Romania Military

În spațiu – săptămâna 2018/50

Spunem de astăzi ‘la revedere’ sau ‘adio’ – în funcție de preferințele cititorului – acestui format al articolelor despre știrile spațiale. Nu avem timp de momente sentimentale; continuăm cu întâmplările.

Voyager 2

Este oficial. Voyager 2 a ieșit din sistemul solar după 41 de ani de la lansare. Este singura sonda care s-a apropiat de și a survolat Neptun și Uranus. Este, de asemenea, singura care a survolat toate gigantele gazoase și va rămâne așa pentru încă cel puțin 100 de ani. A descoperit 16 sateliți artificiali, pata de pe Neptun, faptul că toate aceste planete au inele, crăpăturile din gheața care acoperă Europa.

Pozițiile Voyager 1/Voyager 2 și un evenimentele în timp (sursa NASA)

Părăsirea Sistemului Solar era așteptată din august 2017, când au apărut primele semne că se apropie de marginea sa. Sora ei geamănă – Voyager 1 – a ieșit din sistemul solar în 2012. Dar datele înregistrate de Voyager 2 sunt diferite de cele înregistrate de Voyager 1, deci putem vorbi de alte condiții întâlnite.

Sondele cele mai depărtate și traiectoriile (sursa NASA)

Pioneer 10, lansată în 1972, a tăcut în 2003. Pioneer 11, lansată în 1973, a tăcut în 1995. New Horizons, lansată în 2006, se apropie de centura Kuiper.

Sistemul solar (sursa NASA/JPL)

Ne vedem în 2271, cu V’Ger.
 

Chinatown Dragonul Roșu Chang’e 4

Chang’e 4 este pe orbita lunară de pe 12 decembrie 2018. Și se împlinesc 5 ani de când Chang’e 3 a aselenizat, în decembrie 2013.

Programul spațial chinez de explorare a Lunii are 3 etape mari de explorare automată și apoi alte câteva … idei:

Chang’e 3 și Yutu (sursa 1 – gbtimes; 2 – NASA; 4 – screengrab; 3,5 – Spaceflight 101)

Chang’e 4 a fost lansată de chinezi cu o rachetă Long March 3B pe 7 decembrie 2018 de la Xichang Satellite Launch Center, aselenizarea fiind programată pentru 3 ianuarie 2019. Evident, misiunea are un modul care va aseleniza și care va elibera un vehicul care are ca scop o plimbare. Lander-ul are 1200 de kilograme, 140 de kg fiind doar ale rover-ului. Durata misiunii este de un an pentru lander și 3 luni pentru rover. Este însă de remarcat faptul că Chang’e 4 va aseleniza pe fața nevăzută a Lunii.

Chang’e 4, randări (sursa CCTV/CSA)

Obiectivele științifice:

Chang’e 4 (sursa 1,2,3 – Leonard David; 4 – gbtimes; 5 – CCTV)

Conservele care fac parte din misiune sunt:

Chang’e 4 – comunicații (sursa 1 – CAS; 2,3 – Planetary Society)

Filmul următor prezintă Chang’e 4.

Chang’e 4

Concluzia este simplă. Republica Populară Chineză se pregătește de o investiție masivă în economia lunară. În momentul în care NASA (cu sau fără Roscosmos) vor pune pe orbita Lunii o stație spațială (LOP-G – engl Lunar Orbital Platform-Gateway) nu va mai fi nevoie să facă zboruri Lună-Pământ pentru reaprovizionare; vor merge direct pe Lună. Pentru că dacă lucrurile se mișcă în același ritm, până va fi gata LOP-G, pe Lună va exista deja un complex Dragonul Roșu.
 

Parker Solar Probe

Satelitul a anunțat până acum informațiile legate de PSP:

Informațiile nou aparute:

Jupiter și plasma solară (sursa NASA)

Cum a fost realizată fotografia? Păi in acest moment PSP încearcă să îndeplinească unul dintre obiectivele misiunii, respectiv să afle răspunsul la unul dintre misterele Soarelui: de ce apare inversarea de temperatura (temperatura creste odata cu departarea). Practic suprafața Soarelui (fotosfera) este mai rece decât atmosfera exterioară (corona), raportul fiind uriaș: 6000 C vs >1 000 000 C (sau K, dar la acest ordin de mărime diferențele sunt atât de mici încât nu contează). O cale a investiga situația este recoltarea de mostre și informații din corona; cum trecerea prin ea este periculoasa, Parker încearcă să fie pragmatic și să extragă date din extensiile temporare ale coronei. Parker va fi și el incălzit un pic în această apropiere (1300 C pe suprafața scutului termic).

Alte informații:
– Articolul Preparing for Discovery With NASA’s Parker Solar Probe
– Parker Solar Probe homepage

Guest section de Marius B.
 

Jupiter: ce vede Juno

Pentru cei interesați de fotografii din spațiu – cred că poate fi încadrată tot la astrofotografie, practicată însă de cei cu buzunare largi – există fotografii extraordinare realizate de JunoCam.

JunoCam este telescopul sondei spațiale Juno, plasată pe o orbită polară a Jupiter (cu perioada de 53 de zile) din 2016 până în 2021 (misiunea a fost extinsă din 2018). Juno este alimentată cu energie solară (folosește cele mai mari panouri fotovoltaice utilizate în istorie la o sondă) și a înlocuit sonda Galileo (folosea energie nucleară).

JunoCam folosește 4 filtre – 3 în banda vizibilă (roșu, verde, albastru) și unul pentru metan. Juno este stabilizată prin rotație (are o viteză de 2 rpm). Aceasta înseamnă ca o expunere mai lungă de 3 ms va duce la situația în care un pixel surprinde mai mult de o zonă, dar pentru o expunere mai scurtă pur și simplu nu este suficientă lumină; drept urmare telescopul captează și transmite o imagine la fiecare 3.2 ms ‘mișcând’ câte un rând de pixeli la fiecare imagine. Informațiile sunt transmise către NASA care le împărtășește cu astronomii de pretutindeni. ‘Imaginile’ cu Jupiter sunt create/compuse de aceștia și apoi postate pe site-ul JunoCam.

Trebuie remarcat faptul că JunoCam a fost gândit inițial ca un instrument de popularizare a misiunilor științifice în spațiu, însă are o valoare științifică.

După atâta vorbărie și pozele:

Jupiter văzut de Juno (sursa NASA/SWRI)

Mai multe despre JunoCam și stabilizare:
Procesarea imaginilor JunoCam
– Informații despre JunoCam: https://www.missionjuno.swri.edu/pub/e/downloads/JunoCam_Junos_Outreach_Camera.pdf

Guest section de Marius B.
 

New Horizons

Lansată în ianuarie 2006 cu o rachetă Atlas V, New Horizons este o sondă relativ mică (478 kg la lansare și 401 kg fără combustibil), producând 245.7 W de energie cu un generator termoelectric (RTG – engl Radioisotope Thermoelectric Generator) la lansare (energia produsă scade cu 5% la fiecare 4 ani).

New Horizons (sursa NASA)

Scopul este studiul planetelor aflate la marginea Sistemului Solar (Pluto și sateliții săi) și al obiectelor din centura Kuiper pentru a înțelege formarea Sistemului Solar.

A avut sistemele în stare de hibernare, fiind pornite la diverse evenimente:

În august 2018 a fost confirmată o descoperire făcută de Voyager în 1992 – o zonă cu hidrogen (engl hydrogen wall) la exteriorul sistemului solar.

Următorul eveniment este survolul unui obiect din centura Kuiper (primul de acest fel) – (486958) sau 2014 MU69. Pe 1 decembrie a fotografiat destinația de la ~38 milioane km distanță. Asteroidul, denumit Ultima Thule, va fi survolat la distanța de 3500 km pe 1 ianuarie 2019, ora 05:33 GMT.

Ultima Thule (sursa NASA)

Probabil New Horizons va continua apoi pe urmele Voyager, ajungând la distanța la care este acum Voyager 2 (11 miliarde km) în 2030.

Traiectoria New Horizons (sursa Wikipedia)

 

Virgin (Galactic)

Au anunțat că pe 13 decembrie este planificat zborul care va duce Space Ship Two în spațiu. La testul anterior motorul rachetă a funcționat 42 de secunde, atingând altitudinea de 52 km; motorul are un timp de funcționare de ~1 minut. Sunt deciși: We also plan to burn the rocket motor for durations which will see our pilots and spaceship reach a space altitude for the first time. [But] it may take us a little longer to get to that milestone. În cadrul acestui zbor, vor exista și greutăți care vor simula prezența la bord a 4 pasageri.

SpaceShipOne și SpaceShipTwo (sursa Virgin Galactic)

În 2014 a avut loc un accident al unui vehicul Space Ship Two (VSS Enterprise – N339SS), cauza fiind – conform NTSB – activarea mult prea devreme a frânei aerodinamice utilizată la reintrarea în atmosferă. Alte cauze au fost: lipsa mecanismelor de protecție, piloți fără antrenament și lipsa unei supervizări din partea FAA.

SpaceShipTwo – concept (sursa Virgin Galactic)

În plus, apare o problemă – întrebarea ‘de unde incepe spațiul?’. Ei (Virgin Galactic) au clarificat-o prin George Whitesides, CEO: For Virgin Galactic, the major milestone that we perceive is the altitude at which NASA and Air Force folks get their astronaut wings, which is 50 miles [80 km]. For us and our customers, I think we’ll be focused on 50 miles, at least at the start. Aceasta după ce în zborul anterior Space Ship Two a atins altitudinea de 52 km, deci a ajuns în … spațiu. Dar pentru competiția Ansari X Prize (câștigată de Space Ship One în 2004) spațiul începea la linia Karman – adică la altitudinea de 100 de km. FAI (fr Federation Aeronautique Internationale) plănuiește să scadă altitudinea la care începe spațiul.

SpaceShipTwo – în teste (sursa Virgin Galactic)

Se pare că Virgin Galactic are deja o listă de peste 600 de doritori, la prețul de 250000 USD biletul.

Edit: lansarea a fost transmisă live pe Twitter. Text. Anii ’90 au sunat și își cer pagerul înapoi.

We’re moving into the next phase of our test flight progam today and are aiming to achieve a longer burn duration of our rocket motor resulting in us going higher than we have before.
SpaceShipTwo will be carrying @NASA payloads today which puts the spaceship at close to approximate commercial weight.
This flight is our first mission for @NASA. The payloads will collect valuable data needed to mature the technologies for use on future NASA missions.
Our highly experienced test pilots making their way to SpaceShipTwo.
Pilots heading to SpaceShipTwo this morning.
Our pilots are in the cockpit of SpaceShipTwo and are conducting final checks.
Engines have started on our mothership WhiteKnightTwo and we’re preparing for take-off.
Take off! WhiteKnightTwo and SpaceShipTwo have taken to the skies as our team watch on below.
Today is flight number 261 for WhiteKnightTwo and number 15 for SpaceShipTwo Unity.
WhiteKnightTwo is taking SpaceShipTwo to release altitude at which point SpaceShipTwo will be released and the rocket motor ignited.
WhiteKnightTwo and SpaceShipTwo now at 28,000ft and rising smoothly.
WhiteKnightTwo and SpaceShipTwo now at 30,000ft and conducting routine cabin checks.
Cabin checks complete. Results are good.
WhiteKnightTwo and SpaceShipTwo are at 43,000ft. We have completed Mission Control critical comms checks and continue to rise.
L-minus 10 minutes until the release of SpaceShipTwo from our mothership WhiteKnightTwo.
L-minus 4 minutes until release of SpaceShipTwo from our mothership WhiteKnightTwo.
1 minute until release.
Mission Control has reported that we are go for release.
Release, release, release! SpaceShipTwo is flying free, having separated cleanly from its mothership WhiteKnightTwo.
SpaceShipTwo at Mach 1.4.
Mach 2.0.
Mach 2.9.
SpaceShipTwo enters coast phase. Tail-booms raised into “feathered” re-entry position.
250,000 ft and rising.
SpaceShipTwo, welcome to space.
82 km peak altitude.
SpaceShipTwo begins descent.
100,000ft. Mach 1.5 on way home.
70,000ft.
55,000ft starting to retract the feather.
SpaceShipTwo feather is down and locked.
25,000ft.
21,000ft heading towards @MojaveAirport.
Landing gear down and locked.
Touch down, SpaceShipTwo.
Wheel stop, SpaceShipTwo. Welcome back to Earth.
SpaceShipTwo reached: 51.4 m / 271,268 ft / 82.7 km.
SpaceShipTwo’s rocket motor burnt for 60 seconds.

A fost apoi publicat și un film.

Virgin Galactic

Spațiul începe unde vrea fiecare temerar. Propunerea autorului este ca RoSA să decidă că spațiul începe la altitudinea de 10 km pentru persoanele cu cetățenie română.
 

ISS

Configurația ISS pe 14 decembrie 2018 era cea din imaginea de mai jos.

Configurație ISS (sursa 1 – NASA; 2 – Orbital Velocity)

Durata de viață a ISS era până la finalul anului 2024. A fost prelungită până la finalul anului 2025. Senatorii Bill Nelson și Ted Cruz încearcă să o extindă până în 2030.

Spacewalk 11 decembrie 2018, Serghei Prokopiev (sursa NASA)

Astăzi (11 decembrie 2018) avut loc o operațiune în spațiu (EVA – engl ExtraVehicular Activity cunoscută colocvial și ca space walk) care a durat câteva ore (7 ore și 45 de minute), scopul principal fiind de a afla mai multe despre dezastrul provocat de Dorelov, cu bormașina. Cu această ocazie am văzut și fulgi de vată minerală plutind în spațiu cu viteza de 7.5 km/s. Dacă doriți să revedeți, este inclusă și transmisia video, mai jos.

Investigații în spațiu, 11 decembrie (sursa NASA)

Investigații în spațiu (video), 11 decembrie

Încă nu știm cum a apărut gaura din modulul orbital. Energia a declarat că a fost realizată intenționat. Roscosmos a exclus orice defect de fabricație. NASA a declarat că nu a fost nici o acțiune intenționată. Rogozin a declarat în noiembrie că gaura ar fi rezultatul folosirii unei bormașini la Baikonur.

A început împachetarea bagajelor pentru întoarcerea de pe ISS a echipajului Expeditiei 56 – Serghei Prokopiev (Roscosmos), Alexander Gerst (ESA), Serena Aunonn-Chancellor (NASA).
 

SpaceX

După explozia de pe rampă a rachetei Falcon 9, care a luat cu ea și satelitul Amos-6, a pornit vânătoarea cauzei. După descoperirea ei a fost nevoie de reproiectarea rezervoarelor pentru heliu (lichid) – realizate din metal cu înveliș din materiale compozite (COPV – engl Composite Overwrapped Pressure Vessel). Primul zbor cu noile rezervoare a fost lansarea Es’hail-2 pe 15 noiembrie 2018, lansarea CRS-16 fiind a doua care folosește noile rezervoare.

BFR/Spaceship se transformă, din nou. După ce a ciripit (definit ca ‘a da pe Twitter’) despre un mini BFR pentru teste, care apoi a fost anulat, Elon Musk a cirpit din nou: [Spaceship] Contour remains approx same, but fundamental materials change to airframe, tanks & heatshield.

Conform unei înțelegeri semnată de SpaceX și NASA Ames Research Center, SpaceX va beneficia de experiența NASA în domeniul materialelor rezistente la temperatură. Mai exact este vorba de TUFROC (engl Toughened Uni-piece Fibrous Reinforced Oxidation-Resistant Composite), capabil să reziste la temperaturi de 1700 grade Celsius, material de interes pentru SpaceX în contextul dezvoltării BFR/Spaceship și care a fost utilizat și la Boeing X-37. TUFROC nu e tocmai un material, este un concept umbrelă, care se referă la materiale rezistente la oxidare care au la bază siliciu acoperit cu carbon.

Dacă săptămâna trecută povesteam de primul booster pentru lansarea Falcon Heavy, se pare că tocmai au apărut informații despre al doilea. A fost văzut pe drumul dintre sediul SpaceX din Hawthorne și complexul de teste din McGregor.

Pe 12 decembrie Gwynne Shotwell a declarat că vom ajunge pe Marte în 10 ani. Într-un podcast al Corner Office. Capital markets don’t respond well to putting your entire revenue stream back into your technology. So I think as long as we want spend all the money we earn on making our technology better and pushing it further, I think we’ll stay private. I think Elon said that when we are taking people back and forth regularly to Mars, that would be the time to go public, if then. [reporter: So in ten years?] Roughly 10 years.

Rezultatul raportului NASA referitor la evoluția programului de zboruri cu echipaj (bazate pe oferte ale SpaceX și Boeing) la data de 10 decembrie pentru SpaceX este prezentat mai jos.
Date lansare:
– cel mai devreme 17 ianuarie: DM-1;
– iunie: DM-2 (cu echipaj).
Capsula Dragon:
– validare motoare Draco/SuperDraco la McGregor;
– validare structurală;
– teste sistem andocare;
– teste parașute – 5 efectuate în 2018.
Falcon 9:
– încheierea procesului de integrare pentru validarea vehiculului pentru zboruri cu echipaj;
– validarea motoarelor Merlin 1D și MVAC (Merlin Vacuum);
– validare software capsulă pentru sistemul de zbor autonom;
– se așteaptă aprobarea de NASA a rapoartelor de testare pentru Falcon 9 și Crew Dragon;
– validarea combinezonului;
– încheierea testelor comune SpaceX-NASA pentru software, andocare, comunicații, interfețele echipamentelor și capsulă.
Vehiculul DM-1:
– efectuate testele EMI, vid, acustice;
– capsula a fost livrată la Cape Canaveral pentru procesare;
– a fost adăugat scutul termic;
– au fost adăugate panourile solare;
– au fost instalate parașutele;
– au fost încheiate inspecțiile interiorului;
– a fost livrat și instalat conul de protecție a sistemului de andocare.
Vehiculul DM-2:
– a început construcția scaunelor;
– a fost încheiat procesul de sudură;
– a fost realizată integrarea secțiunii presurizate cu cea a echipamentelor de serviciu;
– finalizată structura de rezistență a compartimentlui de transport nepresurizat;
– au fost testate 6 din cele 8 motoare SuperDraco la McGregor.
Vehiculul Crew-1:
– capsula este în curs de asamblare mecanică și testare;
– urmează inspecțiile după testare;
– a început sudura rezervoarelor de combustibil.
 

ARCA și RoSA

În celelalte știri, la ARCA și la RoSA nu s-a întâmplat nimic.
 

Mărunțiș

 

Evenimentele

Lansările din aceaste săptămâni au fost:

Lansările următoare:

Evenimente din perioada următoare:

 

Fotografia săptămânii

Se împlinesc în aceasta săptămână 46 de ani de la ultima aselenizare cu echipaj uman (Apollo 17, decembrie 1972). Imaginile săptămânii sunt de la ultima vizită.

Apollo 17, imagini EVA (sursa NASA)

 

Bonus

La limita comprehensibilității există ei.

Exemplar de insectar

Odată Umberto Eco a spus: Reţelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivităţii. Erau imediat puşi sub tăcere, în timp ce acum au acelaşi drept la cuvânt ca şi un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr.
 

Sfârșit.

Iulian

Notă: Există o evaluare înglobată în acest articol, te rog vizitează acest articol pentru a-l evalua.  

Surse:
1. Site European Space Agency – ESA ( http://www.esa.int/ESA )
2. Site German Space Agency – DLR ( https://www.dlr.de/ )
3. Site Centre National d’Etudes Spatiales – CNES ( https://cnes.fr/en )
4. Site Agenzia Spaziale Italiana – ASI ( https://www.asi.it/en )
5. Site Canadian Space Agency – CSA ( http://www.asc-csa.gc.ca )
6. Site UK Space Agency – UKSA ( https://www.gov.uk/government/organisations/uk-space-agency )
7. Site Romanian Space Agency – RoSA ( http://www.rosa.ro/ )
8. Site NASA ( https://www.nasa.gov/ )
9. Site Kennedy Space Center ( https://www.kennedyspacecenter.com/launches-and-events )
10. Site Indian Space Research Organisation – ISRO ( https://www.isro.gov.in/ )
11. Site Roscosmos ( http://en.roscosmos.ru/ )
12. Site JAXA ( http://global.jaxa.jp/ )
13. Mohammed bin Rashid Space Centre ( https://mbrsc.ae/en )
14. Site SpaceX ( http://www.spacex.com/ )
15. Site Ariane Space ( http://www.arianespace.com/ )
16. Site ULA ( https://www.ulalaunch.com )
17. Progress Rocket Space Centre ( http://samspace.ru/ )
18. Site RocketLab ( https://www.rocketlabusa.com/ )
19. Site Stratolaunch ( https://www.stratolaunch.com/ )
20. Site Virgin Orbit ( https://virginorbit.com/ )
21. Site Virgin Galactic ( https://www.virgingalactic.com/ )
22. Site Blue Origin ( https://www.blueorigin.com/ )
23. Site Northrop Grumman ( http://www.northropgrumman.com/MediaResources/MediaKits/Space/Home.aspx )
24. Site Spaceflight Industries ( http://spaceflight.com/ )
25. Pagina Facebook ARCA ( https://www.facebook.com/pg/arcaspace )
26. Site ARCA ( http://arcaspace.com/ )
27. Site Astrobotic Technology ( https://www.astrobotic.com/ )
28. Site Deep Space Systems ( http://www.deepspacesystems.com/ )
29. Site Draper Labs ( https://www.draper.com/ )
30. Site Firefly Aerospace ( https://fireflyspace.com/ )
31. Site Intuitive Machines ( https://www.intuitivemachines.com/ )
32. Site Lockheed Martin Space ( https://www.lockheedmartin.com/en-us/capabilities/space.html )
33. Site Masten Space Systems ( https://www.masten.aero/ )
34. Site Moon Express ( http://www.moonexpress.com/ )
35. Site Orbit Beyond ( https://www.orbitbeyond.com/ )
36. Site Orbit Fab ( https://www.orbitfab.space/ )

37. NASA’s Voyager 2 Probe Enters Interstellar Space ( https://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-voyager-2-probe-enters-interstellar-space , accesat la 2018-12-14)
38. Voyager 2 ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Voyager_2 , accesat la 2018-12-14)
39. Chang’e-4 Successfully Enters Lunar Orbit ( http://www.planetary.org/blogs/guest-blogs/2018/change-4-lunar-orbit.html , accesat la 2018-12-14)
40. Chang’e 4 ( https://en.wikipedia.org/wiki/Chang%27e_4 , accesat la 2018-12-13)
41. JUNOCAM ( https://www.missionjuno.swri.edu/junocam/ , accesat la 2018-12-14)
42. New Horizons spacecraft detects massive ‘wall’ of hydrogen that surrounds entire Solar System ( https://www.ibtimes.co.in/new-horizons-spacecraft-detects-massive-wall-hydrogen-that-surrounds-entire-solar-system-777615 , accesat la 2018-12-12)
43. New Horizons ( https://ro.wikipedia.org/wiki/New_Horizons , accesat la 2018-12-13)
44. Virgin Galactic Twitter, @virgingalactic ( https://twitter.com/virgingalactic , accesat la 2018-12-13)
45. At SpaceX, Gwynne Shotwell’s job is to solve the problems that others can’t ( https://www.marketplace.org/2018/12/12/business/corner-office/spacex-gwynne-shotwells-job-solve-problems-others-cant , accesat la 2018-12-13)
46. Site HEO Committee of the NASA Advisory Council ( https://www.nasa.gov/directorates/heo/nac-heoc , accesat la 2018-12-13)

Exit mobile version