta impotriva fundamentalismului islamic, iar in Libia si Siria il sprijina fara probleme…

Asadar inainte de declansarea “Razboiului impotriva terorii” lumea araba era relativ calma si stabila, terorismul islamic nu era atat de suparator, Al-Qaeda practic nu exista, sau oricum nu deranja pe nimeni, iar astazi la 12 ani de la acel inceput avem intreaga Africa de Nord in razboi civil, Irakul este rupt in doua si teatrul unei terorism virulent,  care pe vremea lui Saddam nu exista, Tarile din Golf sunt si ele agitate, iar spectrul unei solutii globale si trainice este din ce in ce mai indepartat.

Democratizarea tarilor arabe este doar o prostie si o manipulare ordinara, atat timp cat orice politolog serios iti va spune ca pentru ca democratia de tip european sa poata fi implementata ai nevoie de cateva ingrediente cheie, cum ar fi: o natiune (tarile arabe nu au in spate natiuni, ci uniuni de triburi), un anumit nivel de trai (nu exista democratie in tari foarte sarace), si o anumita traditie si un anumit mental colectiv, basca o bruma de educatie, care este foarte diferit de la tara la tara. Democratia poate functiona doar in cazul natiunilor, nu si in cazul triburilor! Cine dracu’ a vazut trib condus in mod democratic?!

Iar mentalitate europenilor este foarte diferita de cea orientala.

Revenind la razboiul impotriva terorismului (mai exact la fabrica de construit retele teroriste), acest demers nu a facut nimic altceva decat sa ofere islamismului radical efectiv cel mai propice teren pentru dezvoltare si proliferare: saracie, oameni nevinovati ucisi, instabilitate, lipsa unei sanse in viata pentru tineri. Astfel ca daca inainte de 2001 fenomenul era cumva restrans la cateva arii, astazi islamismul radical s-a extins ca focul in preerie, fara a mai putea fi tinut in frau de absolut nimic. Tari care pana mai ieri nu aveau nici o legatura cu acest curent politic radical sunt astazi in prima linie prin sustinerea de care se bucura islamismul pe teritoriul lor.

Putem afirma fara sa gresim prea mult ca valul de islamism radical care a cuprins lumea araba este intru totul rezultatul modului in care americanii, in principal, au gestionat un razboi inceput ciudat si care pare ca nu se mai termina. Cine auzise de Al-Qaeda inainte ca americanii s-o faca vedeta?! Cati jihadisti erau in Siria sau Libia, cat de intins era lantul terorismului mondial inainte de 2001?! Ce resurse aveau aceste celule inainte si ce resurse umane au astazi la dispozitie?!

Estimarile celor de la Al-jazeera arata ca in ultimii 12 ani, peste patru milioane de copii musulmani au ramas orfani in urma actiunilor militare sau a tulburarilor civile generate de acestea, iar numarul mortilor este inca si mai mare. Infrastructura tarilor respective a fost distrusa cu totul, dar si mai rau, aceasta stare de dezordine si lipsa unei maini de fier, a reaprins mai vechile conflicte ancestrale intre diversele triburi din respectivele tari, care s-au reapucat voiniceste sa se omoare unii pe altii, distrugand orice sansa ca intr-un viitor previzibil acele tari sa se reintoarca la o cooexistenta pasnica inlautrul granitelor lor.

Practic chiar daca maine nordul Africii s-ar linisti ca prin farmac, situatia de dupa conflict ar face imposibil ca populatia din tarile afectate sa se poata sustine singura. Au fost distruse micile afaceri, au fost distruse locuinte, magazine, sosele si spitale, una peste allta cam intreaga infrastructura necesara sustineri unei natiuni in conditii normale. Va fi nevoie de zeci de ani si sute de miliarde de dolari pentru ca ceea ce a fost distrus in 2-3 ani sa fie reconstruit si asta numai daca in tara respectiva cineva va putea sa preia puterea in acordul tuturor, lucru de necrezut astazi.

Care a fost planul occidentaliilor in aceasta regiune? De ce americanii si europenii continua sa-i sustina pe islamistii care-si zic rebeli in Siria, stiind foarte bine ca odata Assad inlaturat situatia va fi similiara cu cea din Libia, acolo unde asa-zisul guvern libian democrat controleza capitala si cam atat, in rest clanurile mafiote si triburile controleaza restul tarii, Libia ca tara nemaiexistand?!

Care este acel plan, de ce s-a considerat ca cheltuirea a mii de miliarde de dolari in distrugerea unor tari va fi benefica pentru ei si pentru noi?!

Acum se pare ca s-au hotarat sa intre in sfarsit in Siria, insa intrebarea ramane: de ce?! Care ar fi castigul nostru al europenilor si care ar fi castigul sirienilor de rand?! Tara este facut oricum praf, iar rebelii nu sunt deloc uniti, de multe ori ajungandu-se sa se omoare unii pe altii, asadar catre ce democratie se indreapta Siria? Una de tip libian? Dar ce va fi cand Iordania si Marocul vor lua foc? Ce va fi daca Arabia Saudita, Omanul, Kuwaitul vor intra si ele pe orbita Primaverii Arabe?! Va mai putea America si Europa sa tina in carantina o luma araba cu totul destructurata, revenita la perioada pre-coloniala, in care era impartita pe triburi? Sa nu uitam ca idea politica de baza a islamismului militant este ca toata lumea araba sa fie impartita in califate si condusa dupa Sharia.

Ce am avut de castigat nu stiu, dar am pierdut, ma refer la UE in primul rand, o piata de desfacere mare si banoasa, si am “castigat” in schimb sute de mii de refugiati cu care nu avem ce face, o intreaga regiune geografica adusa in stadiul de ev mediu si macinata pentru urmatorii multi ani de razboaie interne si instabilitate.

Daca cineva dintre voi imi poate explica ce avantaje sau ce plan au avut americanii si europenii atunci cand au aplaudat si incurajat razboaiele civile din Africa de Nord, cand au creat dezordinea din Egipt, cand au facut dintr-o organizatie de cartier, Al-Qaeda, o multinationala cu zeci de milioane de adepti, ei bine, tare as fi curios sa aflu care a fost planul si care ghesftul, pentru ca eu unul nu vad decat distrugere si moarte atat la ei cat si la noi.

Iar daca si Egiptul explodeaza cu cei 90 de milioane de cetateni care deja sunt lihniti de foame… Iar Egiptul mai are o problema foarte, foarte serioasa: peste 10 milioane de egipteni sunt de fapt crestini apartinand uneia dintre cele mai vechi ramuri ale bisericii crestine, Biserica Copta, iar in urma luptelor de strada dintre armata si Fratia Musulmana, din motive care-mi scapa, doua biserici copte au fost deja incendiate.

Daca comunitatea copta va fi fortata sa plece din Egipt, UE are obligatia morala sa-o primesca cu bratele deschise, dar vorbim de peste 10 milioane de oameni…

 

GeorgeGMT

Exit mobile version