Romania Military

Editorial – Vladimir Putin vs Imperiul Britanic!

Economic

Saptamana trecuta rubla ruseasca a inregistrat o scadere record, depreciindu-se cu aproximativ 10% fata de principalele valute internationale, cu o evolutie negativa record inregistrata joi, cand pentru prima oara cererea de dolari si euro pe piata interbancara a depasit semnificativ oferta. Saptamana trecuta a fost prima in care s-a remarcat o lipsa de valuta straina pe piata ruseasca, lipsa pe care Banca Centrala nu s-a mai grabit s-o acopere, preferand sa lase cursul pe depreciere.

Acesta cadere a rublei are legatura si cu declaratia facuta miercuri de catre Banca Nationala, prin care se anunta ca institutia nu va mai sprijini neconditionat cursul rublei, asa cum o facea pana acum, daca prin acest sprijin se pune in pericol stabilitatea financiara a tarii. Cu alte cuvinte rubla ar putea sa fie sprijinita daca rezervele international ale Bancii o permit…

Mai exact Rusia isi va pastra cu atentie o rezerva valutara care sa-i asigure credibilitate in fata creditorilor externi.

Scaderea pretului barilului de titei din iunie pana astazi

In acelasi timp tot Banca Rusiei a anuntat ca pentru anul viitor se prefigureaza o crestere “zero” a economiei nationale, in lumina sanctiunilor economice impuse de catre UE/SUA coroborate cu scaderea accentuata a pretului hidrocarburilor, in conditile in care 50% din bugetul Federatiei Ruse se bazeaza pe sume provenind din exportul de petrol si gaze naturale.

Si totul se intampla pe fondul iesirii masive a capitalului strain de pe piata ruseasca, cea mai mare “fuga” de la criza din 2008, a cresterii importante a pretului la alimente si a unei inflatii de 8% pe 2014.

Deocamdata situatia nu pare ca ar da semne de imbunatatire, pretul petrolului prabusindu-se cu 25% din iunie pana astazi, iar analistii din industria petroliera se asteapta ca acest nivel scazut de pret sa se mentina in urmatorii ani, trendul fiind clar descrescator si in viitor.

In acest moment pretul titeiului pe burse se situeaza in jurul valorii de 75$/baril, iar prognoza este pesimista pentru rusii si imbucuratoare pentru toti europeni, care isi vad astfel facturile ceva mai reduse. Practic un pret mic pe piata hidrocarburilor inseamna o inflatie scazuta in UE, datorata scaderii preturilor la energie, exect in anotimpul rece.

In piata se vorbeste deja despre o intelegere intre Statele Unite si Arabia Saudita in privinta sacderii pe mai departe a pretului barilului de titei, actuala cotatie fiind cu totul nesustenabila pentru economia Rusiei.

Politic -G 20 Brisbane

La summitul G20 din Australia, Vladimir Putin a recunoscut, pentru prima oara public, ca Rusia se asteapta la o scadere “catastrofala” a pretului hidrocarburilor. Cu rubla in cadere, cu bursa de la Moscova  pe minus si in timp ce bancile rusesti au foarte mari dificultati in as refinanta liniile de credit sau datoriile pe pietele internationale, problemele rusilor s-ar putea acutiza in scurt timp.

Si cum lupul isi schimba doar parul, in timpul summitului trei nave de razboi australiene au iesit in largul coastei nordice a tarii pentru intampinarea a patru nave de razboi rusesti ajunse in zona…

Care o fi fost logica rusilor sa-si trimita navele de razboi spre summit?! Nu stim, insa premierul australian –  Tony Abbott – l-a amenintat aproape cu bataie pe Putin, afirmand  că dorește să-i aplice un procedeu din fotbalul australian în legătură cu zborul MH17 în care au murit câteva zeci de australieni. Diplomatii rusii au incercat sa minimalizeze incidentul, dar a venit apoi randul premierului canadian – Stephen Harper, care in momentul în care Putin i-a întins mâna, a cântărit o clipă, apoi i-a spus ceva de genul „Ei bine, cred că am să-ți strâng mâna, dar nu am să-ți spun decât un singur lucru: Ieși afară din Ucraina!”

In concluzie situatia economica si financiara a Federatiei Ruse se deterioreaza rapid, deocamdata tara are rezerve, intrebare este insa pentru cat timp, mai ales daca tinem cont ca in timpul intalnirii intre liderii G 20, premierul britanic a pledat pentru noi sanctiuni economice impotriva Rusiei, fiind acompaniat si de  Angela Merkel, premierul australian si cel canadian.

In mod clar UE poate supravietui fara mari dureri de cap in fata pierderilor financiare generate de sanctiunile impotriva Rusiei, intrebarea este cat va rezista Rusia in conditiile in care Vladimir Putin a ales calea dura si a anuntata ca Moscova sustine rebelii din Ucraina?

Dupa cum se vede cei mai vehementi au fost “britanicii”, premierii Australiei, Canadei si Marii Britanii avand cele mai radicale discursuri in relatia cu Rusia cu ocazia G20 de la Brisbane, facandu-l pe presedintele rus sa plece cu o zi mai devreme spre Moscova.

Astfel, alaturi de americani, „premierii Reginei”, secondati din ce in ce mai convingator de Germania si Franta, au inasprit semnificativ tonul in relatiile cu Rusia, toata lumea fiind de acord cu impunerea de noi sanctiuni impotriva Kremlinului.

Din pacate se pare ca liderul de la Moscova a ales varianta “hard” in confruntarea cu Occidentul. Astfel Putin a admis ca Rusia ii simpatizeza pe rebelii pro-rusii, iar in urma cu doua zile un alt convoi “umanitar”, format din 74 de camionae a intrat in zona separatista.

GeorgeGMT

 

 

Exit mobile version