Romania Military

G6-52 Rhino si RWG-52

 

G6 Rhino, originalul

G6-52 Rhino… este noua versiune cu teava alungita la 52 de calibre (fata de doar 45 la G6 Rhino) si bataie extinsa a „rinocerului” din Africa de Sud, capabil sa traga in mod MRSI si sa loveasca la o distanta de 73km folosind noua munitie Denel M9703A1 V-LAP.

Si acum un pic de publicitate G6-52:

.

Daca G6-52 este aparut in 2003, are distanta de tragere si cadenta crescuta fata de varianta initiala G6, versiunea G6-52L beneficiaza in plus de incarcare complet automatizata a munitiei, in versiunea standard NATO cu camera de 23 litri putand trimite proiectile V-LAP Denel (asistate de motor racheta) la 58km, in timp ce raza maxima cu proiectile explozive standard este de 33km. Tragerea este asistata de un sistem de control automatizat, putand trage primul proiectil dupa doar 60 de secunde din momentul opririi din deplasare dar si parasi pozitia de tragere in 30 de secunde de la ultimul proiectil tras.

Refacerea stocului de munitie cu alimentare semiautomata, prin 2 usi dotate cu brat de incarcare si aflate in spatele turelei, din vehiculul logistic sau gramada aflata pe sol se face in 10 minute.

G6-52 expus

Sasiul Land Systems OMC 6×6 protejat cu placi de otel asigura protectia frontala pentru proiectile pana la cal. 14,5mm penetrant iar pentru restul directiilor pana la 7,62mm penetrant, in timp ce dedesubt rezista la explozii de mine antitanc de tip TM46 si ramane operational. Se adauga protectia la explozii, cea NBC si cea automata la incendii iar accesul rapid in compartimentul de lupta se face printr-o usa in spatele sasiului, turela avand si doua usi laterale. Locul soferului este prevazut cu 3 parbrize blindate, cel frontal putand fi obturat cu o placa de blindaj culisanta, caz in care sofatul se face pe baza unui periscop.

Masa vehiculului urca la 49 de tone si este propulsat de un motor diesel de 525CP plasat in partea centrala, ceea ce ii permite viteze de maxim 70km/h, avand si un sistem de umflare din mers a pneurilor dotate cu insertii ce confera rezistenta in caz de pana.

Recent a aparut si o versiune in colaborare cu Rheinmetall, un hibrid intre sasiul G6 si turela automatizata a PZH2000, o varianta de modul AGM (Artillery Gun Module), varianta denumita Rheinmetall RWG-52 (RTG-52): Rheinmetall Wheeled Gun.

Rheinmetall RWG-52 (RTG-52)

RWG-52 foloseste nu doar turela AGM ci si tunul standard Rheinmetall L/52 155mm al PZH-2000, versiunea standard NATO cu camera proiectiulului de 23 litri, capabil sa loveasca cu o cadenta de pana la 6 lovituri/minut (asigurata de un sistem de autoincarcare) cu munitie standard ERFB-M1 la distante de 31km , cu munitie ERFB „base-bleed” la 42km si cu munitie VLAP (cu motor racheta) la 52km. Sistemul poate asigura foc sustinut timp de o ora, tragand 75 lovituri, la o cadenta de 1,25 lovituri/minut.

De retinut ca in versiunea de baza, modulul AGM cantareste doar 12,5 tone. KMW ofera modul AGM automatizat la cheie (autoloader, computer balistic, radar de tragere, soft) care poate fi transplantat pe diverse sasiuri pe roti sau senile – solutie mai ieftina decat PzH2000. Denel/Rheinmetall ofera in parteneriat si modulul de artilerie al G-6 Rhino transplantabil pe diverse sasiuri.

Pentru aparare proprie, G6 este echipat cu 8 lansatoare de grenade fumigene cal. 81mm iar cupola comandantului poate primi o mitraliera cal. 7,62mm sau 12,7mm.

Nu inteleg de ce MApN tine cu dintii de o solutie de artilerie autopropulsata pe senile, cand exista solutii pe roti mai ieftine si mai usor de operat, inclusiv indigenul ATROM/ATMOS.

 

Marius Zgureanu

Surse:

http://www.military-today.com/artillery/g6_52.htm

http://www.armyrecognition.com/germany_german_army_artillery_vehicles_systems_uk/rwg-52_rtg-52_wheeled_self-propelled_howitzer_155m_l/52_technical_data_sheet_specifications_pictures.html

 

Exit mobile version