Romania Military

Incarcaturi explozive artizanale

In cele de mai jos va prezentam o scurta descriere a unor dispozitive explozive improvizate si modul cum trebuiesc folosite pentru distrugerea unor elemente de infrastructura sau motorizate ale inamicului. Pentru o mai usoara intelegere vom folosi astazi doar explozibili clasici. Incarcatura de exploziv – o anumita cantitate de exploziv pregatita pentru explozie. -Incarcaturile de exploziv sunt definite de greutate si forma. -Greutatea incarcaturii necesare pentru distrugerea unei piese (element) se determina prin calcul in functie de natura si dimensiunile piesei (elementului) respectiv. – Forma incarcaturii depinde de particularitatile constructive ale piesei (elementului) de distrus si de conditiile de executie a lucrarilor pregatitoare, astfel: – Forma este apropiata de cea a unui cub sau a unui paralelipiped (lungimea paralelipipedului trebuie sa fie de cel mult 5 ori mai mare decat latura mica a sectiunii transversale a acestuia. – Au forma unui paralelipiped alungit sau a unui cilindru alungit, a caror lungime trebuie sa fie  de cel putin de 5 ori mai mare decat latura mica a sectiunii transversale a paralelipipedului (sau decat diametrul cilindrului) – Forma urmareste conturul piesei de distrus; majoritatea explozivului trebuie sa fie in dreptul partii mai groase a piesei. Pentru confectionarea acestor incarcaturi, este indicata folosirea explozivului plastic.   Tipuri de incarcaturi explosive:

  1. Cumulative concentrate/Cumulative alungite – Se intrebuinteaza pentru perforarea unor elemente deosebit de rezistente din otel special sau din beton armat. Prin explozia unei incarcaturi cumulative ia nastere o rezultanta maxima de distrugere sub forma de jet

      2.  Exterioare – Pot fi aplicate pe piesa de distrus sau dispuse la distanta de aceasta.         3.    Interioare/Incastrate – In interiorul piesei de distrus. Conditii pe care trebuie sa le  indeplineasca incarcaturile: – valoarea incarcaturilor care se aplica pe piesele de distrus se determina prin calcul;   *incarcaturile de explozivi se leaga strans de piesele ce se pregatesc  pentru distrugere; *capsele este bine sa se aplice perpendicular pe suprafata piesei de distrus; *la fiecare ml de incarcatura alungita sa se adauge o capsa pirotehnica, pentru sensibilizare; *la fiecare 5 kg trotil din incarcatura concentrata sa se adauge o capsa pirotehnica in acelasi scop; *in functie de forma incarcaturii si de locul aplicarii ei, este recomandabil ca majoritatea orificiilor pentru dispunerea capselor sa fie dispuse spre exterior; *in situatiile posibile, burarea incarcaturilor este obligatorie; *in cazul intrebuintarii incarcaturilor in forma de figuri geometrice, dispunerea acestora pentru asigurarea forfecarii este recomandabila; *masurile de protectie, hidroizolare si de mascare a incarcaturilor sunt obligatorii; *confectionarea cofrajelor pentru incarcaturi este recomandabila numai atunci cand metoda de aplicare o impune; *capsele se introduc pe cat posibil in centrul incarcaturilor, fixandu-se pe cat posibil cu pene din lemn, in orificiul unui cartus sau calup de exploziv; *se interzice atarnarea incarcaturilor de elementele dispozitivului de aprindere; *in functie de conditiile concrete, protectia incarcaturilor impotriva descarcarilor atmosferice si a campurilor electromagnetice din apropierea retelelor de inalta tensiune este obligatorie. Confectionarea amorsei.

  1. Taierea fitilului ordinar – Se face in unghi drept fata de axul sau, pe o suprafata de lemn dreapta si neteda, printr-o singura apasare, evitandu-se frecarea fitilului cu cutitul, pentru a nu provoca scuturarea pulberii. La capatul celalalt, fitilul se taie fie oblic ( in cazul aprinderii amorsei cu chibritul) fie in unghi drept (in cazul folosirii aprinzatoarelor).
  2. Introducerea fitilului in capsa pirotehnica si sertizarea capsei – Se introduce cu atentie capatul taiat drept al fitilului ordinar in capsa, pana cand ajunge la capacel; fitilul trebuie sa intre destul de liber, fara  a se forta si fara a fi necesara impingerea sau rasucirea lui, ceea ce ar provoca explozia capsei.

Se apuca fitilul cu mana stanga si, sustinand capsa cu degetul aratator, aceasta se introduce in gaura din clestele de sertizat (tinut in mana dreapta); dupa ce capsa a intrat in cleste pana la fundul limitator, cu mana dreapta se strange clestele, usor si progresiv, apoi se scoate capsa si se verifica sertizarea.   -Va urma – Sursa: Creeaza.com

Exit mobile version