Romania Military

F 16 versus Gripen

Desi probabil toate argumentele in favoarea unuia sau altuia dintre competitori, s-au scris si discutat de „n” ori, si desi sansele F 16 in Romania sunt ceva mai mici decat par, la prima vedere, este un subiect care nu trebuie uitat. Prea multe depind de noul multirol al RoAF! Asa ca sa ne mai uitam odata!

In coltul din nord-vest, in culori galben-albastre, blond, inalt si foarte zvelt,vorbind o limba imposibila…….Gripeeeeeeeen    E/F!

   SAAB  Gripen in uniforma romaneasca! Poza este un pic….modificata

Provenit ditr-o familie nobila si foarte respectata, SAAB, cu parinti campioni, SAAB 35 Draken si SAAB 37 Viggen, Gripen are avantajul unui design mai nou decat F 16, fiind gandit sa lupte si sa supravietuiasca in conditii grele de lupta si in inferioritate aeriana.

Proiectat in perioada Razboiului Rece, pentru lupta cu Uniunea Sovietica si imensa sa Forta Aeriana, Gripen-ul a fost de la inceput gandit in rol de „haiduc”! Pentru perioade limitate de timp aparatul poate fi operat de un numar extrem de redus de mecanici, avand si posibilitatea de a opera piste si facilitati mai modeste.

Foarte versatil, a fost gandit pentru rolul de multirol avansat, capabil sa hartuiasca si sa provoace pierderi mari, unei eventuale invazii sovietice in Scandinavia…

Dezavantaje, fata de F 16:  -in varianta C/D, raza mai mica si capacitatea de incarcare mai redusa.Aceste lucruri vor fi remediate in cazul construirii variantei E/F, sau mai cunoscut Gripen NG.

Avantaje in fata F 16:  -costul/ora de zbor mai scazut.In oferta pentru Romania, este estimat un cost cu ora de zbor(in regim de superioritate aeriana, de 5000$)

-oferta SAAB de a asigura acces total la avion, inclusiv coduri-sursa, si posibilitatea de a integra orice dorim si cu orice producator. Radare, soft-uri, armament, etc…

-modalitatea de plata.Suedia ofera credit-furnizor cu dobanda foarte mica, perioada de gratie si plata ratelor se va face in functie de crestere/scaderea economiei romanesti

-posibilitatea industriei romanesti de a intra in parteneriat cu SAAB, si posibilitatea ca o parte importanta a avionului sa fie construita in Romania.

– offset-ul. SAAB a promis un offset extrem de consistent in zone ale economiei generatoare de crestere economica solida si sustenabila, deasemenea generarea de locuri de munca intr-un numar important. In Ungaria doar pentru 14 aparate s-au creat 6000 de noi locuri de munca in industrie nationala.

-posibilitatea ca industria romaneasca din zona aviatiei sa nu moara si poate chiar posibilitatea de a construi in parteneriat noul LCA, IAR XT.

                         IAR-XT, posibilul rezultat pozitiv dintre SAAB aero si RoAF…

sursa: madmax

In coltul de Vest, peste mari mai multe si un ocean, in culori alb-albastre-rosii…si vorbind o limba cu care englezii nu se prea mandresc, vine F 16 Fighting Falcooooon…nu stim ce varianta!

                                                    F 16 inrolat in RoAF

Provenit si el dintr-o familie foarte nobila si foarte plina de medali, cu un palmares si o experienta unica printre semenii sai, Falconul este insa foarte aproape de  pensie!Mai batran decat challenger-ul sau, F 16 are enormul avantaj al stramosilor sai si ai actualei sale familii.

Provenit din randul celei mai mari puteri militare si economice din lume, are atuu-uri imposibil da atins de orice contracandidat. Cel mai bun exemplu al fortei economiei si politicii americane poate fi Polonia si fantasticul sau program F 16, cu offset cu tot…Intradevar fantastic! Dar, din pacate, pentru noi se aplica o alta masura, vremurile sunt altele, iar americanii nu prea accepta sa ne finanteze achizitia, nici sh , nici noi, asa ca…

Or avea si ei problemele lor, criza lor, pe Obama lor….

Asadar e clar casatoria dintre, RoAF si unul dintre pretendenti, nu va fi din dragoste curata, ci va fi una din inters…de ambele parti! De ce cred ca acum Gripen are sanse mai mari decat F 16?! Pai foarte simplu. Daca SAAB nu gaseste un client serios, pentru avionul sau, productia variantei E/F, NG adica, este foarte serios pusa sub semnul intrebarii. Suedia, ori nu mai poate, ori nu mai crede ca merita, nu mai este dispusa sa suporte dezvoltarea unei noi variante, doar pentru uzul sau intern si eventuala vanzare la export a cateorva zeci de bucati.

In cazul in care SAAB-ul nu va gasi clienti mari, este foarte posibil,  in viitorul destul de apropiat, sa fie obligat sa renunte la statutul, foarte exclusivist de altfel, de producator independent de avioane de lupta si sa fie fortat sa intre in parteneriate gen F 35.

Asa ca batalia pentru multirolul romanesc, si prin ricoseu , pentru piata bulgara si croata, s-ar putea sa fie decisiva pentru compania suedeza.

Asadar ar putea fi o „casatorie” aranjata, din interes, intre o tanara frumoasa, dar saraca(RoAF) si un suedez bogat, dar cam urat. Acum nu vreau sa fiu inteles gresit! Gripen-ul nu este deloc urat, dar cum nu prea il cumpara nimeni…sa zicem ca s-ar califica pentru ipostaza imaginata mai sus…

Cum si noi si ei suntem disperati, ar putea iesi una dintre cele mai bune afaceri, atat pentru Romania cat si pentru Suedia. Ambele tari si industrile lor aviatice, ar putea sa supravietuiasca si poate chiar sa prospere…

Nu putem decat spera ca, in final, Romania va alege cu gandul la viitorul Aviatiei Militare Romane si vom avea, in curand un raspuns, la intrebarea: „Care va fi noul avion multirol al FAR ?”

Articole pe aceeasi tema aici:http://rumaniamilitary.wordpress.com/2011/07/05/saab-gripen-oferta-economica-prinde-contur/;  http://rumaniamilitary.wordpress.com/2011/07/02/gripen-ala-micu-al-lui-saab-revine-in-forta/

Exit mobile version