Romania Military

Japonezii au crezut c-au scapat de dracu si au dat de tacsu’!

Pana in anul 2011 aviatia militara japoneza avea un “parteneriat” 🙂 cu rusii, in privinta jocului dea soarecele si pisica in apropierea spatiului aerian nipon, in sensul ca sovieticii, iar mai tarziu rusii, isi facusera un foarte sanatos obicei din a atata aviatia militara japoneza prin zboruri la limita spatiului aerian nipon.

Astfel destul de regulat, aviatia rusa isi trimtea avioanele sa-i “salute” pe niponi, iar acestia politicosi isi ridicau in regim de urgenta avioanele de interceptare, pentru a le intoarce ivanilor salutul. Acest joc dureaza de foarte multi ani, perioada in care ambele parti se cam obinuisera unii cu altii, numai ca in ultimii ani japonezii  au remarcat ca rusii au o foarte puternica concurenta in persoana si avioanele Chinei.

F-15 in slujba Imparatului

In aceasta ordine de idei, anul 2012 este primul in care aviatia japoneza a avut mai multe decolari care vizau avioane chinezesti, decat avioane rusesti, China trecand astfel pe primul loc in zborurile razante cu spatial aerian al Imperiului Nipon.

306 iesiri ale aviatiei de vanatoare japoneze au fost efectuate anul trecut, avand ca scop „atentionarea” avioanelor chinezesti ca se apropie cam multisor de tarmurile japoneze. In anul 2011, desi Rusia a reusit sa iasa in fata Chinei, 43% din decolarile in alarma ale avioanelor aviatiei imperiale au avut ca scop avioane chinezesti.

Japonezii cred ca indesirea acestor zboruri poate fi explicata in doua moduri. In primul rand numarul de avioane de cercetare electronica si observatie chinezesti a tot sporit in ultimul timp si astfel China are acum posibilitatea sa culeaga date relavante despre forta si capacitatea vecinilor japonezi. Al doilea motiv este dat bineinteles de disputa in jurul insulelor Senkaku, insule care au dus la cresterea exponentiala a misiunilor de lupta a avioanelor japoneze, in incercarea de tine la distanta avioanele chineze. De asemenea China si-a intetit zborurile in zona insuleleor disputate, ambele tari radicand in intampinarea celeilalte avioane militare de vanatoare: F-15 la japonezi si J-10 la chinezi.

J-10

Una peste alta, spatiul aerian de deasupra Japoniei devine din ce in ce mai aglomerat. Anul 2010 a adus o crestere a zborurilor de cercetare chienzesti si rusesti, cu 29% mai mult decat in 2009, iar 2011 a adus si el o crestere cu 17%. In fata acestei  activitati aeriene, Japonica raspunde lansand din ce in ce mai multe avioane de vanatoare, in formatii masive. Ca un singur exemplu, in anul 2008 un bombardier rusesc Tu-95 a intrat in spatial aerian japonez pentru doar trei minute, iar Japonia a lansat, pentru interceptie, nu mai putin de 22 de avioane de lupta, din care doua AWACs!

In ultima perioada se poate observa o scadere a activitatii avioanelor rusesti si o crestere semnificativa a celor chinezesti, iar Japonia, desi a facut tot ce a putut  pentru a avea acces la F-22 Raptor, isi va intari fortele aeriene cu F-35, cand va fi disponibil, dar in acelasi timp are propriul program de constructie al unui avion de vanatoare de tip stealth. Iar cum seriozitatea supusilor Imparatului nu poate fi desconsiderata, este foarte posibil ca Japonia sa-si atinga telul de a avea propriul Raptor in varianta locala.

In mod sigur ar avea mare nevoie de el!

 

Sursa: strategypage

GeorgeGMT

 

 

Exit mobile version