Romania Military

Japonia pe calea spre reinarmare prin forte proprii

Motivata de dezvoltarea Chinei din ultimii 30 de ani (dar si de o crestere a increderii in industria locala), Japonia pare sa fi abandonat (cu acord american) filosofia pacifista pe care a manifestat-o din 1945 incoace. Incet-incet puterea militara japoneza creste, dar nu aici apar lucrurile cu adevarat interesante ci pe zona industriala acolo unde Tokyo pare sa-si doreasca din ce in ce mai mult  sa aiba o din ce in ce mai mare independenta fata de producatorii americani, fara ca deocamdata sa se remarce vreo ruptura intre industria americana si Japonia.

Mitsubishi F-X

De la activarea, dupa aproape 75 de ani, a conceptului de portavion in Marina Imperiala, la constructia de submarine foarte avansate, arme hipersonice, avioane de generatia 5/6 dezvoltate local, la motoare de aviatie dezvoltate si construite in Japonia, Tara Soarelui Rasare pare sa fi lasat in urma fantomele trecutului si arata din nou ca o forta militara de temut.

Este evident ca nimic din toate acestea nu s-ar fi intamplat fara acordul Washingtonului, dar americanii arata incredere in japonezi iar, pe de alta parte, Japonia poate si doreste sa fie implicata in zona Pacificului de Vest, atat economic cat si militar. Iar daca ne uitam la PIB-ul japonez si la dezvoltarea industriala a tarii intelegem ca americanii vor implica resursele Japoniei impotriva Chinei din ce in ce mai mult.

Revenind la performantele industriei japoneze si la planurile aflate in curs de aplicare, remarcam programele celor de la ALTA (Acquisition, Technology and Logistics Agency), un fel de DARPA japoneza:

 

Si ca sa mai scurtam lista, si asa foarte lunga, a proiectelor japoneze din domeniul apararii, mai amintim: noi senzori pentru rachetele aer-aer, rachete anti-nava si rachete anti-nava dedicate a fi folosite impotriva unei flote de invazie formata din nave mici, de debarcare, inclusiv pe perna de aer.

Unele programe se desfasoara in parteneriat cu companii americane, altele (mai putine) cu firme europene, dar mesajul cred ca este foarte clar: japonezii au dat cep bugetului pentru aparare si cresc sumele alocate pentru dezvoltarea si productia interna de sisteme de armament, astfel incat Japonia sa se poata uita direct in ochii Chinei in anii ce vor urma, nu ca in prezent ar da dovada de timiditate.

Coreea de Sud, la randul sau, urmeaza fix aceeasi schema, cumpara ce poate, dezvolta si fabrica ce-i iese, nu se pune problema fondurilor, iar Australia a demarat de ceva timp un program de achizitii militare grandioase, multi-anuale si multi-miliard de stai si te intrebi ce stiu ei si nu vedem noi.

China este prinsa intre americani, japonezi, coreenii cei liberi si, eventual, Australia, iar cu piciorul in gura luat din cauza COVID-19 si economia subrezita, ramane de vazut ce va putea sa opuna, ramane sa vedem ce va mai ramane din economia chineza daca planurile actuale de relocalizare a unor capacitati de productie occidentale, japoneze, coreene si americane vor prinde contur. De urmarit si care va fi amploarea acestui plan de relocalizare, daca va fi urmarit cu asiduitate si ce efecte pe termen mediu si lung va avea.

 

GeorgeGMT

 

Exit mobile version