Romania Military

Infanteria marina romana primeste AAV – Assault Amphibious Vehicles

Se discuta despre aceasta potentiala achizitie la nivel oficial si astazi avem si confirmarea dinspre partea americana. AAV-urile vor intra in dotarea Regimentului 307, care regiment are in compunere un batalion de infanterie marina, un batalion de sprijin de lupta si o companie logistica. Cam subtire pentru un regiment, dar asta avem cu asta mergem unde trebuie sa mergem.

Astfel, Romania va cumpara 16 transportoare blindate amfibii –  AAVP-7A1. Acestea au un echipaj format din patru membri si pot transporta 21 de infanteristi marini complet echipati de lupta sau 4,5 tone de incarcatura. Vehiculul are in dotarea standard o mitraliera grea M2, calibrul 12,7 („50 cal” cum ii spun americanii) si un aruncator de grenade MK-19, calibrul 40mm, ambele arme montate intr-o turela comuna.

Pe langa cele 16 transportoare blindate amfibii, vor mai intra in dotare trei vehicule in varianta de comanda si control – AAVC-7Al si doua vehicule pentru recuperare – AAVR-7Al . Mitralierele, aruncatoarele de grenade, piese de schimb etc.

In total 21 de AAV-uri in trei variante constructive si desi in documentul DSCA nu este anuntata o companie contractanta (BAE Systems fabrica AAV) este de presupus ca vehiculele vor fi noi. Discutam probabil despre un contract guvern-guvern.

AAV-ul este un transportor blindat pe senile greu, cu o masa de 29 de tone. Pe drum asfaltat atinge 70km/h si chiar pe drum greu poate atinge 30km/h. In apa este foarte rapid pentru clasa sa, si poate naviga cu pana la 13km/h, in functie de starea marii. Spre deosebire de TAB, AAV este proiectat sa transporte militari de la nava de desant la tarm si poate “tine” chiar si o mare de gradul 5, adica pana la 4 metri inaltimea valurilor.

Cand este in apa, propulsia este asigurata de doua motoare cu jet. AAVP mai sunt cunoscute si ca “amphibious tractors” sau mai simplu: “amtracs” sau „tracks”.

La nivel de protectie, AAVP-7A1 este dotat in standard – incepand cu 1991- cu un kit suplimentar de la Rafael – Enhanced Applique Armor Kit (EAAK), vehiculul fiind astfel protejat pentru foc direct pana la calibrul 14,5mm sau impotriva schijelor proiectilelor de artilerie de mare calibru 152/155mm, adica STANAG 4569 Nivel 4. Acest nivel presupune protectia echipajului impotriva unei mitraliere de 14,5mm care trage de la o distanta minima de 200m si in fata schijelor proiectilelor de 152/155mm care explodeaza la o distanta nu mai mica de 30 metri. Decent…

Mai multe despre AAVP gasiti AICI.

Acum nu stiu cat de util este un vehicul de 30 de tone in Delta Dunarii, o zona plina de smarcuri, namol, in general sol moale (idem si pe cursul Dunarii) si unde nevoia unui vehicul greu care sa reziste valurilor de 4 metri nu este chiar atat de stringenta.

Pana acum Batalionul de Infanterie Marina 307 avea in dotare TAB 79, care, desi nu se poate compara din foarte multe puncte de vedere cu AAV-ul, are totusi avantajul ca este mult mai usor, mai mic, dar in acelasi timp mult mai slab protejat. Asta nu inseamna ca TAB 79 trebuie pastrat in dotare pentru prima linie.

De remarcat ca infanteria marina americana, cea care a creat si operat AAV-ul de-a lungul timpului, este pe cale sa renunte la el in favoarea Iveco SuperAV (programul ACV), un transportor blindat pe roti.

Oricum bine ca s-au hotarat, sa vedem contractul semnat si mai discutam atunci.

PS Nu numai Romania cumpara AAVP-uri de la americani, grecii au batut si ei palma de curand cu Washingtonul pentru 63 de vehicule, mitraliere, lansatoare de grenade, optoelectronica etc pentru suma de 268 milioane de dolari. Noi vom avea 21 de vehicule (exact o tremie fata de greci), mitraliere etc pentru o suma maxima de 120 milioane de dolari. Trebuie sa intelegem ca ale noastre sunt mai de soi, cumparam mai multe piese de schimb, mai multa munitie?

PPS AAVP este nimeni altul decat urmasul direct al Alligator-ului din cel de-al Doilea Razboi Mondial, transportor amfibiu de trupe despre care avem si noi o serie de articole.

GeorgeGMT

Exit mobile version