Romania Military

Enigmele Romaniei:cine suntem, noi romanii si de unde venim ?

Sunt romanii si Tara lor, o ciudatenie a istoriei? Suntem noi un neam ciudat, cu o evolutie sinuosa si cateodata neverosimila? Eu zic ca DA, suntem o enigma! Insusi faptul ca mai suntem aici si discutam in limba romana, faptul ca suntem pe teritoriul nostru, intr-o proportie destul de mare, este un miracol uimitor! Cu cat cauti mai adanc si mai atent se observa foarte multe ciudateni isi multe “miracole”.

Faimosul ”Mileniu deTacere”, perioada cuprinsa intre retragerea Aureliana si Descalecatul in Moldova si Valahia, Negru Voda, posibil Basarab I, toate aceste le-am invatat in scoala ca fiind lucruri clasice si foarte bine cunoscute, cand in realitate nici acum nu se stie daca Negru Voda si Basarab Intemeietorul sun una si aceeasi persoana…

Ni se mai spune ca in ”Mileniul de Tacere”, numit asa pentru ca nu exista documente scrise, poporul daco-roman, si-a insusit pe deplin limba latina, transformand-o in actuala limba romana, cand de fapt nu exista nici o dovada a romanizarii dacilor, ci dimpotriva!Cine sa ne fi romanizat ?!In perioada ocupatiei Imperiale, practic Limba Latina era vorbita doar de magistrati si de paturile superioare ale aristocratiei de la Roma, trupele de ocupatie nu vorbeau latina, nu preluasera religia si obicieiurile romane.Colonisti i romani, cu care se presupune ca dacii s-ar fi amestecat, sunt sublimi si magnifici dar lipsesc cu desavarsire.

Viata in Dacia era grea si foarte periculoasa!Dacii liberii atacau continuu zona Imperiala, ca doar nu s-au retras de florile marului, iar administratia romana, in principiu trebuia sa invete limba localnicilor pentru a putea sa se inteleaga cu ei! Cine isi inchipuie ca dacii invatau latina pentru a-si putea plati taxele catre Imparat este…cel putin ciudat.Deasemenea negustori care veneau din Imperiu in Dacia, trebuiau sa vorbeasca limba locului, altfel cum sa vanda sau sa cumpere.

Deasemenea ce cultura sa fii preluat dacii de la armata de ocupatie?!Soldatii romani erau profesionisti, isi construiau singuri castrele, se antrenau si luptau, asa ca ce elemente de civilzatie sa fi transmis ?!Dimpotriva, soldatii romani trebuiau sa cunoasca limba dacilor pentru a putea supravietui in aceasta zona.In privinta etnogenezei daco-romane…care cu cine ?Dacele cu soldatii romani?!In respective perioda soldatii nu aveau voie sa intemeieze familii, iar veteranii care erau lasati la vatra, aveau varste cuprinse intre 45-55 de ani.Asa ca ce familie, ce copii, ce etnogeneza?!

La fel si Armata Romana, care chipurile ar constitui factor de romanizare.Bine, bine, da care armata romana, ca in Dacia au fost mai mult trupe auxiliare, care nu vorbeau latina, aveau propria religie.Dupa vizita lui Hadrian in Dacia, 117/118, singura Legiune Romana care ramane la post este Legiune a XIII, Gemina, in rest auxiliari, care ei insisi nefiind romanizati va puteti inchipui ce latinitate ne-au transmis…

De remaracat ca in anul 204 un contingent maur a restaurant un templu inchinat unui trio de zei mauri, la Micia langa Deva…

Romania, romanii, Romanism…

Corect este sa spunem ca si numele de Dacia, era pe atunci , un simplu regionalism si nu definea intreaga populatie daca.Ceva in genul Moldova, moldoveni, astazi.Dacia era, in linii mari, zona la sud de Carpatii si dacii cei care locuiau aici.Termenul folosit cel mai des pentru a se numi pe ei insisi era……..ruman.Acest nume s-a pastrat nealterat pana la Revolutia de la 1848, cand din considerente mai mult politice, s-a hotarat sa se modernizeze, atat numele poporului cat si numele de familie ale rumanilor astfel:  din ruman, s-a transformat in ROMAN, iar numele de familie s-au impartit in trei mari familii, prin adaugarea de sufixe!

Faimosul   –ESCU, cunoscut si definitoriu pentru onomastica romaneasca,Ionescu,Popescu, etc.

–ARU, defineste meseria ancestral a familiei.Carbunaru,Untaru,Fainaru, etc.

–ANU, defineste zona geografica de unde se trage familia respectiva. Olteanu, Jianu,Movileanu,etc

Iar fata de “binefacerile “ cuceririi Imperiale este de amintit un singur cuvant.PACALA !Acest cuvant, care nu este explicat in limba noastra, in sensul ca nu i se gaseste originea, are in latina un omolog, probabil ca de acolo si provine, pacalis cu sens de “vestitor de pace”.Cata pace si prosperitate au adus romanii in Dacia se poate observa dupa sensul cuvantului in limba noastra!

Asadar suntem noi daco-romani ?! Cel mai probabil nu! Asa cum valurile migratoare nu ne-au desnationalizat intr-o mie de ani, nici Roma nu ne-a putut romaniza in 170 de ani, si poate ar fi bine sa-l credem pe Petru Maior cand spunea in “Dissertatia la Istoria pentru inceputul Romanilor in Dacia” ca “-de vrem a grai oblu, limba romana e muma cei latinesti”!

Acest articol este doar un inceput pentru o serie mai lunga, dedicata Istoriei Nationale.Toate temele cuprinse aici, si multe altele, vor fi dezvoltate si prezentate separate. Nu am pretentia ca stiu adevarul, imi exprim doar parerea, sustinuta de datele pe care le detin, insa este foarte putin probabil ca istoria noastra seaman cat de cat cu ce am invatat noi in scoala…Foarte putin probabil !

Si ca un adaus:  la mai bine de 1800 de ani de la distrugerea Daciei, romanii inca mai vorbeau aceeasi limba si aveau constiinta unitati nationale! Dupa mai bine de 1800 de ani…

-Va urma…

Exit mobile version