Romania Military

Extrase din cuvantarea lu’ nea Mihnea Motoc

Acu’ hai sa vedem ce zice nea ministrul nostru intru apararea fruntarilor, sigurantei, poporului, etc roman si romanesti.

Cica avem noi, asa ar zice Johannis autistu’, un mega-proiect de inzestrare a Armatei Romane! Apai daca n-ar fi de ras, ar fi de plans! Si acum haideti sa vedem mega-proiectu’!

Principalele declaratii ale ministrului apararii, Mihnea Motoc:

– La Varsovia a fost posibila o evaluare realista a amenintarilor cu care ne confruntam de la Est.

RoMilitary – Adica pana la „evaluare” nu stia lumea ca Rusia este in est, vine spre vest si a intrat deja in Ucraina, Crimeea si prin Trasnistria?! Bine fratilor ca „ne-am evaluat” ca altfel ne invadau ivanii si fara evaluare nu stia nimieni…

– Agenda politica internationala va comporta o multitudine de crize, ca atare e nevoie ca sa fie mentinut focusul ce a permis conturarea unei prezente aliate pe flancul estic.

RoMilitary – Bla, bla, bla…

– Romania va fi natiune cadru pentru o bridaga multinationala.

RoMilitary – „Natiune cadru” adica noi punem grosu’, ailalti mai simbolic, asa.

– Nu cred ca sunt potrivite comparatiile intre masurile ce implica Romania si masurile ce implica tarile de la Marea Baltica. Fiecare a obtinut ce avea nevoie din punct de vedere al securitatii proprii si zonale.

RoMilitary –  Intrebare: ce se aplica prin tarile baltice vedem cu ochiul liber, ce se aplica in Romania nu vedem de loc. Asadar ce se aplica?!

– Operationalizarea deplina a obiectivelor va fi in anul 2017.

RoMilitary – Bla, bla, bla…

– Trei planuri de actiune: un plan la nivel NATO, un plan – negocierile cu aliatii nostri capabili si disponibili sa participe in Romania, planul implementarii interne.

RoMilitary – Cipr-cirip, cirip-  cirip, adica vorbe, vorbe, absolut nimic concret

– Planul NATO: mai sunt cateva etape de parcurs – atat componentele maritima si aeriana de la Marea Neagra, cat si comandamentul multinational de divizie acordat Poloniei se discuta in continuare, trebuie finalizate spre finalul lunii septembrie

RoMilitary – care componenta navala bre?! Americanii care-si carutesc cate o nava din cand in cand pe aici?! Si care componenta aeriana?!

– Nu e deloc exclus ca unele aspecte sa fie rulate si la ministeriala Apararii NATO din 2017

RoMilitary – Adicalea nu ne-au dat dar noi, barbati adevarati, promitem sa mai intindem manuta odata, poate- poate.

– Despre brigada multinationala: sunt semnale clare de interes din partea a cel putin sase aliati. Polonia si Bulgaria sunt deja publice. Patru alti aliati – discutiile sunt foarte serioase, au exprimat un interes clar si o disponibilitate de principiu. Altii au scadente electorale in perioada imediat urmatoare.

RoMilitary – Puteti sa ma-njurati dar eu nu cred ca in Romania vor veni trupe ale unor tari importante in Alianta. Polonezii nu vin la noi, noi facem un schimb cu ei: ei o companie la noi, noi o companie si ceva la ei. Bulgarii – la cat de panarame s-au aratat poa’ sa spuie orice, cine-i nebunul sa-i mai si creada. In rest poate Albania, Luxemburgul, Ungaria si Islanda cu doua pescadoare de calcan 🙂 .

– De evidentiat maniera in care se va contura contributia SUA: elemente din brigada mecanizata suplimentara dizlocata in 2017 vor participa la activitati in cadrul NATO

RoMilitary – noroc cu pomana americana

– Romania este foarte bine pozitionata pentru a lucra cu o asemenea contributie suplimentara a SUA; avem deja prezenta militara americana permanenta si rotationala la Mihail Kogalniceanu. Avem o chimie interpersonala foarte avansata cu militarii americani, dupa cum a aratat-o si exercitiul multinational de ieri

RoMilitary – Adica americanii de la Kogalniceanu sunt bine pozitionati sa mai primeasca si alti americani. Noi n-avem nici un merit ca mai vin yankei.

– Va exista un grup de lucru la nivelul presedintiei, cu reprezentanti ai guvernului si ministerelor

– 55 de sarcini la MApN. Nu toate sunt strict militare, unele sunt financiare, altele de dezvoltare a infrastructurii

– Am inaintat deja la NATO si la unii aliati concretizari ale conceptelor; lucram pentru a prezenta aceste idei ale Romaniei

Sesiune intrebari:

Intrebare: Brigada multinationala, celelalte 4 tari sint tot din flancul estic sau si din vest? Unde va fi amplasata brigada? Care e stadiul de modernizare a fregatelor?

Mihnea Motoc: Discutiile pentru brigada multinationala sunt cu aliati pe care ii puteti identifica dupa potentialul de a participa la brigada. Sunt cei care au disponibilitati.

RoMilitary – A se citi aliatii care, intr-un final, se vor milostivi de rugamintile noastre.

Se va aseza pe un pivot al unei brigazi romanesti existente, nu pot spune unde se afla. Ea exista, e la un nivel de pregatire foarte ridicat si echipata cu tehnica moderna de lupta. Nivelul ei de incadrare este de peste 3.000 de militari, Va poate da un ordin de marime.

RoMilitary – Cum adica nu poate sa spuna unde se afla?! Dar ce-i secreta pozitionarea geografica a unei amarate de brigazi?! Si de unde echipare moderna?!

– Am sesizat un interes crescut fata de sudul flancului estic; initiativele cele mai elaborate sunt ale Romaniei. E un interes in crestere fata de Romania. Veti vedea o multinationalitate reala a acestei brigazi

RoMilitary – Eu nu cred ca vom vedea…

– Despre fregate: Procedura de atribuire a lucrarilor de modernizare e destul de avansata. La 18 iulie s-a incheiat depunerea ofertelor, acum examinam ofertele celor 4 candidati, printre care si un consortiu turco-roman. Vom avea un rezultat spre finalul verii.

RoMilitary – Toate sursele noastre sustin ca doar turcii au opus pe masa o oferta.

Intrebare: Care sunt tarile care vor trimite trupe pentru brigada multinationala?

Mihnea Motoc: Nu m-as hazarda sa spun acum numele lor. Turcia are o afiliere cu o mare unitate la Comandamentul multinational de divizie

RoMilitary – Pai bietul om nu stie, inca cauta…indurare.

Reporter: Dupa summit, Iohannis a spus ca avem planuri ambitioase si un megaprogram de inzestrare a armatei

Mihnea Motoc: Programul e conturat prin programul Armata pana in 2027, pornind de la ipoteza ca vom avea asigurat 2% din PIB. Anul acesta: modernizarea celor 2 fregate, continuam programul avion multirol – receptionam in septembrie un prim lot de F16, pregatim achizitii viitoare pentru corvete multirol.

La fortele terestre: transportor blindat de trupe, autoturisme 4×4. Vrem ca o parte a productiei sa fie in Romania. Vrem dotarea cu sisteme de comunicatii si informatica

RoMilitary – Asadar avem: „ipoteza” cu 2%, fregatele cu turcii, F 16A/B 12 bucati operationale mai spre 2018 vara, inca 12 F 16 A/B mai spre 2018-2019, o achizitie (evaluata la un miliard de euro) pentru corvete, transportorul blindat, ceva 4×4 si ceva sisteme informatice.

Si asta ar fi „mega-programul” romanesc de dotare al armatei. Pai nene, polacii dau 5 miliarde de euro numa’ pe sisteme Patriot si nu mai dau cu caciula de pamant cu „mega-programe” si alte autisme tipice deja prostului de Johannis.

Daca e sa ne uitam si pe recent aparuta analiza despre situatia NATO la Marea Neagra a distinsilor specialisti Janusz Bugajski si Peter Doran, se mai desprind cateva informatii, care insa nu ne-au fost comunicate de reprezentantii statului roman, dar probabil au fost promise la intalnirile NATO:

1.) Marina romana se va dota cu un sistem modern de baterii de coasta cu rachete antinava si cu nave de atac rapid, pana in 2025;

2.) US Navy aloca anual 5 mil.$ suplimentari pentru sprijinul exercitiilor la M. Neagra;

3.) US Air Force a aloca anual 4 mil.$ suplimentari catre Romania si Bulgaria pentru participarea la exercitii aeriene comune si stocarea de munitii la bazele din Bulgaria (Graf Ignatievo) si Romania (Campia Turzii), precum si 12 aparate de lupta si 4 de transport impreuna cu 300 de militari;

4.) USMC Black Sea Rotational Force va aloca suplimentar 17,9 mil.$ anual pentru extinderea domeniului misiunilor alaturi de partenerii bulgari (baza aeriana NovoSelo) si romani (baza aeriana M. Kogalniceanu)

5.) Cei doi analisti se indoiesc si ei de capacitatea Romaniei in 2017 de a atinge 2% din PIB pentru aparare, in contextul unor serioase constrangeri bugetare.

6.) Presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat in aprilie 2016 interesul pentru o brigada comuna bulgaro-romano-ucraineana, pe modelul celei mixte existente din 2008, polono-lituaniano-ucrainene.

 

GeorgeGMT

P.S. Scuze sincere celor cu adevarat autisti, majoritatea lor fiind probabil mai capabili sa gestioneze astfel de situatii decat „organele competente ale statului roman” actual.

Sursa: Radu Tudor.ro

Exit mobile version