Romania Military

Energia alternativa o solutie reala?!

In mod sigur da, insa depinde la ce tip de energie – ne referim aici la modul de producere– facem trimitere, pentru ca centralele eoliene si cele solare nu sunt din pacate surse viabile. In ultima vreme a izbucnit un nou scandal intre Presedintie si Guvern pe legea prin care executivul vrea sa scada subventiile acordate catre energia obtinuta din surse regenerabile, cu alte cuvinte va reduce numarul certificatele verzi acordate.

In acest moment sursele de energie “verde” sunt subventionate prin emiterea catre  companiile producatoare a unor certificate verzi care pot fi vandute pe piata libera. In principiu fiecare producator de energie electrica produce un kilowat/ora de energie  cu o anumita emisie de CO2. Daca emisia depaseste pragul impus prin lege, productorul respectiv este obligat sa cumpere “aer curat” de la producatorii de enrgie verde care primesc aceste certificate in functie de cantitatea de electricitate livrata catre sistemul national si astfel industria energiei verzi este subventionata.

Totul pare OK doar ca in realitate nu este deloc asa datorita unui factor foarte important in industria energetica si anume – Predictibilitatea producerii de energie. Cu alte cuvinte producerea de energie cu ajutorul vantului si a soarelui este 100% ecologica doar ca nu poti pune baza pe cantitatea produsa, iar in cazul producerii de electricitate nu este totul s-o produci,  mai trebuie s-o ai si atunci cand iti trebuie…

Vantul nu bate deloc constant, iar soarele nu lumineza noaptea, ba chiar si ziua energia solara este foarte fluctuanta, nemaivorbind aici de iarna sau perioade lungi de cer innorat…

Pentru ca in sistemul energetic echilibrul intre cerere si oferta trebuie mentinut la secunda, cu cat capacitatea de producere a energiei creste pe eoliene si solar cu atat impredictibilitatea sistemului in ansamblul sau creste si ea, iar acest lucru duce la majorarea tarifelor catre consumatorii finali si investitii gigantice.

Consumatorul final plateste mai mult datorita faptului ca trebuie sa suporte doua “necazuri”:

-in primul rand costul subventiei – a certificatelor verzi. Acest cost este vizibil, il gasiti pe fiecare factura pe care o primiti de la ENEL, insa aceea taxa verde nu este totul.

-in al doilea rand costurile – mult mai mari, pe care nu le vedeti direct, dar pe care le simtitm cu totii prin cresteri de tarife, desi in 2013 energia electrica pur si simplu a “baltit” pe bursa de energie – fiind intr-o continua scadere. Aceste costuri ascunse sunt adevaratul “Calcai a lui Ahile” al energiei pe  solar si eoliene.

Pragul de 25% depasit de eoliene

Dar sa ma explic. Statistic vorbind pentru fiecare kilowatt/ora pe care compania de electricitate doreste sa-l livreze din surse eoliene sau solare, este nevoita sa construiasca capacitatea de productie pentru 3 KWh, pentru ca statistic vorbind, intr-un an calendaristic un parc eolian sau solar produce cam la 30-35% din capacitatea construita, datorita impredictibilitatii starii vremii. In timp ce o centrala pe gaz sau carbune functioneza la un randament de 65-75% din puterea instalata.

Pe de alta parte apar costuri enorme in sistemul energetic national, care este obligat sa construiasca infrastructura – linii de inalta tensiune, trasformatoare, etc – si in acelasi timp este obligat sa mentina “calde” – adica gata de pornire in doar cateva minute, grupuri electrogene pe combustibil clasic: carbune, gaz sau pacura. Ori mentinerea acestor grupuri, care sunt gigantice, gata de intrarea in functiune in orice moment, costa foarte mult, mai ales ca ele nu produc nimic perioade lungi de timp.

Practic pentru fiecare kilowat in sistem eolian sau solar, tara respectiva este obligata sa construiasca centrale electrice “clasice” care sa acopere cel putin 50% din capacitatea centralelor “verzi”, iar aceste cheltuieli de capital, foarte greu amortizabile, duc costurile foarte sus.

Aceste lucruri nu sunt foarte bine intelese nici de catre publicul consumator nici de catre ecologisti, care tot lauda valentele acestui sistem, cand de fapt el produce pierderi economice mari si tarife crescute, impotriva regulilor economiei de piata si a liberei concurente, iar daca adaugam aici ca in UE sistemul national de distributie a energiei electrice este OBLIGAT sa racordeze aceste centrale, ajungem la concluzia ca lucrurile nu sunt foarte bune.

In privinta micro-hidrocentralelor nici nu mai are rost sa discutam. Sub lozinca “energiei verzi” au fost distruse vaste ecosisteme de munte, au fost defrisate mari suprafete de teren, a fost perturbat ciclul natural al apei in natura si una peste alta s-a facut foarte mult rau tocmai mediului pe care ecologisti sustin ca-l apara si totul subventionat pe banii nostri.

 

Proiectele de energie regenerabila din Romania, detalii

Solutia centralelor eoliene si solare poate fi optima la nivel local si al unei gospodarii familiale, poate fi economic sustenabila in anumite zone de pe planeta, dar in nici un caz aceste tipuri de tehnologie nu pot fi generalizate si folosite in locul celor clasice.

Solutia la poluarea din producerea energiei electrice provine, cel putin deocamdata, din trecerea centralelor pe carbune si pacura pe gaz natural, tocmai datorita poluarii foarte reduse generate de tehnologiile de ultima ora dezvoltate pentru centarele pe gaz.

Ba chiar si centralele pe carbune au devenit destul de prietenoase cu mediul datorita tehnologiei de gazeificare  a carbunelui, tehnologie care ofera o emisie de gaz cu efect de sera foarte mult redusa. Ar mai fi “injectarea “ gazelor rezultate din arderea combustibililor fosili in pamant, in campuri gazeifere si petroliere epuizate, tehnologie folosita din ce in ce mai mult in SUA.

Asadar ne mintim singuri si ingropam sute de miliarde de dolari la nivel mondial intr-un paletiv la problema poluarii, obtinand in schimb costuri foarte mari, in timp ce poluare nu este redusa deloc semnificativ, de unde rezulta ca o intreaga planeta s-a luat dupa mintile inflacarate ale unor idioti si au aruncat pe Apa Sambetei un munte de bani al caror singur rezultat este o crestere semnificativa de costuri, iar poluarea…Ei bine poluarea este bine merci, nimeni n-a deranjat-o prea tare.

 

Ca sa intelegem si mai bine, in urma cu doar cateva zile “Capital” anunta ca in perioada respectiva 1/4 din consumul de energie electrica al Romaniei era asigurat de parcurile eoliene, dar cu doar 3 luni in urma, parcurile eoliene nu numai ca nu furnizau deloc energie dar mai si consumau 0,4% din consumul national, de unde reiese inca o data impredictibilitatea si deci pretul foarte mare al unui KWh de energie eoliana instalata.

 GeorgeGMT

 

Exit mobile version