Romania Military

Eroii Romaniei – Intregitori de neam – Mihai Viteazul

This entry is part 4 of 16 in the series Eroii Romaniei

Intrarea Mariei Sale Mihai Voievod Viteazul, Domn al Tarii Romanesti, al Ardealului, si a toata Tara Moldovei, in Alba Iulia

6 iulie 1600

Rasfoind Istoria Romaniei nu poti sa nu remarci o uriasa discrepanta pe care istoriografia noastra o produce an dupa an, si pe care copiii o invata in scoala ca pe un adevar dincolo de orice indoiala…Bietii copii, vai mama lor de istorici!

Despre Mihai Viteazul se poate citi ca a fost un mare Voievod, care a intregit cele trei tari romane in anul 1600. Pe de alta parte se spune direct sau se poate subintelege ca desi Mihai Viteazul a fost un om important pentru neamul nostru, el nu a fost cu nimic mai mult decat un print medieval, ca atatia altii, interesat doar de puterea personala si marirea proprilor mosii si averi…

Acei istorici care sustin astfel de teze stiu tot atata istorie, cata politica si economie stiu alesii nostri. Aceeasi specie predominanta in ultimii douazeci de ani de homo-imbecilus…

Destul de multa vreme a fost numit si Mihai Patrascu pentru o prezumtiva filiatia din Patrascu Cel Bun si implicit frate al lui Petru Cercel. Realitatea este insa diferita de barfele vremii si prostia unor istorici. Mihai nu are nici-o legatura cu familia Patrascu. Mama sa Tudora este insa din neamul Cantacuzinilor, de origine greaca, fiind descrisa in epoca ca fiind o vaduva bogata si foarte frumoasa.

Nascut in anul 1558 in localitatea Piua Pietrii cronicile vremii il prezinta pe tanarul Mihai ca fiind foarte invatat in treburile negustoresti, reusind sa adune o mare avere si un mare numar de sate intr-un timp foarte scurt.Alaturi de unchiul sau Iane Cantacuzino si datorita relatilor acestuia la Curtea Otomana, Mihai incepe destul de devreme o fulminanta ascensiune pe scara ierahica si politica a vremii.

Astfel, in anul 1588, la 30 de ani, Mihai este numit banisor de Mehedinti, pentru ca doi ani mai tarziu sa fie numit Mare Stolnic, urmata de functia de Mare Postelnic in 1592. Apoi preia functia cunoscuta de noi toti cea de Ban al Craiovei in locul unchiului sau…

Asadar tanar, puternic, barbat frumos cu mare trecere la domnisoare si doamne, foarte bogat, dupa unele informatii, mai bogat decat Domnul Tarii Romanesti de atunci, cu relatii importante la Instanbul, provenit dintr-o familie bogata…o familie de care vom mai auzi in Istoria Romaniei!

Si atunci de ce a vrut viitorul mare Voievod roman, tronul Tarii Romanesti?! Pe atunci mare afacere nu era. Aproape toti domni doreau tronul cu un singur gand, si anume sa faca bani, repede si cati mai multi, prin jefuirea practic, a tarii.Toti stiau foarte bine ca domnia va fi scurta si foarte periculoasa, asadar totul mergea pe repede inainte…

Toti in afara de Mihai! De aici incolo incepe istoria cunoscuta si foarte ciudata, dupa mine, a preluarii tronului de catre cel ce va fi cunoscut pentru eternitate ca fiind primul roman, dupa Decebal, care a condus din nou Dacia Mare, viitoarea Romanie!

Asadar ce face Mihai Viteazul la varsta de 30 de ani?! Pai se duce la Constantinopol (Istanbulul de azi) si isi cumpara domnia, folosind practic intreaga avere stransa, una considerabila dealtfel, si mai mult imprumutand sume mari de bani din surse obscure. De ce face asta?! Ca sa se imbogateasca, urcand pe tronul Valahiei Negre?! Pai era deja unul dintre cei mai bogati oamenii din Tara, de ce ar fi dat o enorma avere reala, pentru una prezumtiva si cu risc fatal foarte ridicat?! De ce si iar de ce?!

Odata preluata puterea in Valahia ce face Mihai Viteazul?! Incheie aliante cu celelalte doua tari Romane, Transilvania si Moldova, iar impreuna ataca Imperiul Otoman, generand rascoale in toti Balcanii. Sarbii, bulgarii, grecii se ridica si creeaza mari probleme turcilor. O cronologie a bataliliilor Marelui Voievod nu este obiectul acestui articol, dar imediat ce preia tronul Mihai incepe atacurile imptriva otomanilor, atragand de partea Sa si pe moldoveni si ardeleni. Ce mai face Mihai?! Aici apare in scena Familia Buzescu, una dintre cele mai bogate si influente familii romanesti din acea perioada. In mod sigur urcare pe tron a lui Mihai are legatura cu Buzestii. Desi nu este foarte clar cum, fratii Buzescu au fost cu Domnitorul dinaintea proclamarii domniei. Cel mai bun exemplu este ca dupa obtinerea tronului Stroe Buzescu este trimis in tara ca loctiitor al sau, iar ceilalti doi frati pregateau inscaunarea Sa.

                                                                 Alba Iulia

Legatura dintre Mihai Viteazul si Buzesti se intinde pe intreaga domnie si este extreme de interesanta. Practic Mihai s-a bazat pe Buzestii si in razboaie si in diplomatie si strangerea de informatii. Acest tandem Mihai Viteazul-Buzesti apare brusc, la fel ca Domnia lui Mihai in Kara lflak (Valahia Neagra). Fara nici o legatura cu tronul, nici inainte, nici dupa moartea Sa, Mihai a urcat rapid si inexplicabil sprea Domnie avand, se pare extrem de clar, ca obiectiv principal revenirea romanilor (pe atunci rumani) in granitele de dinainte de infrangerea Daciei…Daca o astfel de idee vi se poate parea ciudata…mergem mai departe.

Dupa urcarea pe tron si stabilirea aliantelor cu celelalte doua tari romane, dupa atacul asupra teritorilor otomane de la sud de Dunare, Mihai incearca pornirea unei razmerite generalizate in Rumelia (partea europeana a Imperiului Otoman). Reusita partial, ne putem intreba ce avea in minte Voievodul cu aceasta revolta si ce spera sa obtina? Distrugerea Imperiului Otoman?! Foarte putin probabila o astfel de intentie. Pe atunci otomanii erau super-puterea vremii si o rascoala, chiar puternica, in zona europeana a imperiului nu i-ar fi dat peste cap! DAR…i-ar fi putut bloca o anumita perioada de timp, 2-3 ani, suficienti pentru ca Mihai sa-si duca planurile la indeplinire.

Sa nu uitam ca principalele lui obiective in campania sud-dunareana au fost cetatile turcesti de pe malul Dunarii, adica a capetelor de pod. Se pare ca avea nevoie de timp, mult timp. In mod practic se dorea asigurarea spatelui frontului pentru ca apoi intreaga forta valaha sa se indrepte spre nord. Inca din 1957 Mihai Viteazul avea in plan ocuparea Moldovei si doar Polonia ii statea in cale.

Astfel pe 5 octombrie 1599 Mihai si trupele valahe patrund in Ardeal pe doua aliniamente, prin Pasul Buzaului Mihai si prin Valea Oltului fratii Buzesti. Dupa batalia de la Selimbar, Mihai Viteazul patrunde in cetatea Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599, iar in primavara anului 1600 Armata condusa de Voievod patrunde prin pasul Oituz si dupa cateva ciocniri nu foarte importante…Moldova revine in granitele firesti ale Daciei dupa 1325 de ani !

Dacia…1325 de ani de umilinte, durere si chinuri! Cine a fost omul care pe 9 august 1601 langa Turda a fost ucis pe la spate, I s-a taiat capul si trupul i-a fost batjocorit?! Trei zile corpul Voievodului a zacut pe marginea drumului si caini rupeau din el. De ce l-au urat atat de mult ?!

A fost Mihai Viteazul un simplu voievod al unei tari romane, unul dintre cei multi manati doar de interese personale si ambitii?! A fost un aventurier care s-a miscat in contratimp, incercand doar sa-si faca un mic imperiu?! Dupa moarte Voievodului , tronul Tarii Romanesti i-a fost oferit unuia din Buzesti si anume lui Preda…insa acesta a refuzat si l-a sprijinit pe ultimul Basarab care a urcat pe tronul Valahiei, Radu Serban Basarab!

Mihai Viteazul a fost diferit de ceilalti pretendenti la tron. A devenit foarte bogat intr-un timp extrem de scurt, avea cele mai inalte relatii posibile, era tanar si sanatos. Inaltat din neant, alaturi de Buzesti, se pare ca a avut un singur gand inca de dinaintea preluari Scaunului Domnesc, si anume Unirea Teritoriilor Romanesti in vechea matca dacica. Atacul neprovocat asupra turcilor si razmeritele aprinse in Balcani, pentru a avea spatele liber, apoi intrarea in Ardeal si Moldova.

Oricum am privi lucrurile, asta pare plan bine pus la punct si nu o ciudatenie istorica sau o simpla intamplare. Evenimentele au fost atent dirijate si create de binomul Mihai-Buzesti si nu a fost doar o conjunctura favorabila. Si sa nu uitam ca intre Mihai si Frati au izbucnit neintelegeri mari, odata cu unirea in privinta administrarii tarii. Buzesti vroiau, conform planului se pare, ca nobili unguri si o parte din cei moldoveni, sa dispara, pentru a putea controla eficient politica si resursele interne. Mihai a sovait…si a platit cu viata si cu tara pentru asta, dar din informatile vremii rezulta destul de clar ca Buzestii insistau sa respecte un anumit plan anterior unirii…

Asadar cine a fost de fapt Mihai Vitazul si care au fost in realitate planurile sale?! Cel mai probabil domnia peste toate cele trei tari romane a fost de la inceput in planul de preluare a tronului muntean.

Cine a fost de fapt Mihai si cine a fost in spatele acestei incercari esuate putem doar specula. In afara de Fratii Buzesti pe langa Domnitor au mai fost si altii, mai putin cunoscuti dar la fel de importanti si la fel de decisi in realizarea acestui plan: Paharnicul Lupu din zona Rovinari, Stoichita Rioseanu din Copaceni, Mihai Bengescu din Bengesti, Barbu Cluceru din Dragoieni, si multi alti. Trebuie remarcat ca toti cei enumerate mai sus sunt olteni din zona Gorjului. Se pare ca nucleul de baza al acestei” conspiratii” s-a format in Oltenia.

Desi istoria il prezinta doar pe Mihai ca fiind marele unificator al Tarilor Romane, realitatea arata ca de fapt , la baza acestei realizari a stat un grup important de boierii olteni, oamenii foarte bine instruiti si cu minte limpede. Practic anul 1600 este o realizare de grup, avandu-l ca proeminent lider pe Mihai Viteazul!

La trecerea trupelor in Ardeal se remarca ca acestea erau preponderant din zona Olteniei, Fratii Buzesti si Banul Undrea au trecut prin Valea Oltului si Turnu Rosu cu ostile Craiovei si ale Jiului…Astfel cu cat aprofundezi mai mult domnia luminata a acestui Viteaz se remarca o ciudata coagulare de eforturi in zona Olteniei. Ridicarea asa de brusca a lui Mihai se datoreaza, poate, unei sustineri foarte inchegate cu un scop clar. De ce a fost Mihai lider al acestei incercari de unificare?! Pai calitati, slava Domnului avea. Ba daca esti carcotas te poti intreba daca cumva nu a fost inadins pregatit pentru domnie…

Mai trebuie amintit aici inca un lucru…mai deosebit. In timpul domniei sale, toate actele cancelariei domnesti au fost emise in LIMBA ROMANA, considerata pe atunci limba prostimii. Mai mult decat atat, pe diplomele emise de Domnitor, apare tricolorul romanesc, sub forma celor trei culori, rosu, galben si albastru…

In mod clar domnia tanarului Ban al Craiovei a avut ca scop unirea romanilor in granitele Daciei, si promovarea limbii romane ca un factor de apropiere si unire a tuturor sub un singur steag!

Stiu ca suna a conspiratie, dar nu trebuie sa ma credeti pe mine. Cititi voi insiva despre domnia acestui naucitor roman, despre auspiciile si conditiile in care Mihai a preluat puterea si apoi puneti cateva intrebari simple!

Cine si de unde a aparut acest om? Cine si de ce l-a sustinut? Cine i-a imprumutat sume enorme de bani la Istanbul, de ce toata Oltenia a fost de partea Sa, si de ce s-a bazat, aproape exclusiv pe olteni!?

Cum a putut un tanar necunoscut, fara descendenta voievodala sa devina in cativa ani atat de bogat, sa stranga atat de multi oamenii de vaza langa el, si mai ales, de ce a riscat totul, cand avea deja tot ce-si putea dori?! De ce dupa disparitia Sa nici un descendent nu a revendicat tronul? De ce dupa moartea Voievodului Familia Buzescu s-a retras din viata publica? Pentru ca, cu exceptia sustinerii lui Radu Serban Basarab, Buzestii nu mai apar asa de proeminent in istoria noastra!

De un lucru insa sunt absolut sigur! Daca Mihai nu se ridica atunci si nu realiza Unirea…astazi Romania nu mai exista…Chiar daca a durat doar cateva luni, simbolul Alba Iulia a fost si este si acum predominant in viziunea noastra asupra Tarilor Romane. La Marea Unire din 1918, Alba Iulia, pe atunci un oras nu foarte important, a fost ales ca Orasul Unirii, iar numele Marelui Mihai era pe buzele tuturor. A fost probabil un omagiu si o inclinare a capului tuturor romanilor in fata celui care, poate, a fost intemeietorul de facto al Noii Dacii, al Romaniei Mari si totodata salvatorul Romniei si limbii romane, INTREGITORUL DACIEI, primul dac/ruman/roman, care a urcat pe tronul Daciei intregi dupa Decebal…

Si poate nu intamplator si-au numit romanii cea mai prestigioasa decoratie pe timp de razboi…Ordinul Mihai Viteazul!

Capul Mariei Sale a fost ingropat la Manastirea Dealu, de catre precredinciosul sau ostean Radu Buzescu…

         Monument ridicat la mormantul lui Mihai Viteazul in anul 1977!

Series Navigation<< Eroii Romaniei -enigme, Katyn-ul romanescEroii Romaniei : august 1968… >>
Exit mobile version