Romania Military

HERMES 450

HERMES 450 este oferta Elbit pentru dotarea Armatei Romane cu o drona care sa nu depaseasca 600kg masa si din acest motiv nu discutam deocamdata despre HERMES 900 sau HERON. Deocamdata cel putin…

Cel mai probabil ca Romania are in vedere inlocuirea batranelor Shadow 600, sistem care a fost extrem de folositor si de folosit in TO.

Nu cunoastem ce alte oferte sunt pe masa MApN in acest moment, cand/daca vom afla le vom prezenta, oferta Elbit este insa publica si pe ea o prezentam.

La fel ca in cazul turelelor care doteaza Pirahna 5 (UT 30 Mk II), compania israeliana ofera o linie de productie in Romania si mai mult decat atat, planul este pe trei paliere: productie, asamblare finala si mentenanta.

Elbit (A/E Electronics) & Elmet Bacau vor furniza o parte din componentele HERMES 450, drona va fi asamblata la Craiova, iar intretinerea sistemului ca intreg va fi facuta la ROMAERO Bucuresti.

Nu discutam deocamdata despre preturi, de remarcat ar fi ca israelienii se ofera sa deschida o linie de asamblare locala, conectata cu Elmet Bacau (acolo se fabrica componente pentru aparatele F 16, F 35, pentru turelele asamblate langa Bucuresti la Magurele si pentru alte tipuri de drone) si pe mai departe (la ROMAERO) intretinerea intregului sistem in industria nationala.

O fi mult sau putin? Putin nu este mai ales daca ne uitam la industria noastra de aparare, lasata sa moara incet si sigur din lipsa de comenzi, sau la alte contracte.

Din informatiile din piata este posibil ca acest contract sa fie atribuit prin procedura G2G, un lucru pe care eu am inceput sa-l apreciez in fata incompetentei cu totul remarcabile a celor care se ocupa de programele de achizitii militare.

Daca dronele Elbit sunt produse de calitate nu cred ca mai merita sa ne intrebam, israelienii vand drone peste tot in lume, sunt pionieri in domeniul vehiculelor aeriene fara pilot, le-au introdus in dotare pe cand altii inca le mai considerau niste dispozitive amuzante.

PS Sa ne mai aducem aminte ca cu ceva ani in urma, Romania a dat drept castigator o firma israeliana cu drone ORBITER dar lucrurile nu s-au materializat si totul a fost abandonat.

PPS Ca suma pusa la bataie, vorbim de 227 de milioane de dolari fara TVA pentru sapte sisteme de drone tactice plus un pachete de suport logistic, pregatire personal etc. Discutam despre UAS -Unmanned Air/Aircraft System (in Lb. romana ar fi insa vorba despre drone) Clasa a II-a adica pana in 600 kg.

PPPS In privinta clasificarii dronelor in functie de masa avem trei clase: Clasa I intre 2 si 149 kg, clasa a II-a intre 150 si 600kg, clasa a III, peste 600kg.

GeorgeGMT

Exit mobile version