Romania Military

India are (in sfarsit) portavion

Vikramaditya_viraat

Vikramaditya la sosirea in portul-baza escortata de INS Viraat si INS Talwar (Krivak II)

INS Vikramaditya (R-33) cel mai nou si mai modern portavion indian a ajuns pe 7 ianuarie in portul sau de baza, Karwar, in sud-vestul Indiei, dupa un voiaj de sase saptamani pe mare.

Acum nava va intra in faza finala de armare, urmand sa primeasca sistemele de lupta si cele de armament ca si grupul aerian format din avioane MIG-29K si elicoptere Kamov. Portavionul va dispune printre altele de rachete AA Barak, si de la bordul sau vor putea fi operate aproximativ 30 de aparate de zbor MIG-29K/Sea Harrier, elicoptere Kamov 28/31, Sea King sau ALH-Dhruv si Chetak.

Odata ce nava va deveni pe deplin operationala India va dispune in sfarsit de un portavion foarte modern, care va avea la bord aeronave noi si performante. Inca inainte ca portavionul sa fie terminat de catre rusi, pilotii indieni de pe MIG-29K se pregateau pentru folosirea navei, la o baza de pe uscat care are in dotare o pista de aterizare-decolare similara cu puntea Vikramaditya, astfel ca daca armarea navei nu va intampina intarzieri, ne putem astepta ca spre sfarsitul acestui an escadrila de avioane supersonice rusesti sa devina operationala la bordul navei.

Pe langa INS Vikramaditya, India mai detine un portavion operational, INS Viraat, o nava mult mai mica si mai veche de la bordul careia sunt operate aparate Sea Harrier.

 INS Vikramaditya in timpul exercitilor comune cu INS Viraat. Sea Harrier aterizand si decoland de pe Vikramaditya

Printre echipamentele montate la bordul navei amintim: LUNA Landing system – pentru MIG 29K, DAPS Landing system – pentru Sea Harrier, LESORUB-E sistem rusesc integrat de conducere a luptei si de management a navei, sistem care aduna date de la toti senzorii disponibili pentru a oferi o imagine tactica cat mai reala, complexul radar Resistor-E, care creaza in jurul navei o “bula” de aproximativ 500km, “bula” care este supravegheata non-stop.

Resistor-E are pe langa rolul de radar si pe cel de sistem de control al zborurilor, aterizare – decolare si navigatie pentru aeronavele de la bord. Nava mai dispune de un sistem de comunicatii intern/extern foarte modern si de Data Link II, fiind in fapt cea mai moderna nava de lupta din Flota Indiana.

 Defense-update

GeorgeGMT

Exit mobile version