Romania Military

Editorial – Un Nou Kaliningrad in Blacani?! Daca Transnistria prezinta probleme, Serbia ar putea sa-i ia locul…

russian bear

Dupa ce in anii “90 Ursului Rusesc i s-a aruncat un lant gros pe gat si a fost tarat/ademenit fara din barlog, cu bomboane colorate si alte pacaleli, sa-si lase puii (resursele naturale!!!) fara aparare, dupa care a fost umilit si luat la misto, ba era sa ramana si fara blana, ei bine, timpurile alea s-au cam dus, iar Maica Rusie, sau ca sa pastram tonul, Ursul Moscovit s-a cam prins cum sta treaba cu democratia: el tre’ sa dea resursele, iar ei, occidentalii, sa le ia, si dupa ce s-a prins, a rupt lantul si s-a intors in fuga la el in barlog! Ba le-a mai promis si o bataie crancena, vecina cu lesinul si coma profunda, daca-i mai prinde pe el prin Rusia.

Si cu asta…basta! Adica democratia de tip vestic a murit saraca inca de la nastere, iar Imperiul lui Petru cel Mare a inceput din nou sa calce apasat. Din ce in ce mai apasat. In urma cu doar cateva zile statistica rusa a anuntat cu mare tam-tam, ca pentru prima oara dupa 10 ani, natalitatea a crescut cu peste 5% in primul trimestru al acestui an, comparative cu acelsi trimestru din 2012! Acest lucru s-a intamplat in urma masurilor directe de stimulare a tinerelor mame si a ajutoarelor banesti consistente acordate famililor cu copii.

Mai pe romaneste spus, Ursul a inceput sa prinda puteri, este hranit bine si a inceput sa se uite prim-prejur sa vada ce si cum s-a ales din fostul sau loc de joaca! Ba mai mult decat atat, Ursul a inceput sa iasa la cumparaturi de noi jucarii: Siria, Serbia, Bulgaria, etc…

Dar sa revenim.

In ianuarie scriam un articol despre reluarea marsului Rusie prin Balcani, si despre relatiile foarte bune care s-au infiripat intre Rusia si Serbia. Ei bine  a venit timpul sa mai aruncam o privire la evolutia acestor relatii, nu de alta dar sunt unii “analisti” de “mare si internationala valoare” care zic ca Romania nu are domne granita comuna cu Rusia…ei bine, poate ca intradevar geografic n-are, dar politic, militar si economic, cam incepe sa aiba.

Dar pentru a ne face o idea despre amploarea legaturilor dintre Serbia si Rusia, ar fi poate indicat sa le analizam in timp.

Astfel prin  noiembrie 2012 se anunta cu mare bucurie, de catre partea sarba, constructia unei noi uzine destinata sa fabrice transportoare blindate, folosind carcasa si trenul de rulare din Rusia, in timp ce Serbia va avea si ea partea ei din aceasta afacere. Clienti externi se pare ca s-au gasit deja: Kenya si Bangladesh.

In ianuarie 2013 Rusia a fost de acord sa ofere Serbiei un credit in valoare de 800 milioane de dolari, credit care va fi folosit atat pentru echilibrarea bugetului, cat si pentru investitii in sectorul cailor ferate sarbe.

Aprilie 2013, un alt credit in valoare de 500 milioane de dolari, folosit pentru sustinerea cheltuielilor bugetare sarbesti. Iar investitile Gazpromului in Serbia cresc in fiecare an: 290 milioan de dolari in 2010, 500 de milioane in 2011, iar aici trebuie sa sa facem precizarea ca Gazpromul joaca in Serbia acelasi rol pe care il are OMV in Romania, adica este propietarul celei mai mari companii energetice sarbesti, INS.

Business as usual

Bineinteles ca pretul gazelor furnizate de catre Rusia Serbiei este  mai mic decat pretul platit de Romania, Serbia face parte din consortiul care va construi SouthStream-ul, iar Nis-ul gazduieste o baza militara rusa….

Istoric vorbnd relatile dintre Serbia si Rusia au fost mereu macar bune, sa nu uitam ca unul dintre motivele intrarii in Primul Razboi Mondial al Imperiului Tarist a fost Serbia. Desi Rusia recupereza terenul pierdut si prin Bulgaria, unde a reusit chiar sa dea jos guvernul, Ungaria sau Cipru, Serbia pare favorita Kremlinului ca baza de operatii in aceasta zona balcanica, mai mereu dorita de Moscova.

Iar daca suntem un pic corecti, Serbia nici nu prea are alternativa, din partea UE sau SUA neputand sa astepte nimic bun dupa ani de zile in care tot fost lovita, cu vina sau fara vina, asa ca singura sa optiune este o cooperare pe toate nivelurile cu Rusia.

Pentru Romania o Serbie masiv pro-rusa, sau chiar rusificata economic vorbind, n-are cum sa fie un lucru bun, mai ales ca planurile Moscovei sunt se pare foarte ambitioase atat economic cat si militar, astfel daca americanii si-au instalat baze militare la Marea Neagra, in Bulgaria si Romania, Rusia a mutat si ea, prin dezvoltarea unei baze militare la Nis, baza care are un potential imens de dezvoltare, iar cu trupele dislocate in  Transnistria, cam intregul flanc al Marii Negre este prins la mijloc.

Importanta Serbiei si  bazei de la Nis ar putea sa fie cu atat mai mare, cu cat americanii devin din ce in ce mai numerosi in Romania si Bulgaria. Cu cat baza de la Deveselu se va apropia de operationalizare, daca avioane americane vor fi stationate in Romania permanent, pe modelul escadrilei din Polonia, cu atat importanta bazei de la Nis va creste mai mult.

Cum Rusia nu detine in sudul Europei o structura militara proprie, pe modelul celei din zona de nord la Kaliningrad si cum dezvoltarea unei astfel de baze in Trasnistria ar fi foarte problematica, Serbia ar putea reprezenta o alternativa mai mult decat seducatoare, dar pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie de investitii masive, investitii care cer la randul lor o securizare economica si politica majora a Serbiei, pentru ca altfel Kremlinul se poate trezi “rugat” sa parseasca zona, la prima schimbare de guvern, mai ales ca stie toata lumea cat de mult iubesc occidentalii schimbarea “democratica” de putere si mai ales cat de usor se poate realiza.

Practic Rusia colonizeaza Serbia economic si militar, creand o interdependenta economica intre cele doua tari, care sa nu poata fi destramatta de nici un guvern, indiferent cat de pro-occidental ar fi el…

Bineinteleas ca in acest joc de sah ai nostri stau si privesc tamp ce se intampla, precum sorecele himnotizat de o cobra: stie ca va fi mancat, dar este prea slab sa rupa contactul vizual…

 

GeorgeGMT

Surse:

http://en.rian.ru/business/20130410/180555477/Russia-to-Grant-Serbia-500-Mln-Loan.html

http://en.rian.ru/business/20130111/178709686/Russia_Agrees_800_Mln_Serbia_Loan_.html

http://en.rian.ru/business/20110323/163169378.html

http://en.rian.ru/military_news/20121128/177801713.html

http://en.rian.ru/world/20101028/161112963.html

http://en.rian.ru/military_news/20130506/180999564/Serbia-Looks-to-Buy-Several-MiG-29-Fighters-From-Russia.html

Exit mobile version