Romania Military

Editorial – Doar prostii sunt saraci, iar saracii accepta si F-16 la a nu stiu cata mana…

Saracia este foarte diferita de lipsa de demnitate…

…si este in general considerata o boala mintala, sau daca vreti o problema de mentalitate. Adica esti sarac pentru simplul motiv ca nu ai curajul sa crezi in tine insuti, nu ai puterea sa te ridici de jos. Astfel prostia, lenea si mentalitatea de cersetor, iti garanteaza o viata nedemna, si o imagine asemenea.

Bineinteles ca un om care munceste serios dar tot sarac este, nu are legatura cu ce am scris mai sus. El este sarac datorita sistemului care, sub diferite forme, ii fura munca depusa. Cam ca la noi.

Ce vreau sa spun cu aceste cuvinte?! Pai zilele trecute am citit undeva, nu mai tin minte unde si oricum nu doar acolo am citit acest lucru, o ideea definitorie pentru situatia generala a Tarii si pentru modul cum chiar oamenii care sunt departe de a fi prosti, au o mentalitate de taran iobag, lipsit de orice mandrie, sau de credinta ca el personal chiar ar putea face ceva, ceva care sa conteze.

Ce mi-a aprins iarasi furia a fost, bineinteles, problema avioanelor multirol pe care le vom cumpara sau nu. Astfel am citit prin diverse locuri tot felul de tampenii! Unii spun ca si avioanele portugheze, asa vechi cum sunt ele, ar fi bune, macar am avea pe ce zbura! Altii merg mai departe si prezina filiera portugheza, sau ma rog, filiera F-16 sh, ca fiind idealul nostru, in acest moment. Ei spun ca macar alea sa le cumpere si tot ar fi bine. Ca Romania nu are bani, c-o fi si-o pati, bla, bla, bla.

Toti acesti baieti de…bine au in comun cateva lucruri, printre care as enumera: ratarea, lipsa de coloana vertebrala, lipsa de curaj, lipsa increderii in ei insisi, lipsa curajului de a-si asuma barbateste o problema, sau pur si simplu habarnuau despre ce vorbesc. Isi dau si ei cu parerea. Iar acesti oameni sunt de toate natiile si si toate culorile politice. Nu vorbim aici de un amarat de ziarist de la un cotidian obscur de provincie, ci dimpotriva discutam de o mentalitate care s-a tot extins in media romaneasca: Romania nu are bani, saraca, de avioane noi!

Aceasta idee are la baza un concept numit generic: orice minciuna sau prostie spusa des, capata valente de adevar!

ACEST LUCRU ESTE VALABIL INSA DOAR IN CAZUL OAMENILOR SLABI, IN CAZUL CELOR OBISNUITI SA GANDEASCA ALTII PENTRU EI, IN CAZUL CELOR DEPRINSI DEJA SA-SI INSUSEASCA IDEEILE ALTORA, DACAT SA GANDEASCA EI INSISI. Oameni care se incadreaza foarte usor in curentul de opinie dominat…Eah! Acesti baieti imi provoaca doar mila!

Dar sa revenim la blestematele de avioane! Cu foarte multa mahnire, constat ca acest mic blog, RoMilitary, este cam singurul mijloc media care urla ca turbatul impotriva ideei de avioane second-hand, si credeti-ma nu ma incearca nici un fel de sentiment de mandrie!

As fi preferat ca eu sa fiu in minoritate cerand avioane sh, in timp ce intreaga medie romaneasca, de la marile cotidiene si televiziuni de stiri, pana la blogurile romanesti, sa ceara, toti in cor, avioane noi si offset. Poate nu intelegem inca importanta acestei achiztii, insa de ea depinde in foarte mare masura viitorul program de inarmare, atat in cadrul flotei navale, cat si trupele terestre.

Un succes in privinta achizitiei de avioane noi, un succes marcant in programul de offset al acestor avione, ar deschide calea spre lansarea de programe de achiztii, bazate pe aceeasi filosofie, pentru intreaga armata. S-ar vedea atunci ca o Armata Romana foarte bine dotata, ar genera de fapt o prosperitate cum nu am mai vazut, si o industrie cum nu credeam ca mai puteam avea, dupa 1989.

Ar fi un prim semnal, o prima licarire de speranta, iar din acest motiv achizitia de avioane este atat de importanta. Acum avem cu adevarat posibilitatea sa schimbam ceva. Chiar daca am gresi, tot ar trebui sa riscam. Chiar credeti ca Romania s-ar duce la fund pentru 200 de milioane de euro pe an?! Chiar daca, prin absurd, eu gresesc, chiar nu merita sa riscam un pic pentru viitorul nostru?!

Eu zic ca merita…

 

Dar sa revenim la avioane. Intr-un articol mai vechi, cateva saptamani in urma, am, prezentat, matematic cum o achiztie de 24 de avioane noi-noute, estimata la aproximativ 1.5 miliarde de euro ar genera un efort din partea bugetului, adica plata ratelor, de aproximativ 150-220 de milioane de euro pe an, in functie de mai multi factori.

Ca totul sa fie clar am folosit, pentru calcularea ratelor anuale, o formula bancara dupa care cu totii va platiti ratele la banca: rata lunara in functie de soldul ramas. Formula este la liber pe net, asadar ma puteti vertifica usor. Astfel, daca am contracta un credit de 1.5 miliarde de euro si am cumpara 24 de avioane noi, am avea de platit pe an, undeva intre 220 si 150 de milioane de euro.

ATENTIE!!! Aceaste sume nu au in vedere investitiile de offset, in suma egala cu creditul. Astfe daca in Romania s-ar investi 1.5 miliarde de euro ca offset, conform unor calcule si observatii facute de-a lungul timpului, putem estima ca la un miliard investiti, sumele care s-ar intoarce la bugetul consolidat al statului ar fi de aproximativ 30% pe an. Vorbesc aici de bugetul consolidat, nu de bugetul statului, dar ideea este cam la fel.

Ori 30% dintr-un miliard inseamna 300 de milioane, 30% din 1.5 miliarde, inseamna 450 milioane de euro pe an. Dar haideti sa fim nenorociti si sa nu credem ca investitiile intorc atat de multi bani catre buget! Haideti sa le injumatatim…si tot ajungem la o suma enorma. Daca am avea un offset de 1.5 miliarde de euro si o intoarcere catre buget a doar 15% pe an, tot am castiga 225 de milioane de euro. Si am castiga in fiecare an, an de an, mult timp poate dupa achitarea imprumutului.

Iar voi vreti sa ma convingeti ca nu avem bani!? Ca nu ne permitem?!

Castigurile statului provin din taxe si impozite. Ori 1.5 miliarde vor aduce, offsetul se negocieaza, macar 10000 de slujbe in mod direct, si probabail ceva mai multe in mod indirect. Respectivele investiti vor consuma: vor avea nevoie de apa, de energie electrica si termica, de transporturi, impozite pe terenuri, pe salarii, vor genera nasterea unor IMM-uri, gogoserii, covrigarii, satatii peco, vor genera cresterea consumului in zonele respective…

Nu are Romania banii necesari?! Bre eu am mai spus: daca la nivel individual acest lucru se aplica, se poate intampla sa nu ai bani, la nivel de Tara este doar dovada unei incompetente crunte.

Daca eu as fi numit maine seful DpA, as trimite imediat catre Ministerul de Finante o cerere de asigurare a finantarii pentru 48 de avioane de lupta noi, in valoare de 4.5 miliarde de euro. Bineinteles ca a doua zi as primi un raspuns asteptat: nu sunt bani! In acelasi moment l-as concedia pe cel care semneaza respectiva nota, iar a doua zi as trimite din nou aceeasi cerere…si iar l-as concedia pe cel care mi-ar explica de ce nu pot eu sa-mi cumpar avioane.

Si as da afara cativa idotii comozi, pana cand unul mai istet ar spune: OK facem rost de 4.5 miliarde, dar avem nevoie de o licitatie deschisa sa-i putem strange cu usa pe producatori! Ei… si primul care mi-ar spunea asta, l-as invita la o cafea sa punem planul de bataie la punct!

Eu nu am nevoie de oameni care sa-mi spuna ce nu pot face, ci de oameni care sa-mi spuna cum se poate realiza ceea ce eu vreau sa fac.

Problema administratiei romanesti este incompetenta, incompetenta care provine din angajarile si numirile pe baze clientelare, nu neaaparat politice. Acum cei care lucrati in industria privata stiti foarte bine ca nu-ti permiti sa-i spui sefului tau: nu se poate! Nu de aceea te-a angajat, nu de aceea iti plateste salariul, ci dimpotriva te plateste pentru a gasi solutii. Si cu cat gasesti solutii la probleme mai grele, solutii pe care altii nu le-au gasit, cu atat ai sansa sa avansezi, sa castigi mai mult.

Dar la stat sunt o gramada de ratati adusi acolo pe pile, din simplul motiv ca singuri nu-s in stare sa ajunga nici macar taximetristi. Ce pretentii poti avea la o fufa sau un prostanac adus de mana de taticu’, sau mamica, de unchiu’ sau de partid, ca : sa aiba si asta micu/asta mica, un loc de munca, ca ei sunt clar foarte destepti, dar lumea este rea si nu-i intelege?!

Credeti-ma, administratia romaneasca este plina pana la refuz de astfel de ratati. De aceea nu puteam accesa fondurile europene, de aceea nu putem veni cu ideei noi, de aceea nu avem curaj. Ca daca esti prost, nu ai cum sa fi foarte curajos intr-un domeniu pe care nu-l intelegi absolut de loc.

De aceea cred ca privatizarea achizitilor militare ar fi o solutie foarte buna.

In privinta milogiilor de serviciu, a celor care spun: macar de am avea si avioanele alea portugheze….nus ce dracu sa mai zic, insa eu sunt un baiat bun si am mila pentru idiotii utili.

 

Aveti mai jos un link catre un foarte serios studiu facut de americanii asupra flotei de avioane vechi. Asadar nu eu spun, ci americanii, ca achizitia sau folosirea, in cazul lor, a unor avioane prea vechi, este un dezastru financiar. Un avion batran si demodat costa mult mai mult sa-l operezi, decat un avion nou. Basca ca nu preai cum sa-l up-gradezi prea serios, pe acelasi principiu pe care un PC Pentium 4 din anii “90 nu poate primi piese facute acum. Pur si simplu nu sunt compatibile.

Asadar cititi cu atentie artiolul din link, este in engleza si reprezinta parerea americanilor precum ca operarea de avioane vechi este mult mai scumpa decat operarea de avioane noi.

Avioane vechi, cat costa sa le operezi!

 

 

 

Romania ar putea sa-si cumpere oricat avioane doreste, orice tip de armament, singura Ei problema o reprezinta adminstratia debila, si faptul ca tot mai multi oameni, bine intentionati de altfel, au ajuns sa ia drept adevar o afirmatie mincinoasa: Nu avem bani!

BA AVEM BANII, COLOANA VERTEBRALA NU PREA AVEM!

 

Iar la sfarsit o intrebare aproape retorica: DE CE MASS-MEDIA ROMANEASCA NU PRICEPE UN LUCRU SIMPLU??? Un program de inarmare la scara generala, pe toate cele trei componente ale Armatei, ar genera doua lucruri extrem de importante, vitale chiar:

  1. O forta militara respectata si temuta in zona, o alta statura internationala aTarii, un alt…zambet catre vecinii nostri.
  2. O explozie economica fara precedent, o re-industrializare adevarata si high-tech a Romaniei, sute de mii de locuri de munca inalt calificate si bine platite, investiti de multe miliarde de euro la noi acasa. Problemel bugetare ar fi doar amintiri urate in doar2-3 ani, am avea bani pentru sanatate, pentru mamale cu copii, pentru pensionarii care-si merita cu adevarat pensia

 

In loc sa puna presiune pe factorul politic si sa ne intareasca Tara, mass-media locala se lasa tarata in nesfarsite batalii politice. Poate imi poate si mie explica cineva ce castigam noi holband ochii la modul in care Ponta si Basescu se cotonogesc unul pe altul?! Absolut nimic, dar poporului ii place circul, ii place sa creada ca el are puterea, ca el decide. Ii place adica sa-i vada pe mai marii vremii prelingandu-se pe ecranele televizorului si parandu-se unul pe altul, poporului alegator.

Ii place adica acesta aparenta putere. Sa vedem daca-i va placea si valul de scumpiri si inflatie, daca-i va placea cand aceeasi politicieni de acum, dupa 7 decembrie, vor anunta cu lacrimi in ochi ca nu mai avem bani de salarii, de pensii, vor anunta concedieri masive, etc, etc.

 

Niciodata nu mi-au placut oamenii care-si plang singuri de mila, nu-mi plac cersetorii, nu-mi plac pesimistii…sunt cu toii oameni slabi, insa am un respect deosebit pentru acei romani care continua cu o incapatanare vecina cu nebunia sa incerce sa se descurce singuri, sa riste, sa nu-si accepte soarta.

Imi plac oamenii care au curajul sa spuna, in pofida imensei majoritati: NU! Nu aveti dreptate, inca se mai poate!

Din pacate acesti oameni sunt din ce in ce mai rari, iar vocea lor este acoperita de cea a unei mase amorfe, fara identitate, a romaniilor care spun: Lasa domne, macar de am avea si F-16 sh, bune si alea! Lasa domne sa ne violeze, bine ca nu ne omoara!

 

Si ca o ultima idee,  NU politicenii sunt de vina fratilor pentru saracia voastra, ci voi insiva. Politicul nu este altceva decat o reflectie in oglinda a mentalitatii noastre. Ne place sa fim comozi, ne place sa gandeasca altii pentru noi, ne place sa fim mintiti frumos.

Iar fata de problema cu avioanele, astept cu mare nerabdare pe oricine imi poate demonstra matematic/economic, de ce nu poate plati Romania 200 de milioane de euro pe an, pentru 24 de avioane noi. Un singur argument logic ar fi de ajuns.

Ma indoiesc insa foarte serios ca un astfel de argument exista. Incapacitatea de a iesi din mlastina actuala este doar in mintea noastra, malul fiind extrem de aproape, la doar o ridicare de mana.

Ridicati mana, atingeti malul si toata imaginea aceasta falsa si holografica a disperarii noastre va disparea. Veti vedea din nou soarele stralucind si o Romania Mandra.

Doar o ridicare de mana!

 

GeorgeGMT

Exit mobile version