Romania Military

Iron Dome versus Fajr-5, Israel versus Hamas!

Desi foarte tanar Iron Dome a primit in urma cu cateva zile botezul focului, in recentele infruntari intre israelieni si Hamas. Astfel pana acum, conform surselor israeliene, eficienta sistemului a depasit 90% rata de succes, doborand pana astazi peste 245 de rachete lansate din Fasia Gaza.

Aici trebuie sa facem precizarea ca Iron Dome trage numai asupra rachetelor indreptate catre centre urbane si obiective de importanta civila sau militara, nefiind pus sa apere teritoriul Israelului in totalitate. Cinci astfel de sisteme sunt operationale in acest moment si toate cinici sunt in stare de alerta, cu degetul pe tragaci.

Principala racheta Hamas, din punctul de vedere al razei si a incarcaturi de lupta, este Fajr-5, o racheta de sorginte iraniana, adus in Gaza prin contrabanda. Dar haideti sa cantarim oponentii, sa vedem cu ce vine fiecare parte la acest “bal” !

De partea Hamas avem Fajr-5

-lungime – 6.5m

-greutate – 1.2 tone

-focos – 175 kg

-raza – probabil 75km

-calibrul- -333mmm.

Ar exista, spun unele surse, si variante in doua trepte cu raza de peste 190km, insa aceasta versiune nu este diponibila pentru Hamas, datorita sistemului sau de lansare, mult mai complicat si greu de adus pe sub nasul israelienilor.

 

Fajr-5 are la baza racheta chinezeasca WS-1, adusa de iranieni din China la inceputul anilor “90 si fabricata acum de Teheran. De mentionat si faptul ca familia de rachete WS-1 nu a intrat in doatrea fortelor chineze din motive necunoscute, cel mai probabil pe motive de calitate sau vechime conceptuala, ele fiind exportate in Thailanda.

Fajr-5 este in esenta un MLRS clasic, neghidat, lasabil atat de pe platforme mobile, camioane, cat si de pe lansatoare fixe, artizanale, neavand pana la urma cine stie ce tehnologie incorporata. In Iran se spune ca au fost montate radare pe unele variante, pentru a putea fi folosite si ca rachete anti-nava.

 

Iron Dome

De partea cealalta avem unul dintre cele mai moderne si noi sisteme antiracheta de pe piata, Iron Dome, un sistem creat de israelieni in urma cu doar cativa ani si care are la baza invatamintele trase in urma bombardamentelor cu rachete SCUD irakiene, din timpul razboiului din Golf si vesnicele rafuieli cu arabii din Hamas si Hezbollah.

Astfel Iron Dome este un produs al Rafael si fost declarat operational in primavara anului 2011. “Prada” preferata a acestuia  sunt rachetele si proiectilele de artilerie trase de la o distanta de 4-70 de kilometri, fiind un sistem de aparare apropiata, eficient impotriva avioanelor, dronelor sau asa cum este astazi folosit, impotriva rachetelor Hamas.

Scopul Iron Dome este protejarea zonelor populate si a celor de interes militar si civil, fiind daca vreti un sistem point defense, cu o arie aparata relativ mica, cel putin in raport cu alte sisteme cu ar fi Patriot. Are  in acelasi timp caracteristicile unui  C-RAM (Counter Rocket, Artillery, and Mortar), cat si a unui VSHORAD, destinat sa apere baze militare sau puncte de mare interes si face parte din sistemul israelian de aparare AA si antiracheta, fiind sistemul cu raza cea mai scazuta, sau altfel spus, al patrulea strat al apararii israeliene.

Este extrem de mobil, putand fi folosit si pentru apararea unitatilor aflate in mars, pana la nivel de brigade sau a zonelor de stationare. Este in esenta total automatizat, odata ce a fost pus in stare de alerta.

Astfel Iron Dome poate fi folosit chiar si impotriva proectilelor de artilerie de calibrul 155mm, sau cele de mortier si are in compunere trei componente.

-radarul de detectve si urmarire a tintei, construit de Elta

-centrul de control, construit de catre  mPrest Systems, o subsidiara a Rafael

-unitatile lansatoare de rachete,  cate trei lansatoare per baterie, fiecare cu cate 20 de rachete

Rachetele la randul lor sunt tot Rafael, de tipul Tamir, rachete care au propriul sistem optoelectronic  si au la baza tehnologia dezvoltata de Rafael pentru SPYDER. S-a dorit de la inceput o rachete ieftina si usor de construit, asa ca s-au folosit, ata cat s-a putut, piese si tehnologii dezvoltate deja cu alte ocazii.

Exista zvonuri ca si americanii ar fi intersati de Iron Dome si de racheta acestuia, Tamir.

O baterie Iron Dome poate acoperi o arie de aproximativ 150 kilometri patrati.

Iron Dome ieri

Rachete Hamas interceptate de Iron Dome, sambata.

Si uite asa, razboiul ca razboiul, da tot reclama conteza! Va puteti inchipui ce profil de cuceritor si-a creat Iron Dome dupa victorile impotriva rachetelor Hamas, transmise LIVE de toate posturile TV?! Euronews-ul numai de Iron Dome vorbeste si cum se bate el cu rachetele islamiste. Asa ca se asteapta ca vanzarile sa explodeze in curand. Acesta este marele avantaj al armelor israeliene si americane: le construiesc baietii, apoi le incearca pe ciuhabi, fara ca acestia din urma sa primeasca si ei ceva…Macar mancare, precum cobaii de laborator.

 

 

PS

Ma uit cu invidie la israelieni: au propiul sistem antiracheta, bazat pe propria lor industrie militara. Astfel pot face ce vor, fara sa fie amenintati de nus ce producator ca nu le mai da rachete. Independenta miliatara, provine si din capacitatea de a-ti produce, atat cat se poate, propriile arme la tine in tara, cu mijloacele tale. Evreii au invatat lectiile pe care le-au primit in multele lor razboaie cu arabii. Noi avem o amnezie rau prevestitoare.

In timp ce lumea devine tot mai agitata si mai nervoasa, cand o criza majoara poate izbucni oricand, din cel putin trei patru locuri odata, noi romanii ne vindem industria militara la fier vechi.

 

GeorgeGMT

 

Exit mobile version