Romania Military

Europas Idioten

Idiotii Europei – in traducere din germana – sintagma a devenit celebra via presa germana insa ea apartine unui bulgar si se refera la noi si bulgari. Respectivul domn din Bulgaria a reusit ca prin doar doua cuvinte sa exprime foarte clar un mare adevar, noi si bulgarii chiar suntem idiotii Europei. Distinsul domn de la sud de Dunarea ne-a facut idioti in contextul procentului foarte mic – in Bulgaria si Romania – de cetateni vaccinati. De fapt noi si bulgarii avem cele mai mici procente de populatie vaccinata din Uniunea Europeana.

Nu reusim sa profitam de enormele oportunitati care vin odata cu fondurile europene, nu reusim sa ne primenim tarile, sa construim infrastructura pe banii altora, ne complacem in mocirla noastra balcanica, nici de-ai dracu’ nu ne-am lasat vaccinati…

Insa pentru noi romanii sintagma de mai sus are si conotatii personale, dar sa luam pe rand.

In timpul pandemiei am refuzat cu multa “inteligenta” vaccinarea, mai apoi incepe isteria. Cea a fainei, malaiului si drojdiei de bere. In Romania – care este cu adevarat de aceasta data unul dintre granarele UE – concetatenii nostri s-au gandit ca este de bun simt sa faca provizii masive de faina, malai, orez etc si mai apoi sa dea iama in drojdia de bere, drojdie care ajunsese la preturi astronomice, se vindea pe sub mana ca in vremurile “bune” ale Epocii de Aur. Evident, n-a venit sfarsitul lumii si criza drojdiei si-a dat obstescul sfarsit.

Ok, am fost prosti odata – se intampla oricui – dar a doua oara?! N-a trecut mult timp si venit criza conservelor. Aceeasi pandemie, aceiasi oameni, aici presupunem, au dat navala asupra conservelor: de carne, fasole cu carnati, pateu de porc, de pui sau vegetarian si bineinteles, din nou cele clasice: faina, malai, taitei si macaroane.

Te invarteai prin magazine si nu gaseai o cutie de pateu, de carne conservata ba si conservele de peste ajunsesera scumpe la vedere. Si aici n-a contat foarte mult gradul aparent de educatie pentru ca la panica suntem cam toti egali. Nu chiar toti, majoritatea doar…

Evident ca nici de aceasta data n-a venit sfarsitul lumii, iar cei “prevazatori” s-au ales cu multe kilograme de faina, zeci de conserve si stocuri suficiente unei patiserii de drojdie de bere. Ciudat, in timp ce faina ajunsese la preturi de doua- trei ori mai mari decat normalul, la morile private din jurul Bucurestiului se gasea faina cata doreai la preturi normale – doi lei si ceva per kilogram.

Lucrurile au trecut, magazinele si-au reumplut rafturile, multumite de profiturile obtinute si cei “prevazatori” si-au inceput lungul calvar al consumarii fainei, macaroanelor si conservelor achizitionate, ca doar nu erau sa le arunce.

Trecem de la pandemie la razboiul din Ucraina. Am invatat ceva din cele trecute? Probabil ca nu si incepe din nou isteria, prima miscare – pasapoartele. Cozi interminabile, oamenii umar la umar dandu-si coate, toata lumea se plange de slaba organizare. Ce faceti cu pasaportul? Raspunsurile sunt diverse, de la expirarea documentului de calatorie (chiar in acest moment) pana la – si aici nu putem sa nu avem un dram de respect pentru recunoasterea adevarului – razboiul de la granitele noastre.

Altii spun ca pasapoarte macar pentru femei si copii, ei – barbatii adica – clar vor ramane sa-si apere tara cu tesla-n mana. Barbati, oameni de mare  curaj si probitate morala. Intrebarea care-ti vine insa in minte este una relativ simpla: daca Romania ar fi atacata de Rusia, precum este Ucraina astazi, mai are rost pasaportul? Daca NATO ar intra in razboi deschis cu Rusia ne-ar putea da pasaportul o sansa in plus de scapare? Poate ca da, sustin “pasaportisti”, cel mai probabil ca nu, ne indica spune bunul-simt, daca NATO ar fi angajat in lupta directa cu Rusia cel mai sigur lucru pe care ati putea sa-l faceti ar fi sa parasiti 2-3 mari orase romanesti: Bucurestiul, Constanta, Craiova bineinteles, poate Brasovul.

Motivul va las sa-l ghiciti singuri. Un indiciu ar fi ca sunt sanse mari ca aceste orase sa devina relativ radioactive. Restul tarii, Europei, Dumnezeu cu mila, iar intr-o astfel de situatie poate ar fi mai bine ca sfarsitul lumii sa te prinda intr-un teritoriu cat mai cunoscut, mai familiar, un teritoriu a carei limba o vorbesti. Daca iese cu caft intre noi si rusi, luati fratilor calea codrului, duceti-va la tara, intr-un oras mic si treceti la dreapta credinta, care o fi ea, fiecare cu parerea lui.

“Criza euro”. Nu mai sunt euro in Romania, cursul ajunsese la 5,3, chiar 5,5 afisat la vanzare de catre casele de schimb valutar. N-a stat nimeni sa se gandeasca cum s-a ajuns aici ci instant s-au format cozi la cumparare. Pentru ca la noi „coada” ar trebui sa fie trecuta pe drapelul national.

Necazul a pornit de la sutele de mii de refugiati ucraineni care-si schimbau banii in euro, odata ajunsi in Romania. In mod normal, sau relativ normal dar la mintea celui mai sarac cu duhul cocos din ograda, casele de schimb din nordul Romaniei au crescut cursul datorita cererii foarte mari si de aici, presa noastra imbecilizata si-a facut datoria. Criza n-a durat mult pentru ca in tara a ajuns relativ repede o cantitate mare de euro in numerar.

Ceea ce nu stiau jurnalistii nostri si o parte importanta a populatiei este ca criza de euro era valabila doar pentru numerar, daca doreai sa-ti schimbi leii in euro fara sa-i scoti din banca, doar schimb valutar pe cont, nu era absolut nici o problema. Dar am muscat din nou momeala si prostia a iesit triumfatoare. Ma gandesc ce fac acum acei concetateni care s-au bucurat cumparand euro la 5,2, poate chiar mai sus, cand in doar 3 zile se gaseau euro la vanzare la 5 lei?

Si mergem  mai departe spre ziua de miercuri 9 martie 2022, cand mai spre dupa-amiaza isteria colectiva/prostia cronica a lovit din nou Romania, de aceasta data insa a fost o isterie manipulata, adica – cel mai probabil – o lovitura din exterior. Cu toate acestea, meritele noastre personale sunt de necontestat. Ei ne-au manipulat dar NOI am format cozile…

Varful de lance a fost compania petroliera ungara MOL. Pentru cine nu stie MOL este o companie petroliera de stat, in care statul ungar detine controlul. Brusc si fara aboslut nici o motivatie reala, MOL a urcat pretul benzinei si motorinei la 11 lei per litru. Adevarat ca nebunia a inceput la granita de vest a Romaniei acolo unde multi cetateni din Ungaria au inceput sa vina pentru un plin de combustibil.

In Ungaria pretul combustibilului a fost plafonat, motorina si benzina se gasesc greu, statiile de alimentare au program redus. Revenind la ziua de miercuri, MOL via Facebook au luat din nou mintile romanilor, cozi enorme la benzinarii, s-a incarcat combustibil in diverse recipiente, inclusiv in saci de plastic. O sa spuneti ca suntem totusi o natie de oameni destepti. Poate ca suntem, dar atunci de ce de fiecare data reactionam intr-un mod psihotic si nu intr-unul inteligent? De ce, la izbucnirea zvonisticii cresterii pretului la carburant, nu ne-am gandit/mobilizat pe FB sa NU numai cumparam combustibil 1-2 doua zile si sa punem noi presiune pe benzinari si nu ei pe noi?

Acuma, daca celelalte exemple de psihoza in masa discutate mai sus au legatura cu noi insine, cu retelele de socializare, de aceasta data avem a face – cel mai probabil – si cu o lovitura din afara asupra economiei romanesti. Vecina si aliata noastra din Vest, Ungaria – probabil ca nu de capul ei – a vrut sa ne bage mortu-n casa. Ciudat ca doua companii, una ruseasca si una din Kazahstan, Lukoil si Rompetrol, au tinut preturile jos, doar MOL a intrat in hora si cu totul nejustificat a incercat sa arunce piata in aer.

Asta ca sa pricepem odata pentru totdeauna ca Ungaria nu ne este nici prietena si nici aliata iar atunci cand va putea ne va injunghia pe la spate, atat in mod direct si oficial cat si si foarte indirect prin intermediul UDMR, formatiune care face parte din arcul guvernamental.

Dar, indiferent de ceea ce s-a intamplat, vina si isteria in masa, prostia dusa la extrem sunt din vina noastra. Cata economie poti face la un plin de combustibil? Cati bani salvezi?

In aceasta ultima, deocamdata, epopee a prostiei si manipularii, Facebook – fara nici o intentie din partea companiei – are rolul ei. Mesajele si panica s-au propagat pe retelele sociale, acolo bulgarele de zapada a prins avant si s-a transformat intr-o avalansa enorma.

Sa ne aducem aminte ca in ultimii ani fata hidoasa a retelelor social-media a iesit la iveala. Stim acum ca Brexitul a fost si rezultatul vanzarii de date confidentiale de catre Facebook companiei Cambridge Analytica, compania care a lucrat in favoarea Brexitului.

Si mai stim ca in Bulgaria, miercurea trecuta, adica pe 2 martie 2022, o criza a combustibilului similara cu a noastra a fost declansata cu ajutorul mesajelor de pe Facebook. Bulgarii au descoperit ca totul a fost pus la cale de membrii partidului fostului premier bulgar Boiko Borisov, contra unei sume modice de cateva sute de euro, in reclame platite pe FB. La bulgari, pretul a sarit la peste trei leva, istoric pentru ei.

Iar noi romanii, cand suntem manipulati, muscam momeala cu tot cu undita, cand nu suntem manipulati, reusim sa parem, prin propria noastra mentalitate de turma, prin lipsa unui filtru de inteligenta macar la nivel mediu.

Ne traim din ce in ce mai mult viata dupa ce vedem pe retelele sociale, avem reactii pavloviene, acolo zace adevarul-adevarat in opinia multor compatrioti, dar privind in ansamblu, aceste retele sociale, Facebook in special, isi arata nocivitatea sociala din ce in ce mai mult. Sunt folosite in scopuri obscure – si cu bani foarte putini – orice tampit isi da cu parerea, orice idioti pot forma un grup, iar altii – ca sa ne exprim mai colocvial – pun botul la tot ce misca, de juri cu mana pe inima ca Dumnezeu le-a luat darul distingerii binelui de rau, a minciunii de adevar, a prostiei de imbecilitate cronica.

Probabil ca acest articol o sa supere, o sa deranjeze, o sa va jigneasca, dar inainte de toate cititi-l cu atentie si ganditi un pic, s-ar putea sa ajungeti la unele concluzii surprinzatoare chiar si pentru voi.

Primul pas in combaterea prostei, manipularii si a isteriei in masa este cunoasterea slabiciunii pe care o avem cu totii, unii mai mult, altii mai putin, in fata acestor fenomene naturale sau “putin” mai induse.

PS Este clar ca acest articol este unul scris la nervi. Prea suntem talambi, prea ne ducem dupa fenta si prea o facem de fiecare data…

GeorgeGMT

Exit mobile version