Romania Military

Jandarmeria Romana

Suntem obisnuti sa-i vedem pe jandarmi mai mult in rolul unor forte de ordine: la meciuri de fotbal, spectacole sau marsuri, patrule prin orase. Bineinteles ca logica trupelor de jandarmi este exact aceasta: asigurarea ordinii publice, doar ca nu degeaba jandarmii sunt militari si nu civili.

Atat in Primul Razboi Mondial cat si in cel de-al doilea, importanta jandarmeriei – in economia efortului national de razboi – a fost mare si a inclus de la lupte in prima linie pana la asigurarea spatelui frontului, misiunea principala a acestei arme de elita a sistemului national de securitate.

Astfel pe timp de razboi sau tulburari interne treaba “baietilor in „bleu-jandarm” este sa asigure linistea si siguranta cetatenilor, dar mai ales sa asigure protectia unor obiective strategice, siguranta liniilor de comunicatie, a podurilor, barajelor, uzinelor, etc. De asemenea “vanatoare” unor elemente subversive inamice in spatele frontului cade tot in sarcina jandarmeriei ca si asigurarea spatelui frontului armatei aflate in lupta cu inamicul.

Astfel dotarea trupelor de jandarmi – ca si pregatirea lor tactica – trenuie sa aiba legatura si cu scenariile militare, atunci cand rolul jandarmilor nu este doar acela de proteja spatele frontului ci poate chiar de lupta in prima linie, ca o ultima rezerva bine pregatita pentru armata.

Jandarmeria este astazi dotata la nivelul politiei, desi rolul sau este destul de diferit. Le lipsesc echipamentele minim necesare pentru desfasurarea misiuniilor cu carcater militar: nu au transportoare blindate, nu au masini 4×4 blindate, nu au arme de calibru mare (aruncatoare de mine, tunuri fara recul, rachete AT si AA portabile, armament militar de infanterie, etc) si pentru ca nu au o astfel de dotare putem presupune ca nici pregatire sa foloseasca aceasta categorie de tehnica militara nu au.

Din pacate – desi jandarmeria este prima si cea mai la indemana rezerva pentru armata in caz de conflict – s-a neglijat cu totul dotarea acestei institutii foarte importante cu o tehnica de lupta destul de ieftina si nepretentioasa, dotare care s-ar fi putut sa fie facuta din tehnica care oricum prisoseste astazi armatei si rugineste prin depozite.

Cateva zeci de TAB 8×8 si 4×4, niste rachete AT Fagot, cateva mitraliere de 7.62, grenade, AG-9, o mana de Humvee si Vamtac, nu cred ca ar fi saracit atat de tare bugetul MAI, aceste cantitati minime putand fi folosite macar pentru pregatirea trupelor.

Din pacate – tot repet acesta expresie – astazi romanii vad in Jandarmerie doar o alta “politie”, ceva mai batausa si mai dura, dar cam atat, cand in realitate ar trebui sa vada o forta militara luptatoare pregatita sa lupte cu terorismul, iar in caz de razboi sa fie gata sa apere teritoriul national in fata infiltrarilor, parasutistiilor, sa fie gata sa asigure spatele frontului si comunicatiile armatei, iar in caz de urgenta sa ofere o rezerva credibila si bine antrenata pentru linia frontului.

GeorgeGMT

Exit mobile version