Romania Military

General de divizie Artur Phleps

M-am gandit mult daca sa scriu acest articol sau nu, daca sa vi-l prezint si pe generalul Phleps sau nu. Tin sa mentionez din start ca nu fac o apologie generalului Phleps ci doar raman credincios unui principiu care mi-a fost introdus cu tolcerul in cap in perioada studiilor: Istoria este formata din lumina si umbra, depasind o istorie-povestire la nivelul clasei a 8-a, trebuie sa acceptam istoria asa cum este, cu foarte multe greseli dar in egala masura reusite, astfel incat ce-i gresit sa nu mai repetam, iar ceea ce a fost un succes sa-l sarbatorim asa cum se cuvine. Ca sa rezum, istoria este compusa si din batalia de la Turtucaia dar si din batalia de la Marasti. Pe langa acest fapt istoria mai este compusa si din deciziile oamenilor nostri de stat, decizii care au fost unele bune si altele rele. Nu oculta mondiala, puterile straine si telepatia ne plaseaza intr-un pol sau altul al trecutului sau al prezentului, ci deciziile noastre asumate.

V-am prezentat atatia ofiteri de exceptie, este de datoria mea sa va prezint inca un ofiter remarcabil profesional dar care a gresit fundamental la sfarsitul carierei sale. Tot un militar mi-a spus ca succesul nu necesita explicatii si nici greseala justificari.

Povestea generalului Phleps este un testament al faptului ca militarul, oricat de abil ar fi, daca slujeste un regim diabolic, isi pateaza onoarea. Trebuie de asemenea mentionat faptul ca generalul nu a exprimat niciodata o opinie politica iar acest lucru pus in contextul articolului ne ajuta sa intelegem mai bine acesta personalitate.

Asadar vom trece in revista noastra de front pe capitanul K.u.k din Biertan, Artur Phleps, generalul de divizie roman Arthur Phleps si din pacate Obergrupenführerul SS (generalul corp de armata echivalent in perioada respectiva) Artur Phleps.

Din start am sa mentionez mai intai de toate ca generalul Phleps a fost executat la Arad in 1944 iar la Nüremberg s-au plasat asupra sa acuzatii de crime impotriva umanitatii alaturi de comanda structurii din care a facut parte spre sfarsitul vietii. Fiind la momentul respectiv decedat nu s-a procedat mai departe.

Povestea lui Artur Gustav Martin Phleps incepe in localitatea Biertan din apropierarea Sibiului in anul 1881 din parinti instariti de origine saseasca si romana. Tatal sau a fost medic iar mama fiica unui mestesugar. Tanarul Artur este atras de mic de cariera militara si dupa finalizarea studiilor la Sibiu, el urmeaza cursurile scolii militare din Pressburg (Bratislava), cea mai grea arma, vanatori de munte. Ulterior este admis si la celebra academie militara Tereziana din Viena. Este desigur repartizat la aceasta arma in muntii Tirol, la batalionul de Vanatori de munte Imperiali (Kaiserjäger) in preajma anului 1901. Desi specialist in lupta in conditii de munte, el se specializeaza si pe logistica specifica unitatilor de munte.

La inceputul razboiului capitanul Phleps a luat parte la luptele din Galitia inregistrand succese notabile in luptele cu unitatile imperiale rusesti. Ulterior devine logistician al armatei germane, fiind transferat in cadrul acesteia. Este decorat pentru seviciile sale cu medalia germana Crucea de fier. Sfarsitul razboiului il prinde pe locotenent colonelul Phleps comandant al intreg frontului alpin din Tirol, o functie detinuta in mod normal de un general cu doua sau trei stele.

Colonelul Artur Phleps

Dupa finalul razboiului Arthur Phleps s-a intors la Biertan si a devenit comandantul garzilor sasesti din Transilvania devenind parte integrata a Armatei Romane. In acesta postura lt-colonelul Phleps a actionat decisiv impotriva extremistului Bella Kun chiar ignorand ordinele comandatilor sai. Desi operatiunea militara prin care a respins atacurile unitatilor maghiare a fost un succes, Phleps a fost adus in fata instantei militare. In urma procedurilor specifice si cercetarii s-a clarificat faptul ca prin actiunea sa nu doar a respins atacul ci a salvat vietile mai multor militari din mai multe unitati romanesti si a unor civili. Instanta militara l-a eliberat iar pentru merit a fost avansat la exceptional la gradul de colonel. Pasiunea sa pentru razboi montan si logistica i-a adus o functie de profesor la Academia Militara denumita la vremea respectiva Scoala Superioara de Resboiu, Artur Phleps redactand primul manual modern de logistica militara, manual care devine carte de baza la academie in acea vreme. Alaturi de generalul Hanzu, parintele vanatorilor de munte romani, Phleps organizeaza si eficientizeaza aceste unitati. Este numit la comanda brigazii 1 Vanatori de munte si este avansat la gradul de general de brigada.

General de divizie

Anii 1930 aduc generalului Phleps imaginea unui strateg deosebit in randurile armatei romane si profesor la „Scoala Superioara de Razboiu”. Refuza categoric orice propunere pentru functii publice altele dacat cele militare. Accepta insa numirea in functia de consilier al Regelui pe probleme militare si din aceasta functie vede in detaliu situatia armatei regale romane.

Atipic pentru un militar el critica public din pozitia de general activ politicile de aparare si subfinantarea cronica a armatei. De asemnea critica pe Carol al II-lea strict legat de functia sa de comandant suprem al armatei, armata atat de prost inzestrata la vremea respectiva incat, in orice conflict ar fi angajata, ar suferi uriase pierderi conform evaluarii generalului Phleps. De asemenea (de parca asta nu a fost destul, tineti-va bine) critica public si vehement coruptia din cadrul armatei, avansarile pe cunostiinte si relatii, camarila regala si pe Elena Lupescu.

Este trecut in rezerva instant cu toate ca este la momentul respectiv unul din cei mai decorati ofiteri romani, dupa unii autori, cel mai decorat. Insumand pana in 1940, 40 de ani de serviciu militar, Phleps conform autorului F. Thomas  a fost decorat cu: Medalia Imperiala Signum Laudis din bronz in 1914 si din argint in 1916, Meritul Militar Austriac cu insemne de razboi in 1915, In serviciul Crucii Rosii cu insemne de razboi 1915, Crucea de Fier germana in 1917, Ordinul Coroanei Imperiale cu insemne de razboi si sabii (ordin superior „simplelor” insemne de razboi) 1917, Crucea de ofiter al ordinului Franz Josef 1918, Ordinul Steaua Romaniei in grad de comandor cu panglica de virtute militara 1920, Ordinul Coroana Romaniei in grad de comandor 1927, Crucea Cehoslovaca de Razboi 1928, Ordinul Iugoslav al Coroanei  1933, Ordinul Steaua Romaniei in grad de comandor 1933, Ordinul meritul militar al Bulgariei 1934, Crucea de fier germana cu panglica in 1939 si Ordinul Coroana Romaniei in grad de Mare Cruce tot de 10 mai 1939.

In perioada imediat urmatoare Romania va intra in razboi alaturi de Germania insa generalul Phleps nu este rechemat in serviciul activ. Din pacate generalul Phleps vazandu-se dat la o parte desi din punct de vedere profesional a fost fara cusur pana in acel moment, scrie o scrisoare comandamentului Wehrmacht-ului (Oberkommando der Wehrmacht /OKW) solicitand integrarea in randul armatei germane. Actele ramase de pe urma generalului il identifica ca si cetatean roman. Acest lucru i-a adus incompatibilitatea cu intrarea in randul armatei germane. Capacitatile sale nu au fost desigur trecute cu vederea si este contactat de un subaltern de-a lui Himmler. Este  chemat in randurile Waffen SS-ului / SS-ul inarmat specializate in razboi montan cu gradul de colonel. Structurile voluntare SS putand fi accesate si de cetateni negermani. Solicita aprobarea si din partea conducatorului statului roman, Ion Antonescu si o primeste, Antonescu socotindu-l ca fiind un militar capabil si eventual o persoana de legatura utila in cadrul aliantei cu Germania.

In cadrul SS-ul abilitatile generalului roman sunt repede recunoscute si este avansat fulgerator pana la gradul de Obergruppenführer Waffen SS, adica general de corp de armata trecand prin toate gradele intermediare.

In SS

In aceasta perioada generalul roman Phleps devine comandantul diviziei SS de munte Viking si ulterior Corpul 5 SS de Armata. Aceste structuri au actionat printre altele si impotriva partizanilor iugoslavi din zona balcanica.

Este prins de catre sovietici la Arad si executat fara proces. In urma unui atac al aviatiei germane asupra pozitiilor sovietice, generalul Phleps si inca doi ofiteri au fost executati si corpurile distruse.

Spre deosebire de celelalte articole nu voi pune nici o concluzie, exprimandu-mi de-a lungul timpului o pozitie clara antiextremism. Raman a reitera ce am spus initial, militarul trebuie sa aiba mai sus de toate onoare. La fel un cod de onoare cu principii valabile de la emiterea tratatului de la Geneva trecand prin zilele Revolutiei Romane si terminand cu prezentul.

Poate si cei care au actionat la 10 august 2018 ar putea intelege substratul articolului, mutatis mutandis, pastrand proportiile obligatoriu si nepunand semne de egal acolo unde nu-si au locul.

 

Ma semnez al vostru lt(rez)

 

Surse:

https://web.archive.org/web/20151121054825/http://avalon.law.yale.edu/imt/08-06-46.asp

Kaltenegger, Roland (2008).  Skull and Edelweiss :General Artur Phleps and the Southeastern European Mountain Units of the Waffen-SS in the Partisan Struggle in the Balkans 1942–1945] (in German). Graz: Ares Verlag. ISBN 978-3-902475-57-2.

Aricol cu privire la unitatile militare interbelice din Bistrita Nasaud, articol de Col.(rtg.) Cordovan Ioan, Col.(rz.) Magerusan Vasile: http://bistrita-news.ro/index.php?mod=article&cat=18&article=12867

https://www.academia.edu/5315092/Tragicul_destin_al_sa%C5%9Filor_din_jude%C5%A3ul_Bistri%C5%A3a-N%C4%83s%C4%83ud_la_sf%C3%A2r%C5%9Fitul_celui_de-al_doilea_r%C4%83zboi_mondial_%C5%9Fi_%C3%AEn_anii_comunismului

Wiliam Torok, Elena Irina Macovei – Despre reconsiderarea critica a trecutului – Ion Gavrila Ogoraru si rezistenta armata anticomunista din Romania – 2016  – ISBN – 9789734662067

Thomas, F. (1994). The Knight’s Cross of the German Wehrmacht 1939-1945 Part VI: The The Mountain troops Volume 2: L-Z [ The Knight’s Cross Bearers of the German Wehrmacht 1939-1945 Part VI: The Mountain Troops Volume 2: L-Z

Op cit: “La comanda Diviziei XVI a fost numit generalul Alexandru Hanzu si lt.col.Phleps Artur-sef de Stat Major.”

Preluare poze cu mentionarea sursei: http://www.forosegundaguerra.com/viewtopic.php?t=21245

http://amnr.defense.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Revista_Document/Revista_083_2019.pdf

Cu deosebite multumiri Revistei arhivelor Militare pentru amplul material dedicat generalului Phleps extraordinar de bine cercetat.

Nota: Recomand oricarui militar citirea lucrarii: Servicii si etape: Principiile fundamentale de organizare si functionare, redactata de profesorul colonel  A. Phleps din Marele Stat Major – 1926

Exit mobile version