Romania Military

Glonass in moarte clinica timp de 13 ore

newsphoto_glonass_logo

Pe 2 aprilie echivalentul rusesc al GPS-ului american a incetat brusc sa functioneze, toti cei 24 de sateliti din compunerea acestuia oprindu-si activitatea si creand un val de consternare in intreaga lume, cu atat mai mult cu cat Moscova nu a oferit nici o explicatie oficiala pentru acest eveniment nemaintalnit pana acum.

Pe surse se dau ca posibile cauze, o problema de softwere, furtuni solare si altele, dar una peste alta timp de 13 ore sistemul Glonass nu a functionat absolut deloc si acest lucru a pus in stare de alerta maxima mai multi oameni decat am crede.

Departe de a rade de rusinea rusilor, foarte multi specialisti s-au intrebat ce s-ar fi intamplat in lume daca sistemul GPS ar fi incetat sa mai functioneze si ce ar face intreaga planeta daca dintr-un motiv sau altul sistemele de pozitionare prin satelit ar inceta dintr-o data sa functioneze?!

Intrega navigatie aeriana si navala are la baza sistemul GPS, sistemul bancar si tranzactile bancare – datorita masurarii exacte a timpului cu ajutorul sistemul GPS (intregul concept GPS se bazeaza de fapt pe calcularea extrem de exacta  a timpului, sistemul avand la baza asa-numitele ceasuri atomice), internetul, aprovizionarea cu energie electrica, bursele de valori, inclusiv agricultura si tractoarele autonome care ara sau secera pe baza ghidajului prin GPS.

Si daca se va dovedi ca a fost o problema de softwere ne putem inchipui ca pana la urma cineva va reusi sa treaca de sistemul de protectie si va bloca sistemul sau dimpotriva il va face sa transmita date eronate. Din acest motiv guvernul SUA a mandatat compania Locata Corporation sa dezvolte un sistem redundant cu baza la sol pentru GPS, iar cercetarile se desfasoara White Sands Missile Range in New Mexico sub controlul US Air Forces, iar pana acum responsabili americani au descries sistemul pus la punct de Locata Co. ca fiind : “science fiction levels of performance”, acoperindu-se peste 2500 mile patrate si reusind performanta de a localiza un avion care zbura la o distanta de 50 km cu o precizie de sub 10 centimetri.

Deocamdata ramanem cu spectrul unei caderi catastrofale a sistemului GPS, care spre deosebire de cel rusesc are in componenta 36 de sateliti – avand astfel rezerve si asteptam o explicatie convingatoare din partea Rusiei: ce s-a intamplat in cele 13 ore cand Glonass a somat?!

 GeorgeGMT

 

 

Exit mobile version