Romania Military

Ivanii i-au prins pe americani cu ocaua mica

image-2011-09-13-10115407-0-inforgrafic-scut-anti-racheta

Bineinteles ca toti cunosteam adevarul doar ca acum rusii au si dovada: “V-ati impacat cu persii, ce va mai trebuie Deveselu?” Si ivanii saracii au dreptate, niciodata Deveselu nu a avut vreo treaba cu anemicele rachete iraniene sau nord-coreene, ci dimpotriva SM-urile “oltenesti” au fost invatate sa “muste” pe ivani…

Daca ne-au prins cu cioara vopsita, ne-au prins si trebuie sa recunoastem barbateste!

Asadar anul acesta in fosta baza aeriana Deveselu (pe care ivanii nu uita sa spuna ca ei au construit-o 🙂 ) sistemul anti-racheta AEGIS va fi gata de lupta. 24 de rachete SM 3Block IB grupate in trei celule. Rusii sustin ca instalatia de la Deveselu este o incalcare directa a Treaty on the Elimination of Intermediate-Range pentru ca din Romania se vor putea lansa atat rachetele anti-racheta SM dar si rachete cu incarcatura nucleara cu raza medie sau rachete de croaziera Tomahawk.

Pe de alta parte Rusia remarca ca Deveselu face parte dintr-un sistem extrem de elaborat de detectie si urmarire, sistem care are in componenta radare de mare putere (ca cel din Turcia), radare MasterSpy 1 ca cel din Romania, sateliti, nave de lupta americane prin Mediterana, etc.

Cand intreg sistemul pus la cale de americani (dupa 2020) va fi operational 100%, acesta va putea intercepta orice tip de racheta balistica sau de croaziera, in functie bineinteles de rachetele pe care americanii le vor folosi.

Iar daca ne intoarcem in 2004 putem observa amploarea scutului anti-racheta asa cum a fost el initial gandit. Astfel radare de mare putere pentru avertizare timpurie urmau sa fie amplasate in Marea Britanie si Groenlanda, iar rachetele de interceptie erau la bordul crucisatoarelor si distrugatoarele NATO (SUA nu este singura tara membra care dispune de sistemul AEGIS sau de un sistem similar).

Tot in acea perioada mai multe tari membre si-au exprimat acordul pentru desfasurarea pe teritoriul lor a unor elemnte ale scutului, unele tari participand direct:  Germania, Danemarca, Spania, Italia,  Olanda Polonia, Franta si Cehia. Asta era pe vremea cand administratia Bush vedea scutul montat in Polonia si Cehia, intre timp s-a ajuns la Romania si Polonia, dar planurile pentru protejarea intregului areal NATO nu s-au oprit. Sunt patru distrugatoare AEGIS in Spania, Norvegia are proprile nave dotate cu AEGIS, etc.

Rusii insa nu doar se plang ca americanii sunt neseriosi si mint opinia publica mondiala 🙂 , dar spun ca au si ac de cojocul sistemului anti-racheta desfasurat de Alianta.

Astfel ivanii ne fac in ciuda si ne arata sistemul de rachete balistice cu raza scurta Iskander-M, sistem care spun ei poate penetra orice are NATO astazi in dotare. Rusii ne explica ca orice am face facem degeaba ca ei au cu ce si ne arata Iskanderul-M care poate, zic ivanii, sa atinga obiective pana la o distanta maxima de 2000 de kilometri cu o precizie de ceasornicar.

Iar ivanii au facut si calcule si spun ei, iar ca fieratanile lor sa treaca de sistemul anti-racheta american au nevoie de circa 25 de rachete Iskander-M plasate in Crimeea plus de acelasi numar de rachete de croaziera lansate cu ajutorul bombardierelor strategice Tu 22M3.

Rusii se mai bazeaza si pe noile lor rachete ICBM de noua generatie, rachete descrise ca fiind “invulnerabile” in fata oricarui sistem anti-racheta actual sau viitor.

Acum ramne doar sa constatam ca si rusii au dreptate, scutul european AEGIS n-are si nu a avut niciodata vreo treaba cu Iranul sau Coreea de Nord, dar pe de alta parte nu putem sa nu ne intrebam: daca Moscova este atat de sigura pe forta si tehnologia ei – de ai senzatia ca moare de ras cand vorbeste despre Deveselu – de ce-si face totusi atata sange rau si atat galagie pe aceasta tema?!

Raspunsul ar putea veni nu la actualele rachete SM ci de la viitoarele rachete, care – spune presa –  sunt mult mai smechere, au capacitatea de a folosi capete multiple pentru interceptare si una peste alta nu prezentul ii sperie pe rusi ci viitorul, mai ales ca o cursa a inarmarii pe acest domeniu nu-i lucru de saga din doua motive: costa foarte mult, iar pe de alta parte rusii nu au astazi avansul tehnologic pe care il aveau pe vremea URSS.

GeorgeGMT

Exit mobile version