Romania Military

FGFA marul discordiei intre Rusia si India

bilde (1)

Problemele in programul FGFA dintre India si Rusia au ramas marul discordiei si in timpul discutilor la nivel inalt dintre Vladimir Putin si premierul indian Narendra Modi. Practic indienii continua sa se planga ca nu se respecta acordul initial prin care cele doua tari ar fi trebuti sa imparta in proportii egale dezvoltarea noului avion si de asemenea partea indiana se plange ca este foarte departe de integrarea industriala a tehnologiei dezvoltate.

In loc de 50%/50% indienii abia daca ating pragul de 18% iar in viitor nu se intrevad sanse prea bune pentru remedierea situatiei. Rusia pe de alta parte incerca sa explice ca vina apartine in mod destul de exclusiv indienilor care nu sunt capabili sa integreze noua tehnologie.

Vladir Putin pe de alta parte a incercat sa ofere o oarecare compensatie prin anuntul ca tara sa este gata sa deschida in India o fabrica de elicoptere pentru fabricarea locala – nu stim daca va fi asamblare sau si fabricare locala – pentru programul indian de dotare cu un nou elicopter mediu utilitar, program pe care New Delhi il doreste realizat in tara pentru inlocuirea aeronavelor Cheetah si Chetak.

Necesarul Indiei este de 440 de elicoptere, Rusia incercand prin aceasta oferta impuscarea a doi iepuri dintr-un singur foc: castigarea contractului pentru aeronave si momirea hindusilor cu transferul de tehnologie pentru Ka 226, in locul FGFA, cel putin deocamdata.

Vizita presedintelui Vladimir Putin in India face parte dintr-un turneu mai amplu prin care Rusia inceraca gasirea unui debuseu in fata masurilor de “carantina” economica la care este supusa de SUA/UE.

In lumina ultimelor sanctiuni anuntate de Statle Unite si Canada problema stringenta pentru Moscova pare a fi nevoie de valuta forte, mai ales pe zona capitalului necesar marilor sale companii. Rosnef sau Gazprom par gigantice si foarte solide dar in realitate, ca de altfel si multe alte companii rusesti din zona explotarii resurselor minerale, acestea depind foarte mult de liniile de credit prin bancile occidentale, pentru simplu fapt ca nici bancile rusesti nici cele doua companii-mamut nu au forta financiara necesara pentru a se autosustine si nici tehnologia moderna pentru prsopectare si punere in explotare a noi campuri petroliere si gazeifere.

Astfel Rusia incerca marea cu degetul si merge in Asia dupa capital si poate noi piete de desfacere desi India nu are nici pe departe o piata interna care sa poata inghiti prea multe resurse rusesti, datorita in principal puterii de cumparare foarte reduse. Pe de alta parte pretul titeiului este acelsi in India sau in Ropmania, New Delhi fiind probabil extrem de incantata fata de noile preturi de pe piata hidrocarburilor…

 GeorgeGMT

 

 

Exit mobile version