Romania Military

Indonezia are planuri mari si buget pe masura

Astfel, ministrii apararii din Franta si Indonezia, au cazut de acord asupra unei cooperari sustinute intre cele doua tari, cooperare care va avea la baza achizitii masive de tehnica de lupta franceza de catre tara asiatica.

Se discuta despre numai putin de 48 de aparate multirol Rafale, 4 submarine Scorpene si doua corvete Gowind. Intreaga afacere este estimata la o suma cuprinsa intre 25 si 28 miliarde de dolari.

Iar achizitiile sunt se pare urgente, din punctul de vedere al Indoneziei, tara care se confrunta cu China in marea Chinei de Sud, acolo unde vasele de pescuit chineze fac legea escortate de navele militare ale Beijingului.

In acest context geopolitic Indonezia isi doreste sa aiba o capacitate militara cu care sa poata descuraja abuzurile chinezilor, iar aceasta forta militara trebuie sa fie una ultramoderna.

Pe de alta parte, actuala dotare care cuprinde nave de lupta construite in Coreea de Sud si avioane multirol Suhoi Su 30 este considerate inadecvata in fata presiunii chineze.

Cu ocazia intalnirii ministrul indonezian al apararii, Prabowo Subianto, a declarat:”As a country with an advanced defense industry, France can be a strategic partner in Indonesia’s efforts to modernize its weaponry defense system and accelerate the development of our national defense industry. This will support efforts to make the national defense industry a part of the ‘global production chain’. In this context, our defense minister placed special attention on the development of the defense industry when discussing defense cooperation.”

Cert este ca achizitiile sunt considerate urgente si ramane de vazut cum va putea Franta onora repede o astfel de comanda mai ales in cazul Rafale. Daca Indonezia si Franta vor bate palma, atunci lucrurile devin neclare pentru alte achizitii preconizate si anume Suhoi 35S si F 16.

Oricum sa pui banii jos pentru 48 de Rafale nu-i lucru de saga iar daca indonezienii chiar se grabesc atunci pregatirea personalului, a infrastructurii si pilotiilor ar trebui sa inceapa in curand.

Poate va intrebati ce diferenta pot face 48 de Rafale in fata sutelor de aparate chinezesti? La aceasta intrebare avem un raspuns partial chiar din partea unui pilot chinez de J 11A, colonelul Li Chunghua Hua, care in 2015 a participat la un exercitiu comun cu fortele aeriene thailandeze dotate cu Gripen C/D.

Ofiterul chinez a remarcat, cu tristate ca Suhoi 27SK/J 11A n-are nici o sansa in lupta dincolo de raza vizuala (bazata pe radar si IRST) in fata Gripen, aparatul suedez fiind net superior la nivel de avionica si senzori, singura sansa pentru aparatele chinezesti fiind lupta la vedere, acolo unde supermanevrabilitatea aparatelor rusesti face intradevar diferenta.

Mai exact, in lupta la vedere (WVR), Suhoi: Gripen=25-1, aici a contat supermanevrabilitatea mai buna a Suhoi, motorizarea mai puternica si faptul ca thailandezii aveau pe atunci in dotare rachete aer-aer Sidewinder 9L, fata de IRIS T acum:

Lucrurile s-au schimbat dramatic cand s-a trecut la lupta dincolo de campul visual al pilotului (BVR) si scorul a devenit 41-9 in favoarea Gripen C/D, desi aparatele chinezesti aveau la bord o varianta modernizata a radarului NIIP N001 si puteau folosi rachete Vympel RVV-AE. Raza radarului a  fost cea hotaratoare, 120km in cazul radarului rusesc vs 160km (Ericsson PS-05/A) in cazul aparatului suedez. Thailandezii  vedeau primii, angajau primii si cu cu asta basta, plus raza rachetelor: 80km pentru AMRAAM-ul thailandez vs 50km pentru RVV AE rusesc;

Si amprenta radar a jucat un rol important, conform ofiterului chinez, Gripen are o RCS de 1,5-2m, in timp ce Suhoi 27/J 11A “se vede” mai bine si mai de departe.

De asemenea capacitatea radarului Ericcson de a dirija simultan patru rachete AMRAAM fata de radarul rusesc cu o singura racheta.

Gripen a  avut o rata de succes de 88% la distanta de 19 mile sau mai mare, Suhoi 27 doar 14%, in timp ce la distante de peste 31 de mile, Gripen a inregistrat 10 lovituri, Suhoi absolut niciuna.

Tinand cont de aceste performante, la urmatoarele exercitii chinezii au trimis aparate J 10A si J 10C, acesta din urma, ajutat de radarul AESA, descurcandu-se mult mai bine, avand si aportul rachetei aer-aer PL-15.

Si acum ne putem gandi cum va performa Rafale F 4 in fata aparatelor chinezesti/rusesti din zona, putand doar specula ca Rafale este ceva mai puternic decat Gripen C/D si din acest punct de vedere putem intelege de ca indonezienii sunt gata sa cheltuiasca o mare caruta de bani pentru 48 de Rafale.

Pentru ca nu cred ca cineva isi poate inchipui ca platformele europene de astazi ar putea sa fie inferioare J-urilor chinezesti sau ca rachetele aer-aer europene si americane sunt mai slabe decat cele chinezesti si atunci te pui la adapost comparand ce gasesti mai bun si stai cu degetul pe tragci, stiind ca oponentul tau vede ce zbori tu si stie ce zboara el…

GeorgeGMT

Exit mobile version